Előfizetés

Magyarországon is betiltaná a nejlonzacskókat a Greenpeace

Publikálás dátuma
2018.06.08. 14:30
Illusztráció: AFP
Az eldobható műanyag szatyrok betiltásáért indított aláírásgyűjtési akciót a Greenpeace. Kutatások szerint már a Duna és a Tisza is műanyaggal szennyezett.

Az idei, a műanyag-szennyezést középpontba állító Környezetvédelmi Világnap alkalmából a héten megírtuk, hogy bolygónkat szinte már elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet, jelentős részben műanyagot termelünk. Az Európai Unióban évente nyolcmilliárd műanyag zacskó landol a kukában. A magyarok különösen zacskómániások, és Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában is 450-et használnak évente, szemben a dánok és a finnek évi négy darabjával. Néhány ország – Franciaország, Olaszország és Kenya – már betiltotta az egyszer használatos műanyagok használat.

Magyarországon a Greenpeace kezdett aláírásgyűjtési akcióba, mint a honlapjukon írják: „követeljük együtt a kormánytól, hogy hazánk is csatlakozzon azokhoz az országokhoz, akik meghozták a felelős döntést: betiltják az eldobható nejlonszatyrokat.” Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba. A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt műanyagdarabok vannak már a csapvízben és a palackozott vizekben is – figyelmeztetnek.

Januárban már beszámoltunk róla, hogy a mérések szerint jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroszkopikus méretű műanyagdarab úszik a Tiszában, más vizsgálatok szerint pedig a csapvízben is kimutatható mennyiségben jelen van. Az egyelőre kérdéses, hogyan jut be a mikroműanyag az ivóvízbe, mint ahogy az is, milyen hatásai lehetnek annak, ha ezek bejutnak a szervezetbe.

Helikopterrel üldözik a szökésben lévő medvét

Publikálás dátuma
2018.06.07. 12:35
MTI Fotó: Donka Ferenc
Csütörtökön már a Csongrád megyei Tömörkény határában keresi a napok óta szökésben lévő medvét - számol be az MTI. Nagy valószínűséggel dél felé halad a Tisza vonalában. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal próbálnak a nyomára akadni. A keresésben vadászok is részt vesznek, de nincs könnyű dolguk: a csütörtöki eső elmosta a nyomokat.

Azt állat még hétfő hajnalban tűnt fel Abonyban, végigballagott a településen, végül pedig a helyi iskola kertjén keresztül távozott. Azóta hiába próbálkoznak elkapni. Másnap Kocséron látták, ahol az állatot egy erdőben őrizték, és azt tervezték, hogy valamikor a hajnali órákban kábítják el altatólövedékkel. Az akció nem sikerült, a medve a kocséri polgármester elmondása szerint Szentkirály érintésével Lakitelekre ment. Szerdán már Tiszaalpárnál látták - sehol sem sikerült utolérni.

Tömörkény, 2018. június 7. Koncz József csongrádi városi rendőrkapitány (b2) a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjaival egyeztet a Csongrád megyei Tömörkény határában. MTI Fotó: Donka Ferenc

Tömörkény, 2018. június 7. Koncz József csongrádi városi rendőrkapitány (b2) a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjaival egyeztet a Csongrád megyei Tömörkény határában. MTI Fotó: Donka Ferenc

A Készenléti Rendőrség éjjel hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik az állatot. A keresésben polgárőrök, a helyi vadásztársaság, és a Kiskunsági Nemzeti Park is részt vesz, de nincs könnyű dolguk: a délelőtti felhőszakadás miatt elvesztették a nyomát, és a sűrű növényzet is nehezíti az észlelést.

A medvét 2-3 évesre becsülik, ivarérettség határán álló fiatal hím. Jámboran viselkedik, az eddigi megfigyelések szerint nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. A közelébe menni még így sem javasolt - figyelmeztet a nemzeti park. Mivel fokozottan védett fajhoz tartozik, ezért nem akarják kilőni - közölte a Kiskunsági Nemzeti Park. Szükség esetén csak elkábítanák, majd műholdas jeladót raknának rá, és a Bükki Nemzeti Parkba szállítanák, ahol szabadon engednék.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Kapcsolódó
Már Csongrádban lehet az Abonynál feltűnt medve

Kifosztották az Év madarának fészkét a Pilisben

Publikálás dátuma
2018.06.07. 10:30
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság/Novák Adrián
Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét. Az Év madarának választott, fokozottan védett fajból csak mintegy nyolcvan pár él az országban A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság/Novák Adrián

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság/Novák Adrián

A pár költését a szakemberek folyamatosan figyelték a fészkelési szezon elejétől kezdve. Először két fióka tűnt el május 1-je előtt, majd a másik két fiókát május 9-én éjszaka vitték el. A rablást az időközben kihelyezett kamera megörökítette. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az ügyben természetkárosítás miatt rendőrségi feljelentést tett. Az elmúlt években gyűjtött információk alapján, nem egyedi esetről, hanem kis számban, de országos szinten előforduló bűncselekményről van szó - - írta közleményében Novák Adrián, a Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység munkatársa.

A vándorsólyom a természetben többnyire legfeljebb négy utódot nevel. A szóban forgó pár is március 28-ig teljes fészekaljat rakott. A fiókák április végén keltek ki, május 9-én nem voltak még kéthetesek sem. A pár idén már nem fog újra fészkeléssel próbálkozni, számukra legközelebb jövő tavasszal lesz lehetőség ismét fiókákat nevelni – ha megérik azt az időszakot.

A vándorsólymot (Falco peregrinus) 2018-ban az Év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az 1960-as évek közepétől 1997-ig nem költött hazánkban, mivel a túlzott növényvédőszer-használat miatt a faj teljes európai és észak-amerikai állománya összeomlott és hazánkból is kipusztult, mint fészkelő faj. Visszatérése óta állománya évről évre erősödik, jelenleg mintegy nyolcvan párra tehető. A fajt a fészekfosztogatások mellett az áramütés, a mérgezés, valamint az épületekkel, vezetékekkel, járművekkel való ütközés is veszélyezteti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 500 000 Ft.