Durva bírságot kapott az Erste Bank

Publikálás dátuma
2018.06.21. 14:01
Népszava fotó
Összesen 79 millió forint bírság megfizetésére és a feltárt jogsértések megszüntetésére kötelezte az Erste Bankot, az Erste Jelzálogbankot, az Erste Lakáslízinget és az Erste Lakástakarékpénztárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derül ki a jegybank közleményéből.

Az intézmények működését a 2014. április 1-től 2018. június 6-ig terjedő időszakban vizsgálták, és megállapították, hogy

– az egyes belső szabályzatai nem teljes körűen feleltek meg a jogszabályi elvárásoknak.

– mulasztások voltak a bank szabályzat-felülvizsgálati, (hitelkeret-emeléshez kapcsolódó) hitelképesség vizsgálati, értékvesztés-képzési, ügyfélminősítési, fedezetnyilvántartási- és kezelési, problémás ügykezelési gyakorlatában, valamint a vállalati hiteladminisztrációt és egyes fogyasztási hitelek szerződéses dokumentációját érintően.

– hiányosságokat tártak fel az Erste Banknál a számvitel, az adatszolgáltatás, a tőkekövetelmény-számítás és a csalásmegelőzés, valamint az informatikai biztonság területén.

– problémát találtak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység körében, elsősorban a tényleges tulajdonosok ellenőrzését és a szankciós szűrés megfelelőségét érintően is.

– az Erste Lakáslízing, az Erste Lakástakarékpénztár és az Erste Jelzálogbanknál egyaránt az informatikai biztonság területén azonosítottak jogsértő hiányosságokat.

A közlemény szerint a jegybank összesen 74,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Bankkal szemben. Ezt különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma, a bank piaci súlya és egyes (huzamosabb ideje fennálló) jogsértések átfogó jellege. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor a bank együttműködő magatartása, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali és tervezett intézkedései.

Az MNB a feltárt hiányosságok miatt az Erste Lakáslízingre 2,2 millió forint, az Erste Lakástakarékpénztárra és az Erste Jelzálogbankra egyaránt 1,2 millió forint bírságot szabott ki. A közleményben azt írják, a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

Szerző

324,16 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.06.21. 10:04
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon - írta az MTI.

Az eurót háromnegyed nyolckor 324,16 forinton jegyezték az előző esti 323,89 forint után. A forint a héten kedden érte el idei leggyengébb árfolyamát az euróval szemben. Az eurót akkor 325,26 forinton is jegyezték. Hasonló árfolyamra három és fél éve, a 2015. január elején volt példa.

A forint gyengült a dollárral és a svájci frankkal szemben is: a dollár jegyzése a szerda esti 279,50 forintról 280,51-re, a svájci franké pedig 280,45-ről 281,05 forintra emelkedett csütörtök reggelre.

Szerző

Tovább lazuló atomengedélyezés

Publikálás dátuma
2018.06.21. 07:23
Népszava fotó

Paks 2 engedélyezési folyamatának csúcspontján a kormány ismét módosítja annak szabályait. Bár a beadványokat véleményező független szakértő már nem vállalhat részt azok kidolgozásában, törlik a kérelmező és a szakértő közötti gazdasági kapcsolat tilalmát. Így már csak az összeférhetetlen, ha a szakértő a kérelmező (a Paks II Zrt.), avagy a szállító (az orosz állami Roszatom) vezetőinek rokona, avagy szervezete ezek valamiféle érdekeltsége. Az eredeti tervekkel szemben a mérnökkamara nem kap vétójogot.

Környezetvédők és ellenzéki pártok szerint a módosítás még tovább lazít az új atomblokkok engedélyezésének szigorúságán. A kormány már tavaly lehetővé tette, hogy a független szakértőt ne az elbírálást végző Országos Atomenergia Hivatal (OAH), hanem a kérelmező bízza meg. Az új szabály nyomán a független szakértő nem a hatóság, hanem az őt megbízó kérelmező érdekei szerint járhat el.

Paks 2 engedélyezése amúgy is zavaros. A beruházónak közel tízezer engedélyt kell beszereznie. Jelenleg épp a legnagyobb, önmagában több százezer oldalas úgynevezett létesítési engedélykérelem előkészítése zajlik. Az erre rendelkezésre álló néhány hónapot még atomhívők is hajmeresztően rövidnek ítélik. Sokak szerint a most beterjesztett csomag szintén ennek tudható be. A Greenpeace nemrég feltárta, hogy Paks 2 anyagaiba OAH-szakértők is bedolgoztak, amin a hivatal vezetője semmi kivetnivalót nem talált.

Szerző