Döntöttek a Mucha-ciklusról

Publikálás dátuma
2018.06.13 07:47
ALFONS MUCHA: SZLÁV EPOSZ
Fotó: /

Nyugvópontra juthat a csehek hányattatott történetű nemzeti kincsének, Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának sorsa, miután a prágai önkormányzat úgy döntött, hogy egy új galériát épít a műnek – derül ki a Papageno.hu híréből.

A húsz monumentális képből álló sorozatot Charles Crane amerikai milliomos rendelte meg anno a szecesszió későbbi világhírű cseh mesterétől, aki a szláv történelem kiemelkedő eseményeit a XIX. századra jellemző akadémikus-romantikus stílusban ábrázolta. A 18 éven át, a pánszláv eszme jegyében készült alkotás nem aratott osztatlan sikert 1919-es bemutatásakor, a kritika ódivatúnak tartotta a historizáló képsorozatot. Mucha a képeket 1928-ban Prága városának ajándékozta, a város azonban nem biztosított állandó kiállító helyet a Szláv eposznak, amely összetekerve raktárba került 1935-ben. 1963-ban Moravsky Krumlovba vitték. Először 1967-ben állították ki a teljes művet, amely 2010-ben került vissza a cseh fővárosba.

A művész unokája, John Mucha azonban megkérdőjelezte, hogy Prága városáé lenne a nagyapja által festett mű. A tulajdonjogot azzal az érveléssel vitatta, hogy Alfons Mucha valóban a városnak ajándékozta a Szláv eposzt, de azzal a feltétellel, hogy a főváros a nagyméretű festmények számára saját galériát épít. Ez nem történt meg, így az ajándékozás szerinte érvénytelen. 2016-ban perre vitte az ügyet, amelyről tavaly ősszel döntött úgy a prágai városi bíróság, hogy a város valóban nem biztosított kiállítóhelyet a műnek, ez a tulajdonjogot azonban nem érinti, azaz Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának, nem a család.

Prágában 1998-ban nyílt Mucha múzeum, ám ott a világhírű cseh Art Noveau-művészt és nem a historizáló, ódivatúnak aposztrofált alkotót mutatják be a hét részből - díszítő panelek, a párizsi poszterek, díszített dokumentumok, a cseh plakátok, olajfestmények, rajzok, fotók és személyes emléktárgyak - álló kiállításon, ahol dokumentumfilm is látható életéről és munkájáról.

A Szláv eposzt bemutató kiállítótér megépítéséről múlt héten döntött a prágai önkormányzat – közölte Krnácová főpolgármester, aki szerint az új galéria a prágai Kiállítási park bejárata közelében álló lapidárium épületének a kiegészítésével jön létre. A költségeket 580 millió koronára (6554 millió forint) tervezik. Az új, modern galéria az 1891-ben épült történelmi lapidárium tükörképe lesz. A munkálatok során felújítják az eddigi épületet is.

Szerző
2018.06.13 07:47

Eladó a világ első filmplakátja

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:43
A Lumiére-fivérek.
Fotó: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet/
Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian csütörtökön.
A poszter a Lumiére fivérek első, 1895-ös párizsi filmbemutatóját hirdeti. A képen a 19. század végi párizsi élet tűnik fel: egy csapatnyi párizsi látható rajta, amint a filmvetítésre várakoznak.
Bár az esemény filmtörténeti pillanat volt, 1895. december 28-án csak alig több mint 30 néző ült be a Boulevard des Capucines-n álló Grand Café alagsori termébe, a Salon Indienbe, amelyben 100 széket helyeztek el. A sajtót is elvárták az első vetítésre, de a lapok úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt rajta.
A 20 perces vetítésen a Lumiére testvérek rövidfilmjeit láthatta a közönség. A párizsi újságok figyelmét felkeltették a nézők beszámolói, és mégis írtak az eseményről, így a január 1-jei és 2-i vetítéseken már több mint 2000 néző fizetett egy frankot, hogy lássa a mozgó képeket.
Pár hónap múlva már a külföldi nagyvárosokban is megnyíltak a Lumiére fivérek mozijai. A vetítéseket két különböző stílusú plakát hirdette, ezek egyikét bocsátják árverésre. A posztert Henri Brispot rajzolta. A becslések szerint az augusztus 28-án kezdődő online aukción 40-60 ezer fontért (15-22 millió forintért) kelhet el.
A Sotheby's londoni aukcióján 164 ritka filmplakátra lehet licitálni.
Szerző
2018.08.16 20:43

Meghalt Aretha Franklin

Publikálás dátuma
2018.08.16 16:17

Fotó: AFP/ JAMIE MCCARTHY
76 éves korában, családtagjaitól körülvéve elhunyt a soul királynője, az amerikai pop leghíresebb női alakja.
Egyrészt persze könnyű dolga volt: aki így tud énekelni, azt a sors sikerre ítélte. Másrészt óriási terhet cipelt, elvégre a papának az „egymillió dollárt érő hang" volt a beceneve, a mama angyalian zongorázott, és kislányként sokszor Mahalia Jackson vigyázott rá. Ilyen elvárásoknak nem könnyű megfelelni, de Aretha Franklinnek sikerült. Nem csak a vándor hitszónok papa, a fiatalon meghalt mama és Mahalia néni lehetett rá büszke, de előbb a fekete, majd a fehér, végül egész Amerika. A Time már fél évszázada a címlapjára tűzte, és a soul hangjának nyilvánította. Volt Martin Luther King díszvendége, aztán búcsúztatta őt a temetésén. George W. Bush elnöktől kapta meg az USA legmagasabb kitüntetését, a Szabadság érmet, és énekelt Barack Obama beiktatásán.
Egyetlen más nő sem szerepelt több mint száz dallal a Billboard ranglistáin, eladott 75 millió hanglemezt, Luciano Pavarotti helyett beugorva a Turandot „Nessun dorma" áriájával kápráztatta el az 1998-as Grammy gála közönségét.
Hatévesen kezdett énekelni, és hetven évvel később, 2018 elején jelentette be visszavonulását – akkor még csak a turnéktól. Tizennégy évesen indult a szólókarrierje, a középiskolát már a második évben otthagyta – aztán, hol máshol, a Yale-en kapott díszdoktorátust. Meg a Harvardon, a Princetonon, a Brownon, a Berklee-n és még ki tudja hol mindenhol. Hangja együtt erősödött a polgárjogi mozgaloméval, amelynek egyik fiatal és szép arca lett. A #metoo mozgalom láttán nem lehet nem visszagondolni az általa sikerre vitt Otis Redding nótára: Respect, összesen csak ennyit kérek, egy kis tiszteletet...
Nagyon nagy részben Aretha Franklinnak köszönhető a Detroitból kiindult soul zene a rasszhatárokat áttörő sikere, utóbbi pedig kulcsszerepet játszott a feketék kulturális egyenjogúságáért folytatott küzdelemben. Több mint negyven éve, nőként a legelsőként iktatták be a Rock and Roll hírességek csarnokába. Az amerikai pop királynője hetven éven át minden zenét sikerre vitt, amihez csak nyúlt, a nagy fekete dívák közül is az egyik legnagyobb volt. Mivel is búcsúzhatnánk, respekt, Aretha, respekt.
2018.08.16 16:17
Frissítve: 2018.08.16 18:10