Előfizetés

Pénzmosás: a végleges jóváhagyásra vár az EU szigorítása

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:02
Illusztráció: Shutterstock
Az Európai Unió Tanácsa megerősítette azt a megállapodást, amelynek célja, hogy megnehezítse, illetve megakadályozza a bűnözők hozzáférését a többek között terrorizmus céljára használt pénzügyi eszközökhöz - számol be az MTI. A tervezet már a Tanács és az Európai Parlament végleges jóváhagyásra vár.

Az irányelvek felszámolják az igazságügyi és rendőrségi együttműködés előtt álló akadályokat a pénzmosási bűncselekményekkel kapcsolatosan a határokon átnyúló nyomozások esetében. Harmonizálják az uniós szabályokat a nemzetközi kötelezettségekkel, különösen azokkal, amelyek az Európa Tanács pénzmosásról, a bűncselekményből származó jövedelmek felkutatásáról, lefoglalásáról és elkobzásáról, valamint a terrorizmus finanszírozásáról szóló egyezményből fakadnak.

A megállapodás alapján a pénzmosás büntetési tételének felső határa 4 év szabadságvesztés lesz, de a bírák a szabadságvesztés mellett további szankciókat és intézkedéseket is kiszabhatnak. A bűnszervezetben, illetve egyes szakmai tevékenységek gyakorlása során elkövetett bűncselekményeket súlyosbító körülményként kell számításba venni. A tagállamok ilyen súlyosbító körülményeknek minősíthetik  a pénzmosásban érintett vagyon vagy pénzösszeg értékét, illetve a bűncselekmény jellegét - például a korrupciót, szexuális kizsákmányolást, kábítószer-kereskedelmet is.

Egyes pénzmosási tevékenységekért jogi személyek is felelősségre vonhatók lesznek, és többféle szankcióval - például a közfinanszírozásból való kizárással, igazságügyi felügyelet alá helyezéssel, bíróság által elrendelt felszámolással - sújthatók.

A szöveg ezen felül egyértelműbb szabályokat ír elő annak meghatározására is, hogy a határokon átnyúló esetekben melyik tagállam rendelkezik joghatósággal, a tagállamok közötti együttműködésre, valamint az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) bevonásának szükségességére vonatkozóan.

Az irányelvtervezet hatálybalépéséhez szükséges még a végeleges jóváhagyás mind az Európai Tanács, mind az Európai Parlament részéről.

Átlag 130 ezer forinttal drágulhat az élet idén

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:00

Érdemben többet kell költeniük a magyaroknak 2018-ban, mint 2017-ben: az átlagos infláció is izmosodik, de a megélhetési költségek lényegesen magasabbak lesznek.

2,8 százalék – ilyen mértékű éves inflációt várnak a portfolio.hu-nak nyilatkozó pénzügyi szakértők. Ha prognózisuk valósnak bizonyul (a KSH pénteken teszi közzé pénzromlási adatait), úgy az utóbbi öt év leghúzósabb inflációjával kell számolni.

Természetesen a 2,8 százalék egy átlagos arány ami az egyre olcsóbb digitális kütyüktől a rezsin át a dízelmozdony árának változásáig mindennel számol. A mindennapi élet – legyen szó ételről vagy közlekedésről – ennél érdemben többe kerülhet. A Népszava Online azt próbálta kiszámolni, hogy egy átlagfizetésből (jelenleg 197,5 ezer forint), illetve egy garantált bérminimumból (123,6 ezer forint) gazdálkodó család mire és mennyit költött 2018 tavaszán, illetve egy évvel korábban. A kalkuláció azt mutatja, mintegy 130 ezer forint többletkiadás jön össze 2018-ban, egy átlagos háztartásban.

Életköltségek (havonta, ezer forintban):

Orbán Viktor kevesebbet keresett tavaly, mint 2016-ban

Publikálás dátuma
2018.06.07. 14:22
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Közzétették a kormány honlapján a miniszterek és államtitkárok szja-bevallásából nyilvános adatokat, ezek szerint összesen 975 milliós jövedelem után 137 millió forint adót fizettek be – szúrta ki az Mfor.hu.

A kormany.hu oldalon elérhető dokumentumok alapján a portál azt írja, 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál egy picivel kevesebb jövedelmet vallott be, a 18,7 millió forint után 18,3 milliót, amire 2,7 millió forint adót fizetett. 

A miniszterek körében a legkevesebb adót továbbra is Varga Mihály pénzügyminiszter fizeti be, köszönhetően az adócsökkentő tételeknek, ami esetében 5,28 milliót tesz ki. Varga a 15,9 milliós jövedelem után 1,6 millió forintot utalt az államkasszába. Hasonló nagyságrendű adót, 1,9 milliót fizetett Pintér Sándor belügyminiszter is, akinek bevallott jövedelembe megegyezik az előző évi 13,2 millió forinttal. 

2016-ban egyébként Trócsányi László igazságügyi miniszternek volt a topjövedelme, 25,9 millió forint, amit tavaly 27,9 millióra növelt, így 4,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett. Nála mostanra 3 miniszter is nagyobb jövedelmet vallott be:

  • Palkovics László majdnem 40 milliós összevont adóalapja után 5,99 milliós adófizetési kötelezettség keletkezett, viszont 360 ezer forintos adókedvezményt tudott érvényesíteni.
  • Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke 41 milliós jövedelmet tüntetett fel, amire 6,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett.
  • és magasan a legnagyobb jövedelmet bevalló miniszter lett a friss emberi erőforrások miniszter, Kásler Miklós, aki tavaly 57,3 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában. Mivel kedvezményeket nem tudott igénybe venni, 8,6 millió forintot utalt az államkasszába.