Óriási érvágás Róna Péter távozása

Publikálás dátuma
2018.05.30. 16:16
Forrás: Facebook/Ábrahám Júlia
Forrás: Facebook

Sajnálom, hogy Róna Péter eltávolodik az LMP-től. Fontos és hiteles személy volt mellettünk, óriási érvágás a lépése – így reagált a Népszavának Ábrahám Júlia, az ellenzéki párt politikusa, a közgazdász keddi döntésére. Róna többek között azzal indolt, hogy teljesen jogszerűtlen volt Ábrahám Júlia és Hadházy Ákos volt társelnök eltiltása. Az LMP programírója, pártalapítványának korábbi kuratóriumi elnöke szerint a párt az "orbáni" úton indult el azzal, hogy saját szabályait hatalmi megfontolások alapján alkalmazta. 

– Első fokon felmentett az LMP fegyelmi bizottsága, tehát nem követtem el vétséget azzal, hogy visszaléptem a III. kerületben. Az etikai bizottság azonban súlyosbításért fellebbezett, így másodfokra került az ügyem, erre utalhatott Róna Péter is – fogalmazott lapunknak Ábrahám, aki egyébként a párt hétvégi tisztújítását a titkár pozícióért indult. – Az volt az álláspontom, hogy szükség van új irányt venni a pártban és azt gondoltam, ezt ebből a tisztségből lehet leginkább segíteni – indokolt a volt elnökségi tag. A posztra négyen jelentkeztek, az utolsó körben 64-44-re győzött Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője. – A szoros eredmény azt jelzi, hogy az LMP-ben a másfajta gondolkodásnak is erős a támogatottsága – hangsúlyozta a politikus. 

Arra a kérdésünkre, hogy milyen LMP-t látott volna szívesen, ha őt választják titkárnak, Ábrahám azt mondta: nyitottabb, együttműködőbb és kompromisszumképesebb pártot. A politikus szerint egyébként leegyszerűsítve két irány van az LMP-n belül és mindkettőnek az az álláspontja, hogy hitelesen képviseljék az ökopolitikát, valamint megteremtsék a kormányváltás lehetőségét. – A két „tábor” között az a kérdés, hogy ki, mit tekint prioritásnak. Én azokhoz tartozom, akik szerint mindent meg kell tenni az Orbán-kormány leváltásáért, az ökopolitikai képviselete is ezen keresztül lehetséges. Míg a másik oldal azt mondja: az ökopolitikát minden körülmény között képviselni kell, a kormányváltás pedig nyilván fontos, de másodlagos szempont – magyarázta Ábrahám Júlia. 

Az még a politikus számára is kérdés, hogy a tisztújítás után marad-e az LMP-ben. 

– A csalódásomat nem tudom és nem is akarom titkolni. Nem csak az én közvetlen kudarcom miatt, hanem mindazokért a tendenciáért, amelyeket a párton belül látok – mondta az ellenzéki politikus. – Kell egy kis idő, hogy helyére kerüljenek a dolgok, az is lehet, pozitív irányba fog elmozdulni az LMP, bár ezt én jelenleg nem tapasztalom – fogalmazott.

Nincs orbáni út
Róna Péter döntését sajnáljuk. Teljesen új elnökség van, nincs hatalom koncentráció, nincs orbáni út, maximálisan demokratikus az LMP, a 6 általános elnöki tisztségre 20 induló volt. Ráadásul most több alapító tag ül az elnökségben, mint korábban – válaszolta lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára.
Szerző

„Oda kellett volna figyelnem a nyilatkozatomra” -Tarlós visszavonulót fújt

Publikálás dátuma
2018.05.30. 14:47
MTI Fotó: Bruzák Noémi

„Jobban oda kellett volna figyelnem a nyilatkozatomra” - fogalmazott némileg önkritikusan Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésben annak kapcsán, hogy a hétvégén az Indexnek úgy nyilatkozott: amennyiben 2019-től főpolgármesterként folytatná, úgy megszüntetné a Fővárosi Közbeszerzési Kft. mellett a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) is. „Ebben a formájában nincs értelme” - mondta erről Tarlós a portálnak.  

A közgyűlésben ma Horváth Csaba szocialista képviselő rákérdezett a főpolgármesternél: nem lenne-e inkább szerencsésebb átgondolni a BKK jelenlegi „kisgömböc jellegét”, illetve, hogy hol torzult el a BKK irányítási modellje, mintsem a bezárásáról értekezni?

Válaszában Tarlós István hangsúlyozta: az interjúban is elhangzik, hogy „esetlegesen” valamikor szóba kerülő lehetőségről van szó. Ugyanakkor úgy fogalmazott: igen messze vannak attól, hogy döntsenek a BKK-ról „már ha egyáltalán vagyunk” - fogalmazott Tarlós, azaz: már ha dönteni is fognak róla.

Tarlós hangsúlyozta, hogy a BKK helyett így is kell majd valami. A kérdés inkább az, hogy mi lesz az, milyen kompetenciákkal. Tarlós ugyanakkor hangsúlyozta: ha mégis sor kerülne az átszervezésre, úgy attól nem fog elzárkózni.

