Százmilliókat költenek a nemrég felújított Komjádira

Publikálás dátuma
2018.06.28. 15:32
FOTÓ: Molnár Ádám

Bár még egy év sem telt el azóta, hogy átadták a 2017-es vizes világbajnokságra 3,8 milliárd forintból felújított Császár-Komjádi Béla Sportuszodát, hamarosan újabb százmilliókért újítják fel a budapesti létesítményt – írja a 24.hu. Az épületre főként európai uniós forrásból összesen 312 millió forintot költenek majd, amiből energetikai korszerűsítést terveznek.

A portál kiemeli: a korszerűsítés során összesen 450 négyzetméternyi nyílászáró cseréjét is tervezik, ami azért különös, mert a tavalyi 3,8 milliárd forintos felújításra kiírt közbeszerzési eljárás egyik eleme a szükséges nyílászárók javítása, cseréje volt, amit ezek szerint nem sikerült maradéktalanul végrehajtani.

De érdekes az is, hogy az átadó ünnepségen Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: a több mint negyven évvel ezelőtt átadott létesítményt most először újították fel teljes körűen, mindent a mai kornak megfelelő technikával modernizáltak. Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos pedig a TV2-n közölte, hogy „ezt most néhány évtizedig rendbe tettük. Negyven évig nem nyúltak hozzá, ez túlzás, ennél hamarabb kellett volna, ez most egy 20-30 évre biztos, hogy jó lesz.”

A kormányzati pályázati portálon elérhető több mint 300 millió forintos energetikai beruházás ismertetője viszont már részlegesen felújított létesítményként írja le a Császár-Komjádit, az uszoda egyes elemeit korszerűtlennek nevezi, egyes helyeken pedig a szigetelés hiányára is kitér.

A portál a Nemzeti Sportközpontokhoz fordult kérdéseivel, ahol azt közölték:

A korábbi beruházás során a Császár-Komjádi Sportuszoda építészeti, részleges gépészeti felújítása valósult meg, a most elnyert támogatásból pedig a fűtési rendszer korszerűsítése valósulhat meg, ami 700.000 kW energia megtakarítást jelent évente. A tervezett beruházás keretében hőszivattyús rendszer beépítése, napelemes rendszer kialakítása, az uszoda homlokzatának hőszigetelése, az acél portálok valamint az uszodához kapcsolódó üzletek és szállásépület nyílászáróinak cseréje valósulhat meg. A munkálatok az uszoda működését érdemben nem fogják befolyásolni. A beruházás tervezése és ütemezése a támogatási szerződés megkötése után kezdődhet meg.”

Szerző

Matolcsyt vallatnák a forintgyengülésről

Publikálás dátuma
2018.06.28. 10:54
FOTÓ: Népszava

Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt – derül ki a bizottság honlapjára feltöltött dokumentumból, amit az mfor.hu vett észre.

A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forintgyengülés költségvetési politikára gyakorolt hatásáról és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

„A törvényjavaslatban olvasható, hogy a kormány 311 forintos árfolyammal tervez az euróval szemben, azonban napok óta 324-325 forinton jegyzik az eurót. Fontosnak vélem, hogy a költségvetési bizottság e témakör vonatkozásában a Magyar Nemzeti Bank véleményét is megismerje” – olvasható a költségvetési bizottság elnökeVarju László (DK) által jegyzett dokumentumban. Matolcsyt arra kérte, hogy amennyiben nem tud személyesen részt venni az ülésen, helyettes jelenlétéről gondoskodjon.

Mint megírtuk, a forint árfolyama csütörtök reggel is történelmi mélypontja közelében stagnált a nemzetközi devizakereskedelemben, az eurót reggel nyolc órakor 327,71 forinton jegyezték a szerda esti 327,85 forint után. Szerdán az euró jegyzése 328 forint felett is járt, ahol a forint történelmi mélypontot állított be.

Szerző
Frissítve: 2018.06.28. 10:57

327,71 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.06.28. 10:20
Illusztráció: Shutterstock
Történelmi mélypontja közelében stagnált a nemzetközi devizakereskedelemben a forint árfolyama csütörtök reggel az euróval szemben, míg a dollárral és a svájci frankkal szemben 1 éves mélypontra csökkent - írta az MTI.

Az eurót reggel nyolc órakor 327,71 forinton jegyezték a szerda esti 327,85 forint után. Szerdán az euró jegyzése 328 forint felett is járt, ahol a forint történelmi mélypontot állított be.

A dollárral és a svájci frankkal szemben a forint gyengült: a dollár jegyzése a szerda esti 282,93 forintról 283,53-ra, a svájci franké pedig 283,79-ről 284,24 forintra emelkedett csütörtök reggelre. A dollár és a svájci frank esetében a csütörtök reggel elért árfolyam nagyjából 1 éves csúcsnak felel meg.

Szerző