Fokozatosan szigorítják a menekültügyi eljárást Németországban

Publikálás dátuma
2018.06.18. 16:03
Fotó: AFP/John Macdougall
Nem azonnal, hanem fokozatosan vezetik be Németországban a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer menekültügyi tervében szereplő határigazgatási szigorításokat, két hetet biztosítva ezzel Angela Merkel kancellárnak a menedékkérők egyes csoportjainak visszafordításával kapcsolatos ügyek európai szintű rendezésére – jelentették hétfőn német hírportálok a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni elnökségi üléséről kiszivárgott értesülésekre hivatkozva.

A beszámolók szerint a belügyminisztérium úgynevezett mestertervének határigazgatási részéből először azt a szabályt vezetik be, hogy meg kell tagadni a belépést a Németországban már elutasított és belépési tilalommal sújtott, de visszatérni szándékozó menedékkérőktől. Az ilyen menedékkérők visszafordításáról egyetértés van Horst Seehofer és Angela Merkel, illetve a CSU és a kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) között.

A máshol már regisztrált vagy menedékjogi eljárás alatt álló menedékkérők visszafordítására később utasítja a tárca a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget. A következő két hetet „áthidaljuk” – mondta az elnökségi ülés egy név nélkül nyilatkozó résztvevője.

A tanácskozás előtt a szigorításokat leginkább sürgető politikusként számon tartott bajor miniszterelnök, Markus Söder újságírók előtt kijelentette, hogy az elnökség a támogatásáról biztosítja majd Horst Seehofer tervét, de a végrehajtásról majd a miniszternek kell döntenie.

A menedékkérők beáramlásának további korlátozását szolgáló lépések szükségességéről nincs vita a testvérpártok között. Azonban míg a CSU legnagyobb része  Markus Söderrel és Horst Seehoferrel az élen önállóan, egyoldalúan vezetné be a szigorításokat, Angela Merkel és a CDU nagy része szerint előbb egyeztetni kell a érintett európai partnerekkel, és megállapodást kell kötni velük a német határon visszafordított menedékkérők átvételéről. 

Angela Merkel reményei szerint ezeket a megállapodásokat meg lehet kötni a június 28-án kezdődő EU-csúcsig és a tanácskozás alatt, és előre lehet vinni az EU-s menekültügyi rendszer reformját.

A sajtóértesülések szerint Horst Seehofer azt tervezi, hogy júliustól valamennyi szigorítást bevezetik, akkor is, ha nem sikerül a kancellár által javasolt módon rendezni az ügyet.

Szerző

Kaczynski betegségéről pletykálnak, megkezdődött az utódlási harc

Publikálás dátuma
2018.06.18. 14:48
Fotó: AFP/dpa/Jan A. Nicolas

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt – informálisan, hivatalos állami pozíció nélkül pedig az egész lengyel kormány – 69 éves vezetője életveszélyes állapotban van, emiatt pedig megkezdődtek a találgatások, hogy milyen változások lesznek a kormánypárt élén – írja a Politico.

Kaczynski április óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, egyik utolsó ilyen alkalom Budapesten volt, április elején, amikor a szmolenszki tragédia emlékművét avatta fel. Az állapotáról hivatalosan csak annyit közöltek, hogy térdsérüléssel kezelik, de csak június 8-án, több mint egy hónap után hagyta el a kórházat, ami ennél komolyabb a helyzet. Az állapotára vonatkozóan nem közöltek hivatalos információkat, a súlyos állapotról szóló pletykákat pedig az egészségügyi miniszter igyekezett cáfolni.

A Politico szerint ugyanakkor az utódlással kapcsolatos harcok már megkezdődtek. Többen is versenybe szálltak a posztért: Joachim Brudzinski belügyminiszter, Mateusz Morawiecki kormányfő, illetve Beata Szydlo társadalomügyi miniszterelnök-helyettes, volt kormányfő is bejelentkezett. A Politico a 47-éves Zbigniew Ziobro igazságügyi minisztert, a heves bírálatokat kiváltó lengyel igazságügyi reform kulcsfiguráját is lehetséges jelöltként említi.

Lengyelországban 2019-ben lesznek parlamenti választások, jelenleg a felmérések szerint – bár csökkenő tendenciát mutatva – továbbra is magasan vezet a PiS, a szavazatok 33-40 százalékára számíthat. Arról, hogy mi okozta a PiS népszerűségét, és mi állhat a visszaesés hátterében, itt írtunk bővebben.

Szerző

Dízelbotrány: letartóztatták az Audi igazgatóságának elnökét

Publikálás dátuma
2018.06.18. 14:29
Fotó: AFP/dpa/Armin Weigel

Előzetes letartóztatásba helyezték hétfőn az Audi német autógyártó társaság igazgatótanácsának elnökét a tulajdonos Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányával összefüggésben. A müncheni ügyészség közleménye szerint – amelyet az MTI idéz – Rupert Stadlert bűncselekmény nyomai eltüntetésének veszélye miatt kellett előzetes letartóztatásba helyezni.

A társaság ellen szabálytalan motorvezérlő rendszerrel felszerelt dízelautók európai értékesítése miatt folytatnak eljárást. Az Audi több mint 200 ezer autó visszahívására kényszerült a károsanyag-kibocsátást szabálytalanul befolyásoló megoldások miatt a VW dízelbotrányának 2015-ös kezdete óta.

Szerző