Előfizetés

A fény és az árnyék kvintettje

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.06.28. 07:46
Fotó: Bordás Róbert
A nemzetközi hírű cimbalomművész, Lukács Miklós vezette Cimbiózis kvintetté bővülve jelentette meg Lux et Umbra (Fény és árnyék) című lemezét. Az új „jazz-kamarazenei” produkcióról az alapítót és Klenyán Csaba klarinétművészt kérdeztük.

Lukács Miklós, a kortárszene és a jazz világában is kiemelkedő, rendkívül sokoldalú, 41 éves cimbalomművész 2013-ban hozta létre a Cimbiózist, amelynek ritmus-szekcióját azóta is Orbán György (bőgő) és Baló István (dob) alkotja. Trió-felállásban eddig két sikeres lemezük jelent meg a Fonó gondozásában; számos hazai és külföldi fesztiválon léptek színpadra. „Tavaly fogalmazódott meg bennem, hogy a Cimbiózis zenéjét szeretném rendhagyóvá tenni, a hangzás lehetőségeit még jobban kitágítani. Klenyán Csaba klarinétművész barátomat azért hívtam meg a zenekarba, mert nagyon nyitott muzsikus, sohasem stílusokban vagy műfajokban gondolkodik, s közel áll hozzá az improvizáció. Jankó Attila fagottművészt Csaba ajánlotta, bár mi is régóta ismerjük egymást, a konziban évfolyamtársak voltunk” – mondja Lukács Miklós.

Véleménye szerint az új lemezen (amit ugyancsak a Fonó adott ki) „Csaba és Attila nem is vendégek, hanem bizalmas társak, akikkel már az első próbákon megtaláltuk a közös nyelvet, tudunk együtt gondolkodni, szimbiózisban együtt zenélni.” A klasszikus és a kortárszene, valamint a jazz elemeiből így született meg hat kompozíció, amelyek – bár rengeteg teret hagynak a rögtönzésnek – szervesen egymásra épülnek, ciklussá állnak össze. A fény és árnyék tematikája miatt a lemez programzenei tartalmat is hordoz. „Orbán Gyurival és Baló Pistivel mindenképpen folytatjuk a Cimbiózis triót, vannak is konkrét meghívásaink, de közben szeretném, hogy mostantól ennek a klasszikus kamarazene felől közelítő kvintettnek is legyen önálló élete” – folytatja Miklós. Eddigi nagyobb koncertjeik (az Opus Jazz Clubban, a Magyar Rádió Márványtermében és a Fonóban) is igazolták, hogy ez a különleges hangszerösszeállítás és innovatív megközelítés vonzza a közönséget.

Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész régóta az európai kortárszenei szcéna meghatározó egyénisége; Kurtág György műveinek egyik legavatottabb előadója. „Őt hallgatva sohasem csupán az előadás technikai oldalára figyelünk fel, hanem magára a zenére, mert tévedhetetlen zeneisége, természetes ösztöne megóvja az öncélú virtuozitástól. Jó kezekben tudhatja darabját az a zeneszerző, akinek művét ő játssza” – írta róla Farkas Zoltán, a Muzsika főszerkesztője. Klenyán Csaba az elmúlt tizenöt évben sokat dolgozott együtt jazz-zenészekkel, köztük Szabados Györggyel, Szakcsi Lakatos Bélával, Oláh Kálmánnal, Balázs Elemérrel és az Új Dimenzió Műhellyel. „Nagyon szeretek improvizálni, de mindig az volt a vágyam, hogy legyenek témák, irányok, folyamatok is, amelyekhez kapcsolódhat a rögtönzés. Lukács Miki muzsikája pontosan ilyen; régóta játszunk is együtt, így boldogan vállaltam, hogy a kibővülő Cimbiózis tagja legyek. A Lux et Umbra a szó legnemesebb értelmében vett kamarazene, nehéz szólamokkal, markáns témafejekkel. Kortárs, népzene, cigányzene és jazz organikus egységben – nagyon büszke vagyok rá” – mondja Klenyán Csaba.

Charles Lloyd újra Budapesten
Charles Lloyd FOTÓ: Jose Ignacio Unanue /AFP

Charles Lloyd FOTÓ: Jose Ignacio Unanue /AFP

Lukács Miklós négy évvel ezelőtt kapott meghívást az amerikai szaxofonos legenda, a magyar tárogató iránt is lelkesedő Charles Lloyd zenekarába. A 80. születésnapját turnéval ünneplő Lloyd mostanában igen aktív: 2015-ben a patinás Blue Note kiadóhoz szerződött, ahol három év alatt három nagyszerű lemeze (Wild Man Dance, I Long To See You, Passin’ Thru) jelent meg. A Wild Man Dance-nek Lukács volt az egyik főszereplője. Most újra együtt játszanak: július 1-jén, vasárnap este a RAM Colosseumban, a Charles Lloyd & The Marvels koncertjén kettejük mellett az ugyancsak világsztár gitáros, Bill Frisell, valamint Greg Leisz (steel gitár), Reuben Rogers (basszusgitár) és Eric Harland (dob) lép színpadra.

