Meghajlított észjárás

Úgy látom, ha így megy tovább, hamarosan olyan nagy esemény tanúi lehetünk itt Magyarországon, hogy minden észak-koreainak leesik az álla. Náluk a hatalmat jelenleg bitorló, be- és kiszámíthatatlan Kim Dzsong Un, néhai édesapja Kim Dzsong Il, és Kim Ir Szen, a legendás nagypapa, csak hárman együtt tudták kiérdemelni a Szent Nagy Vezér, a Kedves Vezető, valamint a Nagy Örökös és Bölcs Elvtárs címeket. Itt, nálunk viszont a parlamenti kétharmaddal – a gránitszilárdságú Alaptörvény akár már tizedik módosításával – törvényt hozhatnak Orbán Viktor hozzá illő, és kellően méltó személyes megszólításáról, amely magában foglalná az imént felsorolt címek mindegyikét: Orbán Viktor Szent Nagy Vezér, Kedves Vezető, Nagy Örökös és Bölcs Elvtárs. Na jó, valóban: az Elvtársat valószínűleg kihagyják; e szóra ugyanis kissé finnyás a főnök. De a Bölcs mindenképpen dukál neki!

Ha ezt valaki kétségbe vonná, annak figyelmébe ajánlom Orbán Viktor május 29-én közzétett, minden bizonnyal örök érvényűvé váló bölcseletét, melyben látni vélte az innovációnak, az újításnak lényegét: „Akkor járunk el helyesen, hogyha a saját észjárásunknak megfelelően, a magunk akarata szerint a valóságot is képesek vagyunk hajlítani.” (?) Én, a kákán is csomót kereső egyszerű magyar ember azonban mégis óvatosságra intenék: vigyázzunk azzal a hajlítgatással, mert a valóság nem gumiból, és nem gyurmából van! Egyébiránt pedig csak remélni merem, hogy a létrehozandó – a kormányzat igényei, s érdekei szerint működtetni kívánt – közigazgatási felső- vagy különbíróságok leendő, kiválasztott ítészeinek észjárását majd nem a valóság hajlítgatása fogja vezérelni.

2018.06.08 08:25

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38