Maradt az alapkamat és nagyon gyenge forint

Publikálás dátuma
2018.06.19. 16:43
Fotó: Tóth Gergő

Abszolút csúcsa közelében járt ma hajnalban az euróhoz képest a forint folyama, amely alulról súrolta a 325 forintos szintet, majd némileg megnyugodtak a kedélyek, így délután már csak 324,30 forintot kellett adni az európai közös pénzért. Minden szem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsára szegeződött, amely kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta a 2016 nyara óta változatlan 0,9 százalékos alapkamatot.

A szakértők most arra kíváncsiak, hogy délután háromkor a jegybankárok milyen kommentárt fűznek döntésükhöz. Értékelni fogják az elmúlt napok piaci folyamatait, és feltehetően közvetett bejelentést tesznek arra, hogy mikor avatkoznának be a forint árfolyamának védelme (természetesen nem árfolyamcélt jelölnek ki, és az is megszokott, hogy egy esetleges intervencióról sem előtte, sem utána nem számolnak be).

Feltehetően a jegybankot is meglepte, hogy a forint már nem a vele együtt számon tartott feltörekvő piaci devizákkal (cseh korona, lengyel zlotyi) mozog, hanem azoktól elszakadva rosszabbul teljesít. Így az a korábbi jegybanki érv, hogy a forint gyengülése mögött nemzetközi tendenciák állanának mára féligazsággá vált. Tény, hogy az amerikai már végrehajtott és tervezett kamatemelések mellett a forintbefektetések már nem igazán versenyképesek. Így gyors iramban hagyják el a magyar állampapírokat, és repülnek át a nagyobb hozamot biztosító, kevésbé kockázatos amerikai piacra.

Az MNB most egyet tehet – a saját monetáris stratégiáját is figyelembe véve –, minthogy úgynevezett nem szokásos eszközöket vet be, hogy az euró-forint árfolyam ne szökjön az égbe. Úgy fognak tenni, mintha a forint gyenge hetei csak átmenetiek lennének, és bizalmat próbálnak kelteni abban az irányban, hogy belátható időn belül konszolidálódik a helyzet.

Eközben aligha okozna meglepetést, ha a nyár során – a 12 hónapra visszatekintő – infláció elérné vagy meghaladná a jegybank 3 százalékos inflációs célját, amelyhez alapkamat-emelkedésnek kellene társulnia. A Szabadság téren azonban abban hisznek, hogy ez csak átmeneti drágulás lesz, és az év végéig ismét a bűvös 3 százalék alá kerülünk.

Kedden jelenik meg, de csak csütörtökön ismertetik az MNB Inflációs jelentését is. Szinte bizonyos, hogy ebben emelni fognak az idei évre vonatkozó korábbi prognózisukon.

Szerző
Frissítve: 2018.06.19. 23:47

Rekord gyenge a forint, mindenki az MNB-re vár

Publikálás dátuma
2018.06.19. 15:18
Fotó: Tóth Gergő

Abszolút csúcsa közelében járt ma hajnalban az euróhoz képest a forint keresztárfolyama, amely alulról súrolta a 325 forintos szintet, majd némileg megnyugodtak a kedélyek, így néhány órája már „csak” 324,50 forintot adnak a devizakereskedők az európai közös pénzért.

Most minden szem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsára szegetődik, amely kamatdöntő ülést tart, és szinte elképzelhetetlen, hogy délután 2-kor emelne a 2016 nyara óta változatlan 0,9 százalékos alapkamaton. FRISSÍTÉS: így is történt, a Monetáris Tanács változatlanul hagyta a kamatot.

A szakértők most nem is erre kíváncsiak, hanem arra, hogy egy órával később a jegybankárok milyen kommentárt fűznek döntésükhöz. Értékelni fogják az elmúlt napok piaci folyamatait, és feltehetően közvetett bejelentést tesznek arra, hogy mikor avatkoznának be a forint árfolyamának védelme (természetesen nem árfolyamcélt jelölnek ki, és az is megszokott, hogy egy esetleges intervencióról sem előtte, sem utána nem számolnak be).

A jegybankot is feltehetően meglepte, hogy a forint már nem a vele együtt számon tartott feltörekvő piaci devizákkal (cseh korona, lengyel zlotyi) mozog, hanem azoktól elszakadva rosszabbul teljesít. Így az a korábbi jegybanki érv, hogy a forint gyengülése mögött nemzetközi tendenciák állanának mára féligazsággá vált. Tény, hogy az amerikai már végrehajtott és tervezett kamatemelések mellett a forintbefektetések már nem igazán versenyképesek. Így gyors iramban hagyják el a magyar állampapírokat, és repülnek át a nagyobb hozamot biztosító, kevésbé kockázatos amerikai piacra.

Az MNB most egyet tehet – a saját monetáris stratégiáját is figyelembe véve – nem szokásos eszközöket vetnek be, hogy az euró-forint árfolyam ne szökjön az égbe. Most úgy fognak tenni, mintha a forint gyenge hetei csak átmenetiek lennének, és bizalmat keltenek abban az irányban, hogy belátható időn belül konszolidálódik a helyzet.

Eközben aligha okozna meglepetést, ha a nyár során – a 12 hónapra visszatekintő – infláció elérné vagy meghaladná a jegybank 3 százalékos inflációs küszöbét, amit alapkamat-emelkedésnek kellene követnie. A Szabadság téren azonban abban hisznek, hogy ez csak átmeneti drágulás lesz, és az év végéig ismét a bűvös 3 százalék alá kerülünk.

Ma jelenik meg, de csak csütörtökön ismertetik az MNB inflációs jelentését is. Szinte bizonyos, hogy ebben emelni fognak az idei évre vonatkozó korábbi prognózisukon.

Szerző

323,91 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.06.19. 10:17
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel: az euróval szemben stagnált, a dollárral szemben erősödött, míg a svájci frankhoz és a japán jenhez képest gyengült - írta az MTI.

Az euró 323,91 forinton forgott reggel hét órakor, az árfolyam fillérre pontosan megegyezett a tizenkét órával korábban, hétfő este hét órakor elért jegyzéssel.

Az eurót hétfőn napi csúcsán 324,13 forinton jegyezték, ami a forint leggyengébb árfolyama a három és fél éve, 2015. január elején elért 327 forintos eurójegyzés óta. A keddi kereskedésben eddigi napi csúcsán az euró 324,06 forinton forgott.

A dollár árfolyama 279,13 forintról 278,57 forintra gyengült, a svájci franké viszont 280,50 forintról 280,62 forintra erősödött kedd reggel.

A jent 2,5378 forinton jegyezték, szemben a hétfő esti 2,5262 forinttal.

Az euró 1,1628 dolláron forgott, napi szinten 0,04 százalékkal erősödött. A svájci frankhoz képest 0,21 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,1543 frankot ért.

Egy dollárért 0,9928 frankot kértek, 0,26 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,75 százalékot veszített értékéből a dollár, kedd reggel 109,72 jent ért.

Szerző