Külügyminiszter nélkül maradhat Csehország

Publikálás dátuma
2018.06.22. 13:55
Milos Zeman. Fotó: RADEK MICA / AFP
Milos Zeman cseh államfő nem hajlandó kinevezni a kormánykoalíció szociáldemokrata pártja által jelölt Miroslav Poche európai parlamenti képviselőt külügyminiszternek. Mint nyilatkozta, nem ellenezné, ha a tisztség egy ideig betöltetlen maradna a cseh kormányban, és a tárcát ideiglenesen inkább Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke irányítaná - számol be az MTI.

A szociáldemokraták Miroslav Poche európai parlamenti képviselőt jelölték külügyminiszternek, de ez Zeman számára elfogadhatatlan, mert szerinte Poche "korábban támogatta a bevándorlást". A prágai sajtó szerint Zeman döntésének ennél prózaibb oka van: valójában azért nem akarja Pochét, mert a politikus a legutóbbi államfőválasztáson nem őt, hanem ellenfelét támogatta.

Az interjúban Milos Zeman - most először - az előrehozott választás lehetőségét is felvetette.

"Egyáltalán nem ellenezném" - válaszolta Zeman arra a felvetésre, hogy a belügyminiszternek jelölt Hamácek vezethetné ideiglenesen a külügyminisztériumot is.

Poche úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy sikerül tisztázni a félreértéseket. Zeman szóvivője szerint az elnök a találkozón felkéri Pochét, fontolja meg, hogy a külügyminiszter-jelöltségéről önként lemond. Jelzésértékű, hogy Poche után az államfő azonnal Hamácekkel fog tárgyalni.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom a CSSD-vel alakít kormányt, amely Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) segítségével szerezné meg a bizalmat a parlamenti alsóházban. A szociáldemokraták öt minisztert jelölhetnek Andrej Babis miniszterelnök kormányába.

Arra a kérdésre, mi történik, ha a CSSD nem akar meghátrálni Poche jelöltsége ügyében, és nem szavaz bizalmat az új kormánynak, Zeman azt mondta: ebben az esetben jönne a harmadik, az utolsó kormányalakítási kísérlet. Harmadszor azonban már nem az államfő, hanem a képviselőház elnöke ad kormányalakítási megbízatást. Ezt a tisztséget jelenleg Radek Vondrácek, Babis pártjának, az ANO-nak képviselője tölti be.

"Amennyiben a harmadik kísérlet sikertelen lenne, akkor a köztársasági elnöknek lehetősége van - de nem kötelessége - kiírni az előrehozott választást" - jelentette ki Zeman. A parlament feloszlatása és az új választás kiírása az elnök számára csak akkor kötelező, ha a 200 tagú parlamentben az alkotmányos többség, 120 képviselő, ilyen tartalmú határozatot fogad el.

Szerző

Halálos vihar söpört végig Lengyelországon

Publikálás dátuma
2018.06.22. 13:02
Illusztráció: Maciej Luczniewski / NurPhoto
Egy ember életét vesztette, legalább tízen megsérültek, és mintegy 74 ezer háztartás maradt áram nélkül a Lengyelországon csütörtökön végigsöprő viharok következtében - jelentette péntek reggel a lengyel média - írja az MTI.

Az előző napok kánikuláját felváltó viharok a csütörtöki nap folyamán és péntekre virradó éjjel zúdultak az országra. Varsóban és több más településen is homokviharhoz hasonló, hatalmas porfelhőket kavart a szél.

A széllökések sok helyen fákat döntöttek ki, faágakat törtek le, 291 épületet megrongáltak, háztetőket, villanyvezetékeket szakítottak le. A villámcsapások és vezetékszakadások miatt több helyen tűz ütött ki.

Az országos tűzoltóság szóvivője péntek reggel arról tájékoztatott, hogy a viharokban 10 ember megsérült, általában a letört faágak következtében. Több sajtóforrás egy halálos áldozatról is beszámolt.

A tűzoltókat országszerte több mint 4300 alkalommal riasztották. A viharok alatt több mint 330 ezer, péntek reggelre még több mint 74 ezer háztartás volt áram nélkül. A legtöbb áramkiesést (több mint 59 ezer háztartás) a fővárost is magában foglaló Mazóviai vajdaságban tartják számon - közölte a lengyel kormány biztonsági központja (RCB) honlapján.

Szerző

Pokolgéppel fenyegetőzött, kiürítettek egy londoni metróállomást (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.22. 12:34
Fotó: MTI/EPA/Isabel Infantes
Rövid időre lezárták és kiürítették péntek reggel a London belvárosában lévő Charing Cross metró- és vasútállomást, ahol egy ember a sínekre ment, és azt állította, hogy pokolgép van nála. Az illetőt a brit közlekedési rendőrség (BTP) néhány perc alatt őrizetbe vette. Nem sokkal későbbi tájékoztatása szerint a férfi mentális zavarokkal küszködik, és semmiféle robbanószerkezet nem volt nála.

A BTP rövid Twitter-üzenetben adott hírt az incidensről, és közölte, hogy elővigyázatosságból ürítették ki az állomást.

A közlekedési rendőrség negyedórával későbbi üzenetében már az illető őrizetbe vételéről számolt be, és arról, hogy megkezdődött az állomás újbóli megnyitása. A BTP köszönetet mondott az utasok és a személyzet türelméért és megértéséért.

Pénteken késő délelőtt közzétett újabb tájékoztatásában a BTP azt közölte, hogy a férfinél a rendőrség sem pokolgépet, sem egyéb fegyvert nem talált. 

Az incidens során személyi sérülés nem történt.

A BTP szóvivője nem sokkal az őrizetbe vétel után közölte: a 38 éves férfit az elmekórtani okokra visszavezethető incidensek kezeléséről intézkedő, 2007-ben módosított törvény hatálya alapján vették őrizetbe, és "biztonságba helyezték".

A törvény lehetővé teszi a kórházi kényszergyógykezelést olyan páciensek esetében, akik közösségben élnek, de nem tartják magukat a számukra előírt gyógyszeres kúrához.

A metróállomást használó Northern metróvonalat az incidens idejére részlegesen leállították, de a forgalom azóta helyreállt. A Charing Crosson vasúti pályaudvar is van, és a rendőrség egy időre ezt is kiürítette. A korábbi beszámolók még arról szóltak, hogy a pályaudvart az incidens nem érintette.

A pokolgéppel fenyegetőző férfi őrizetbe vétele után a vasúti pályaudvart is újranyitották.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, kedden kisebb robbanás volt a londoni metróban. Egy akkumulátor robbant fel a Southgate nevű állomáson, a szétrepülő szilánkok öt embert sebesítettek meg. A rendőrség nem talált merényletre utaló nyomot.

Szerző
Frissítve: 2018.06.22. 13:57