Előfizetés

Hamarosan olcsóbban telefonálhatunk az EU országaiba

Publikálás dátuma
2018.06.06. 19:05
Illusztráció: Shutterstock
Az Európai Parlament korábbi erőfeszítései nyomán immár roaming díjak nélkül telefonálhatunk az EU országaiban, de néhány tagállam korábbi ellenállása okán még mindig külföldi hívási tarifát fizetünk, amikor itthonról tárcsázunk egy másik tagországba. Ezt az ellentmondást oldja fel az a minapi intézményközi megállapodás, amely alapján 2020-tól 19 euró-centben lesz maximálva az ilyen hívások percdíja - derül ki Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közleményéből.

“Bár 2020-ig még várni kell, ám az egyes szolgáltatókat semmi nem akadályozza meg abban, hogy ügyfeleik számára már előbb biztosítsák a jövőben kötelező előnyöket, amint az történt a roaming díjak eltörlésekor is” - hangsúlyozta a képviselő.

“A mostani megállapodás kifejezetten az EP szocialista frakciójának sikere, amelyért érdemes volt küzdeni” - mondta Szanyi. “Az elmúlt évek során szívós munkával őröltük fel egyes cégek utóvédharcát, s a megoldás végül is mindenkinek jó, de legfőképp az EU polgárainak, akik immár méltányos árakon kommunikálhatnak egymással.”

Az EP-képviselő hozzátette: “a konzervatív oldal jobbára csak kiválasztott köröknek akar kedvezményeket biztosítani, mi baloldaliak viszont a közjóra összpontosítunk".

45 milliárdos kínai beruházást ígér Szijjártó

Publikálás dátuma
2018.06.06. 18:47
Illusztráció: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Kína 45 milliárd forint értékű erőművi beruházást valósít meg Magyarországon, és bővülhet a légi összeköttetés is a két ország között - mondta a kínai látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán.

A szerdán kötött megállapodás értelmében a Zhejiang Kaishan Compressor a Pest megyei Turán épít 40 megawatt teljesítményű geotermikus erőművet, amely a villamosenergia termelése mellett mezőgazdasági és lakóépületek hő- és fűtésigényét is kielégíti - újságolta Sanghajból telefon a tárcavezető. A vállalat emellett Budapesten hozza létre geotermikus üzletági központját - közölte.

A miniszter szerint tavaly 230 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, ezért indokolt az összeköttetések bővítése. Szijjártó Péter közölte, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a China Eastern Air Holdinggal egy közvetlen repülőjárat indításáról Budapest és Sanghaj között.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési környezettel rendelkező államnak tekinti Magyarországot. A távol-keleti országból mostanáig csaknem 4 milliárd dollár értékű beruházás érkezett - tette hozzá.

Mészáros ma egy IT-vállalatot vett

Publikálás dátuma
2018.06.06. 17:11
Kép: Népszava

A Mészáros Lőrinc, felcsúti nagyvállalkozó, Orbán Viktor közeli barátja érdekkörébe tartozó, a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett OPUS Global Nyrt., valamint a - teljes egészében Mészáros és felesége tulajdonában lévő - Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. és annak két alapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap opciós vételi szerződések, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50,28 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt. fölött - tette közzé a vállalat a tőzsde honlapján szerdán az MTI beszámolója szerint.

A 4iG honlapján magát mint Magyarország egyik legnagyobb, hazai tulajdonban lévő IT-vállalatcsoportját mutatja be.

A tőkepiaci szabályoknak megfelelve a tranzakció során összehangoltan eljáró felek a törvényi határidőn belül nyilvános vételi ajánlatot tesznek a 4iG valamennyi részvényese számára. A vételi ajánlat során összehangoltan eljáró befektetők jelenleg 33,57 százalékos befolyással rendelkeznek a felvásárolni kívánt társaságban. Az ügylet még vár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére - közölték.