Háromszorosára nőhet az EU "migrációs büdzséje"

Publikálás dátuma
2018.06.12. 20:48
FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON
Magyarország a jelenleginél többet kaphat a külső határ őrizetére, amely az EU migrációs büdzséjének a központi eleme.

Az Európai Bizottság háromszor annyit költene a migráció kezelésére és az EU külső határainak az őrizetére 2021-2027 között, mint a jelenlegi költségvetési ciklusban. Hét év alatt összesen 35 milliárd eurót fordítana ezekre a célokra, szemben a mostani 13 milliárddal.

A javasolt büdzsé központi eleme a határvédelem erősítése. Ennek része egy új támogatási alap, amelyből az EU külső határait őrző tagállamok is – köztük Magyarország – részesülnének. A 9,3 milliárd euróból gazdálkodó Integrált Határigazgatási Alap nevet viselő finanszírozási eszközből jutna az emberkereskedelem és -csempészet felszámolására, a tengeri kutatás és mentés támogatására, a határőrök felszerelésére és képzésére, valamint a válsághelyzetbe került tagállamok gyors támogatására.

Az új alapból 4,8 milliárdot fordítanának az egyes országok hosszú távú szükségleteinek a kielégítésére. A tervek szerint mindegyikük 5 millió eurós fix összegben részesülne, a fennmaradó támogatást pedig a határokon jelentkező nyomás alapján osztanák szét a huszonhetek között.

Jelentős segítségre számíthatnának a Magyarországhoz hasonlóan a külső határokat védő tagállamok. Emellett rövidtávú gyorssegélyt is folyósítana az Európai Unió a rászoruló országoknak. Ennek összege 3,2 milliárd euró.

A határigazgatási alapon kívül rekordösszegű támogatást, 12 milliárd eurót helyez kilátásba az Európai Bizottság a közös határ- és parti őrség megerősítésére. Az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex keretében működő egység létszámát a jelenlegi 1500-ról 10 ezer főre emelnék.

A migrációra 10,4 milliárd eurót költene az Európai Bizottság az új költségvetési ciklusban. Ez 50 százalékkal több a jelenlegi kiadási tételnél. A Menekültügyi és Migrációs Alapból támogatnák a menekültügyi rendszert, a legális migrációt és a menekültek társadalmi integrációját segítő programokat, valamint az illegális bevándorlással szembeni fellépést. Az alap oroszlánrészét azok a tagállamok kapnák, amelyekben a legerősebb a migrációs nyomás, s amelyek részt vesznek a menedékkérők áthelyezésében, illetve áttelepítésében. Emellett komoly összeg jutna az illegális bevándorlók kitoloncolását, hazatelepítését célzó programokra is.

A migrációs költségvetésre vonatkozó brüsszeli javaslatokról – akárcsak az EU 2021-2027 közötti büdzséjének egészéről – az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányainak közösen kell megállapodniuk, ami leghamarabb egy év múlva várható.

Dublin egyre távolabb
Az Európai Unió területére érkező migránsok menedékkérelmének elbírálásáról rendelkező dublini rendelet reformja már két éve csúszik a tagállamok döntésképtelensége miatt. Legközelebb az EU állam- és kormányfői tűzik napirendjükre a témát június végi brüsszeli találkozójukon. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője most azt javasolja, hogy ha ismét elmarad a megállapodás, az EP indítson pert a kormányközi törvényhozó testület ellen az EU Bíróságán a "döntéshozatal elmulasztása miatt”. Erre bármely EU intézményt felhatalmaz az uniós szerződés 265. cikkelye. Javaslatát nagy tetszés fogadta a képviselő-testület üléstermében.

Túszokat ejtett egy férfi Párizs belvárosában

Túszejtés történt kedden Párizs belvárosában, a biztonsági erők a helyszínen vannak – közölte a prefektúra a Twitteren. A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a túszejtő egy épületben barikádozta el magát egy belvárosi ház földszintjének belső udvarán, egy informatikai cég irodájában, azt állítva, hogy robbanószerkezet van nála és legalább két túszt ejtett. A rendőrség szerint a férfi azt közölte, hogy az iráni nagykövettel szeretne beszélni.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a férfi délután fél négy órakor pizzafutárként érkezett a Párizs X. kerületében található Petites-Ecuries utca 45-ös számú házához, ahol benzint öntött egy férfira és arcon ütötte, mielőtt annak sikerült elmenekülnie. Ezután a támadó bement az épület földszintjén található egyik irodába. Egyes értesülések szerint egy kifele menekülő terhes nőt is megütött.

A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy a rendőrséget 4 óra előtt tíz perccel riasztottak szemtanúk, az elitalakulatok fél 5 órakor érkeztek a helyszínre, ahova a tűzoltók is nagy erőkkel vonultak ki. A rendőrségnek sikerült kapcsolatot kialakítani a túszejtővel, és jelenleg is tárgyalnak vele. A férfi azt állítja, hogy van egy tettestársa az épületen kívül. A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni, hány ember lehet a túszejtővel, illetve az épületben, mert elképzelhető, hogy többen is elbújtak.

A túszejtő személyazonosságról semmit nem közölték a hatóságok. A helyzet „nagyon zavaros” a tájékoztatás szerint, a helyszínt a rendőrség elitalakulatai biztosítják, a környéket lezárták a forgalom elől. A sűrűn lakott belvárosi kerültben minden üzlet és kávéház bezárt. Rendőrségi források szerint a férfi indítékai egyelőre ismeretlenek, de a jelek nem terrortámadásra utalnak.

Szerző

Végre zöld jelzést kapott a menekülteket szállító Aquarius

Publikálás dátuma
2018.06.12. 20:14

Miután több mint 30 órán át várakozott a tengeren, az Aquarius mentőhajó végre zöld jelzést kapott egy biztonságos kikötőtől - jelentette a fedélzetről Anelise Borges, az Euronews tudósítója, az egyetlen televíziós újságíró a hajón.

Miután több mint 30 órán át várakozott a tengeren, az Aquarius mentőhajó végre zöld jelzést kapott egy biztonságos kikötőtől - jelentette a fedélzetről Anelise Borges, az Euronews tudósítója, aki az egyetlen televíziós újságíró a hajón.

Kedden bejelentették, hogy a több mint hatszáz menedékkérőt Spanyolország kész fogadni, miután Olaszország megtagadta azt. Az olasz hatóságok hamarosan két hajót küldenek, amelyek átveszik az Aquariustól az utasok egy részét. Ezután mindhárom hajó elindul majd a spanyolországi Valencia kikötője felé.


Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor indul el a hajó a spanyol kikötő felé. Az időjárási viszonyok ugyanis nem kedveznek a hajóútnak, amely akár öt napig is eltarthat - mondta el az Euronews tudósítója.

A Földközi-tengerről a hét végén, a líbiai partok közelében megmentett menedékkérőket eredetileg Olaszországban akarta partra tenni az SOS Mediterranee segélyszervezet hajója, az olasz kormány azonban megtagadta kikötőinek megnyitását, ehelyett Máltát kérte a hajó fogadására, de eredménytelenül. Több napos patthelyzet után Spanyolország felajánlotta, hogy fogadja a hajót, a segélyszervezet azonban jelezte, hogy mind a hatszáz utassal nem tudják vállalni a több napos utat, mert a hajó túlzsúfolt és a tengeren veszélyes lehet a hullámzás.

Szerző