Színházi kulisszatitkok

Publikálás dátuma
2018.06.27. 07:48
EMBLEMATIKUS DARAB Török Réka – Erdély Design

Ha színházról esik szó, a fókusz általában a színészekre, a rendezőre helyeződik. Sokkal ritkábban említik a díszletet, a jelmezeket alkotó művészeket, a világítástervezésről és hasonló háttérmunkálatokról pedig, noha azok szerves részei a végeredménynek, a színházba járók többsége szinte semmit sem tud. Milyen ékszereket viselnek a színészek a színpadon? Milyen anyagból készülnek a jelmezek, hogy betöltsék funkciójukat, egyszersmind bírják a néha extrém gyors átöltözéssel, hosszú és rendszeres használattal járó terhelést? Mi kell ahhoz, hogy ha felmegy a függöny, ne csupán festett lepedőket lássunk, de egy új, izgalmas, különleges térbe csöppenjünk?

Infó:
Kulisszatitkok – Színház kívül és belül
Pesti Vigadó

Turnai Tímea színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet főmuzeológusa és gyűjteményvezetője álmodta meg azt a nagyszabású, eddig – túlzás nélkül – soha nem látott volumenű kiállítás-együttes, amely a Vigadó épületében egy hónapon át enged betekintést a színházi kulisszák mögé.

EMBLEMATIKUS DARAB Török Réka – Erdély Design

EMBLEMATIKUS DARAB Török Réka – Erdély Design

Rendkívül széles spektrumon mutatkoznak be a kiállító művészek a tárlaton túl is: a szakmai napokon beletanulhatunk a díszletfestésbe, megismerhetjük a hagyományos és a modern babakészítési eljárásokat, sőt: július 17-én például mi magunk is királynői díszbe öltözhetünk. A pop up store-ban ugyanis, amellett, hogy hazai iparművészek portékáit vásárolhatjuk meg, színpadi fejdíszeket, koronákat próbálhatunk fel.

Eddig talán nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget egy-egy furcsa szabásvonalnak, textilnek, díszletelemnek – a kiállítás megtekintése után azonban bizonyosan sokkal behatóbban figyeljük majd ilyen szempontból is mindazt, ami a színpadon látható.

Szakmai napok, programok:
Június30., 17.00: Iparművészet a színpadon - Borsódy Eszter alkotói nap
Július 05., 17.00: Titkok a színpadi látvány készítéséről - Díszletfestészet és szakmai nap, alkotók bemutatkozása: Gyulai Nati, Király Fanni
Július 07., 17.00: Auróra FolkGlamour
Július 12., 17.00: Hogy készült? A japán népművészettől a kortárs baba művészetig - Alkotói nap Tóth-Vásárhelyi Rékával
Július 19., 17.00: Öltözz be! Legyél te is királynő!
Július 29., 17.00: Finisszázs: Találkozás az alkotókkal és a művészekkel

Gothár meg a Miniszter

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2018.06.27. 07:47

A nagy visszatérések – röviden így jellemezhető a Magyar Nemzeti Filmalap Döntőbizottságának legújabb határozatai.

Például 375 millió forint gyártási támogatást kapott a Hét kis véletlen című produkció, melynek a rendezője Gothár Péter lesz. Ez azt jelenti, hogy a Megáll az idő és egyéb filmek és színházi produkciók kultikus alakja, tizenöt év hiátus után (az utolsó alkotása a Magyar szépség volt 2003-ban) rendez újra egész estés művet. A forgatókönyvet Gothár mellett Németh Gábor és Bognár Péter jegyzi, a producerek pedig Kovács Gábor és Pataki Ágnes.

Szintén nagy visszatérőnek számít Bergendy Péter, akinek ha nem számítjuk a 2011-ben készült tévéfilmjét, A vizsgát, akkor egészen a 2004-es Állítsátok meg Terézanyut! című komédiáig kell visszamenni a mozis karrierje tekintetében: most pedig a Post Mortem című filmterve csaknem 642 millió forint gyártási támogatást kapott. Ennek a műnek további érdekessége, hogy ez lesz az első horror, amit a Filmalap támogat. Ezek a filmek most már nemsokára forognak, de forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott Andy Vajna kedvenc forgalmazója, az InterCom, amely A Miniszter 2. című projektre kapott másfélmillió forint fejlesztési pénzt. Hivatalosan erről a produkcióról jelenleg – amint azt nemrég megírtuk – annyit sejteni, hogy az a rendkívül sikeres, A miniszter félrelép című film folytatásának ígérkezik. Mindenesetre a forgatókönyvet az Üvegtigris-trilógiát jegyző Búss Gábor Olivér írja, így legalább a humor garantáltnak tűnik.