Előfizetés

Felfüggeszthetik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat

K. J.
Publikálás dátuma
2018.06.14. 07:32
Fotó: AFP/Jung Yeon-Je
A szöuli elnöki hivatal szerdán utalt arra, hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un előző napi szingapúri találkozója nyomán elképzelhető az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok felfüggesztése.

Az Egyesült Államok elnöke és a kommunista Észak-Korea vezetője megállapodott abban, hogy tartós és szilárd békemegállapodásra törekednek, Phenjan le kívánja szerelni nukleáris fegyvereit, az ameriakaiak pedig biztonsági garanciákat nyújtanak Észak-Koreának.

A szingapúri közös nyilatkozat nem tér ki az Egyesült Államok és Dél-Korea rendszeres közös katonai gyakorlatainak a jövőjére, de sajtótájékoztatóján Trump elmondta: be akarja szüntetni ezeket a „provokatív és költséges hadijátékokat”.

Mindezek nyomán a dél-koreai elnöki hivatal egyik, nevének mellőzését kérő tisztségviselője azt közölte a szöuli sajtóval, hogy a hadgyakorlatok beszüntetése elképzelhető, de egyelőre tisztázásra szorul, konkrétan és pontosan milyen szándékokra utaltak az amerikai elnöknek a „hadijátékokra” vonatkozó kijelentései.

A keddi szingapúri csúcs eredményeinek az elemzése még nem zárult le az amerikai politikában és médiában. Vannak olyan értékelések, miszerint Trump túl sok kötelezettséget vállalt, meglehetősen homályos és túl általános észak-koreai ígéretek fejében.

Washingtoni szakértők – derül ki különböző újságcikkekből és interjúkból – arra számítanak, hogy az észak-koreai vezető hamarosan Pekingbe utazik, hogy beszámoljon legfőbb patrónusának, a kínai vezetésnek a szingapúri csúcs eredményeiről. Kína – olvasható amerikai elemzésekben – egyfelől örömmel fogadja, ha sikerül elérni a Távol-Keleten állomásozó amerikai haderő - így a Dél-Koreában tartott 28 500 fős kontingens - csökkentését. Másfelől viszont alighanem emlékeztetni is akarja Kim Dzsong Unt arra, hogy országa az Egyesült Államokkal való újkeletű barátkozás mellett is nagy mértékben függ Kína támogatásától. Ezt a függő helyzetet jól példázta, hogy Kim a szingapúri csúcstalálkozóra is Kínától kapott repülőgéppel utazott.

Az amerikai elnök tegnap azt közölte: Phenjan nem jelent tovább nukleáris fenyegetést.

Oroszország Napja Szimferopolban

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2018.06.13. 22:51

1994-ben, a ünnepnapok száma az orosz naptárban eggyel több lett. az év  június 12-én írta alá az ennek a napnak országos jelentőséget tulajdonító rendeletet Borisz Jelcin. Június 12. az Oroszország Állami Szuverenitásáról szóló nyilatkozat elfogadásának napja, legalábbis így nevezték az ünnepet 2002-ig. 2002-ben az ünnep egy másik nevet kapott és Oroszország Napja néven vált ismertté. (oroszvilág.hu)

Brexit – Kivonultak a skót képviselők a brit parlamentből

Publikálás dátuma
2018.06.13. 21:42
FOTÓ: HO / PRU / AFP

Kivonultak a Skót Nemzeti Párt (SNP) képviselői a brit parlamentből, miután Ian Blackford frakcióvezető a miniszterelnökkel vitázott, új vitát követelt Skóciáról és a Brexitről, majd nem volt hajlandó leülni, ezért az elnök kiutasította az ülésről. Blackford távozott, az SNP körülbelül 30 tagja pedig követte őt – derül ki a Guardian videójából.

Később Blackford a Twitteren azt írta, ezúttal is tiszteletlenek voltak vele és a kollégáival.

Forrás: Twitter

Az MTI tudósítása szerint a londoni alsóházban kedd este kezdődött azoknak a módosításoknak a vitája, amelyeket a felső kamara, a Lordok Háza fűzött a kormány szándékai ellenére a kilépésről intézkedő törvénytervezethez. Az alsóházi képviselők az első tárgyalási nap végén kiszavazták a tervezetből a főrendi ház módosításainak zömét.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök már korábban leszögezte: Skócia nem akarja elhagyni az Európai Unió egységes belső piacát és a vámuniót az Egyesült Királyság tervezett kilépését követően. Fenntarthatatlannak nevezte a Brexit-tárgyalásokon képviselt jelenlegi brit álláspontot.