Bosszúból csinálhat szigetet Katarból Szaúd-Arábia

Publikálás dátuma
2018.06.23 12:17
Katar és Szaúd-Arábia határa. Fotó: KARIM JAAFAR / AFP
Fotó: /
Új szintre léphet Szaúd-Arábia és Katar konfliktusa: úgy tűnik, előbbi egy csatorna ásatásával szigetté szigetelné Katar félszigetét. A szimbolikus gesztus 750 millió dolláros költségén az Egyesült Arab Emírségekkel osztoznának, és egy év múlva készülhet el a Salwa-csatorna. Partján nukleáris hulladékot tárolnának.

Legalább öt vállalattól kért ajánlatot Rijád egy csatorna kiásására a Katar és Szaúd-Arábia közti határ mentén - írja a Vox.com. Ezzel a katari félszigetet szigetté változtatná a szaúdi vezetés. Az ország június 25-ig várja az ajánlatokat, majd három hónap múlva választja ki a nyertes pályázatot - adták hírül. Remélik, egy év alatt végeznek is a "Salwa-csatorna" nevű projekttel. 750 millió dollárért - azaz több mint 200 milliárd forint értékben költekeznek a szimbolikus gesztus miatt. A költségeken az Egyesült Arab Emírség is osztozik. És ez nem minden: egyes hírek szerint Szaúd-Arábia ezt követően arra használná a csatorna-parti övezetet, hogy ott nukleáris hulladékot tároljon.

Mindez a Rijád és szövetségesei, illetve Katar közti konfliktus egy újabb adaléka. Tavaly július 5-én nemcsak a diplomáciai kapcsolatokat szakította meg Katarral, hanem a légi és tengeri közlekedést, áruszállítást is felfüggesztette Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Jemen, Líbia és a Maldív-szigetek. Hivatalos indoklás szerint azért, mert szerintük a dohai vezetés terroristákat támogat, aláássa a térség biztonságát és beavatkozik a belügyeikbe. A térség egyik legfőbb hírforrását, az Al-Jazeera televízió sugárzását blokkolták a bojkottot hirdető országok, amelyeknek egyik fő követelése épp a csatorna bezárása volt és maradt mindmáig.

Bár egy alig 2,2 millió lakosságú gazdag olajkirályságról van szó, a Katar elleni blokád kapcsán rendkívül veszélyes helyzet állt elő az öböl-menti térségben: az egész régió biztonságát és amúgy is törékeny egyensúlyát veszélyezteti az olykor fegyverekkel is rendezni kívánt konfliktus.

Megrendezett műbalhé az öböl-menti válság

Igazolódni látszik a katari emírség álláspontja, miszerint hackertámadás áll a július eleje óta tartó öböl menti válság mögött. A The Washington Post vasárnapi száma, meg nem nevezett amerikai biztonsági forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Katar elleni diplomáciai-gazdasági-kereskedelmi blokád egyik szereplője, az Egyesült Arab Emírségek kormánya szervezte meg azt az internetes akciót, amely kirobbantotta az emírség és az ellene fellépő arab országok közötti újabb konfliktust.

Szerző
2018.06.23 12:17

Véletlenül fejbe lőtte magát az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka

Publikálás dátuma
2018.12.16 21:29

Fotó: AFP/ ATTA KENARE
A veterán, aki egy katonai bázis parancsnoka is volt, gondatlanul tisztogatta fegyverét az iráni állami hírügynökség szerint.
Csak a fegyverét tisztította éppen Qodratollah Mansouri, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, az Irán és Irak közti, 80-as évekbeli háború veteránja, amikor az a fegyver elsült, és véletlenül eltalálta Mansurit. A tábornokot a fején érte a golyó, és belehalt sérülésébe - legalábbis ezt írja az IRNA iráni állami hírügynökség a Reuters szerint.
Mansuri egy észak-iráni katonai bázis vezetője volt.
2018.12.16 21:29

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21