A BKK „esetleges” bezárásáról szóló főpolgármesteri eszmefuttatás azért is volt meglepetés, mivel Tarlós korábban soha sem utalt erre, a BKK-vezér Dabóczi Kálmánról pedig Tarlós István többször is elismeréssel nyilatkozott.

A nehézkesen és drágán működő Fővárosi Közbeszerzési Kft. ellenben régóta csípi a városvezetés szemét. Tarlós már az év elején meglebegtette, hogy búcsút mondana a cégnek, a közgyűlés kormánypárti többsége akkor arra bólintott rá, hogy megnyirbálta a Kft. által lebonyolított közbeszerzések értékhatárát, így a kft. a főváros ügyeinél csak az 500 millió feletti beszerzések felett bábáskodhat.

A városháza berzenkedése abból is fakad, hogy egyes vélekedések szerint a kft. a Fidesz-közelben legerősebbnek tudott Rogán-Habony érdekkör befolyása is érvényesül. Ennek jele volt, hogy Tarlós 2016-ban, nem sokkal a kft. létrejötte után eltiltotta a céget attól, hogy a Rogán-közelinek sejtett Kosik ügyvédi irodával szerződjön.

Autós, fizess: Zuglóban és Újbudán is megkérik a parkolás árát

Publikálás dátuma
2018.05.30. 14:28
Képünk illusztráció Fotó: Tóth Gergő
Drágul a belvárosi várakozási díj, felújítják a Széna teret és nyílik egy pesti üzbég étterem  is –  minderre igent mondott már a Fővárosi Közgyűlés.

Több parkolással kapcsolatos ügyben is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés:a képviselők 25 igennel, 2 nem szavazat ellenében döntöttek a témát szabályozó rendelet módosításáról.

Autós, fizess

Változás lesz, hogy az V. kerület nagy részén óránként 525 forintra növelik a várakozási díjat, míg az állatkertnél csökkennek a tarifák. A testület emellett új fizetős parkolóövezetek kialakításáról is döntött: a XI. kerületben ide tartozik majd az Egry József utca, a Bocskai út - Karolina út - Villányi út - Tas vezér utca által határolt terület, a Gellérthegy teljes kerületi része, az őrmezői lakótelep, a kelenföldi városrész - azaz a Szerémi út - Galvani utca - Andor utca - Egér út - vasút - Hamzsabégi út által határolt terület-, valamint az Infopark területe de a Warga László út nem kerülne az övezetbe. Továbbá a Műegyetem rakparton is várakozási díjfizetést vezetnek be - írja az MTI.

Zuglóban pedig kerületi önkormányzat javaslatára parkolási díjat vezetnek be a Mexikói út - Kacsóh Pongrác út - Kassai tér - Szikszó park - Lőcsei út - Telepes utca - Fűrész utca - Csömöri út - Lőcsei út - Bosnyák utca - Fűrész utca - Szugló utca - Lőcsei út - Egressy út - Nagy Lajos király útja - Thököly út által határolt területen is. Az új övezetek kialakítása már áprilisban is felmerült, akkor azonban Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester javaslatára levették a napirendről. Pokorni azért kért halasztást, mert a korábbi előterjesztésben a XII. kerület javaslata is szerepelt - a most elfogadott anyagban már nincs szó a hegyvidéki parkolási helyzetről.

Fairtásra készülnek?

A közgyűlés 600 városligeti fa kivágásáról is dönthet – legalábbis ezt állítja Gál József, a testület új LMP-s tagja. Gál szerint a tömeges irtás előkészületeihez tartozik, hogy hogy a főváros több száz ligeti fát vonna ki a védett státusz alól – ráadásul, a közgyűlés úgy tárgyalja a városligeti építési szabályzat módosítását, hogy csak éjfélkor jár le az egyeztetési határidő, így a látszata sincs meg annak, hogy megkérdezik az embereket a témában.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a módosítás a 80 négyzetméteres vendéglátóhelyek számára 500 négyzetméteres terasz kialakítását teszi lehetővé – tette hozzá Gál József – A tervmódosítás nyomán egy kis botanikus kert és egy játszótér is megszűnhet -A képviselő egyúttal sürgette, hogy - kerüljön ismét fővárosi kézbe a parkolási, a P+R és a tömegközlekedési rendszer, a bevételekkel együtt.

Kipofozzák a Széna teret, lesz üzbég étterem is

A közgyűlés 26 igen szavazattal, egy 1 nem voks ellenében döntött a fővárosi Széna tér felújításáról: a beruházás a tervek szerint 2,5 milliárd forintba kerül – várhatóan 2019 júniusában kezdődik, és 2020 végéig tart. Az átépítés ostán nagy zöldfelületű közösségi térré formálnák a leromlott állapotú, buszállomásként és taximegállóként is funkcionáló területet.

A közgyűlés emellett elfogadta Budapest és Taskent közötti szándéknyilatkozatot is: a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az üzbég főváros nemzeti éttermet és boltot nyit nálunk, és viszont.

Szerző