Európa-szerte akadozott a Visa-kártyás fizetés

Publikálás dátuma
2018.06.01. 21:19
A kép illusztráció. FOTÓ: Népszava

Több európai országban akadozott a Visa-kártyás fizetés – írta a BBC. A Visa akkor azt közölte, hogy dolgoznak a probléma megoldásán.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen mértékben állt fent a hiba, de információink szerint Magyarországon is volt, amikor elutasították a fizetéseket. Az eddigi közlések alapján csak a kártyás fizetéssel volt gond, a Bank of Ireland például azt javasolta az ügyfeleinek, hogy vegyenek fel készpénzt az ATM-ekből.

A legfrissebb hírek szerint már újra lehet Visa-kártyával fizetni.

Szerző
Frissítve: 2018.06.01. 23:43

Eladta legutolsó filmes fényképezőgépét is a Canon

Publikálás dátuma
2018.06.01. 19:06
Canon fényképezőgépek egy képügynökség asztalán. Illusztráció: BOB DEWEL / ONLY WORLD / Only France
Korszakhatárhoz ért a fényképészet: az egyik legmeghatározóbb gyártó utolsó filmes modelljének legutolsó példányát adta el a héten.

Nem egy hirtelen eseménnyel, inkább csak úgy szép csöndben, de mindenképpen egy korszak ért véget a legutolsó filmes Canon fényképezőgép eladásával - írja a TechCrunch. Az EOS-1V gyártását már vagy nyolc éve leállította a cég, azóta csak a felhalmozott készleteiket értékesítették. A készletek eddig tartottak ki - a fotózásban meghatározó vállalat az első, 1937-ben "Kwanon" néven piacra dobott kamerája óta most először, kizárólag digitális modelleket kínál.

Ez az analóg fényképészet történetében egy komoly mérföldkő, ám semmiképp sem a vég. Számos más márka - köztük a nagy rivális Nikon - továbbra is gyárt filmes gépeket amatőröknek és profiknak is. Használt fényképezőgépeket is bőven lehet kapni, és a hozzájuk való filmek előállításával is sokan foglalkoznak még. Ráadásul a Canon is megígérte: 2025 októberének végéig szervizeli a most kifutott modelljét.

Szerző

Csökkentené az EB Magyarország uniós agrártámogatását

Publikálás dátuma
2018.06.01. 18:25
Illusztráció: Németh András Péter
Magyarország számára a korábbinál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányoz elő az Európai Bizottság (EB) a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló javaslatában - számol be az MTI a brüsszeli bejelentésről. Az EB azt is bejelentette: közel 60 százalékkal növelnék a "LIFE" uniós környezetvédelmi és klímapolitikai program finanszírozását ebben az időszakban, mely büdzséje így elérné az 5,4 milliárd eurót. A javaslat az EP jóváhagyására vár.

Az EB május elején bemutatott javaslata értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé, ebből 365 milliárd eurót fordítanának az unió közös agrárpolitikájára (KAP). A közvetlen kifizetésekre 265 milliárd eurót, piactámogató intézkedésekre 20 milliárdot, vidékfejlesztésre 79 milliárdot fordítanának. Ehhez hozzájön még 10 milliárd euró a Horizont Európa kutatási és innovációs program keretében.

Magyarország számára 2018-as árakon 10,4 milliárd eurót irányoztak elő, ezen belül a közvetlen kifizetésekre 7,6 milliárdot, vidékfejlesztésre pedig 2,6-ot. Az összeg a bizottsági szakértők számítása szerint folyó áron 11,7 milliárd eurót tesz majd ki, figyelembe véve a jövő évi inflációt. A jelenlegi költségvetési ciklusban az összeg folyó áron 12,4 milliárd euró.

A brüsszeli testület a KAP korszerűsítését, egyszerűsítését javasolja, illetve azt, hogy a tagállamoknak biztosítsanak nagyobb szubszidiaritást és rugalmasságot, továbbá növeljék a környezeti és klímapolitikai ambíciókat. A tervezet értelmében a tagországok rugalmasabban dönthetnek majd a források felhasználásáról, ezáltal pedig a helyi viszonyoknak megfelelő programokat tudnak kidolgozni. Lehetőség lesz arra is, hogy a KAP-források akár 15 százalékát átcsoportosítsák a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztés között annak érdekében, hogy prioritásaik és intézkedéseik finanszírozhatók legyenek. A bizottság fokozott figyelemmel fogja követni az előrelépést az elfogadott célok felé.

Kiemelték: az uniós agrárpolitikának továbbra is lényeges részét fogják képezni a közvetlen kifizetések, emellett elsőbbséget fog élvezni a kis és közepes méretű gazdaságok, illetve a fiatal termelők támogatása. A termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege 60 ezer euró felett csökkenni fog, a kifizetésekre gazdaságonként 100 ezer eurós felső határ vonatkozik majd. A kis és közepes méretű gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatásban fognak részesülni. A tagországoknak pedig közvetlen kifizetéseik legalább 2 százalékával a fiatal termelők indulását lesz kötelességük segíteni.

Az új KAP a mostaninál szigorúbb környezeti és klímapolitikai célkitűzéseket követel meg a termelőktől, amelyeket kötelező, illetve ösztönzőkön alapuló intézkedésekkel kíván elérni. Ezek a feltételek a közvetlen kifizetések előfeltételét képzik majd. A vidékfejlesztésre szánt tagállami forrásoknak pedig legkevesebb 30 százalékát környezeti és klímapolitikai intézkedésekre kell fordítani.

"A közös agrárpolitika az egyik legfontosabb szakpolitikánk, amely minden európai polgár életére hatással van. Ezen javaslatok hozzájárulnak a mezőgazdasági ágazat versenyképességéhez, erősítve annak fenntarthatóságát is" - jelentette ki Jyrki Katainen, az EB munkahelyteremtésért felelős alelnöke.

Ugyancsak pénteken az EB bejelentette: közel 60 százalékkal növelni kívánják a LIFE nevű uniós környezetvédelmi és klímapolitikai program finanszírozását 2021 és 2027 között, amelynek büdzséje így elérné az 5,4 milliárd eurót. A fókuszban a zöld energia, a természet és a biodiverzitás védelme, a klímaváltozás elleni harc lesz a tervek szerint.

A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Szerző