Németország;CSU;Angela Merkel;CDU;Horst Seehofer;

A Zöldek menthetik meg Merkel kormányát

Ha nem egyezik meg a kormánykoalíció két pártja, a kancellárnak bizalmi szavazást kellene rendeznie, és kár előrehozott választásra is sor kerülhet. Közben egyre több szó esik arról: a zöldpárt lehet a kereszténydemokraták következő koalíciós partnere.

Egyre csökken az esély a német kereszténydemokrata CDU és a Keresztényszociális Unió kiegyezésére a koalíciós vitában. Ha hétfőn sem sikerül megállapodniuk a menekültkérdést illetően, akkor elkerülhetetlenné válik a szakadás. Mint a Spiegel találóan megjegyezte, a két párt közötti vita egyre abszurdabb mértéket kezd ölteni. Horst Seehofer, a CSU elnöke, vasárnap késő este felajánlotta lemondását nemcsak a párt elnökségéről, hanem a belügyi tárcáról is. Hétfő hajnalban azonban jött a hír: meggondolta magát, még egy utolsó megbeszélést tervez Angela Merkellel.

„Ma Berlinben még egy tárgyalást folytatunk a CDU-val, remélve, hogy megértjük majd egymást. Erre azonnali szükség lenne a kormányzat cselekvőképessége miatt. A többit majd meglátjuk"– fejtette ki Seehofer.

A vita eredetileg abból alakult ki, hogy Seehofer és a párt mögötte álló radikálisai, Alexander Dobrindt, a CSU képviselőcsoportjának vezetője, Markus Söder bajor miniszterelnök és a párt egykori illusztris személyisége, Edmund Stoiber, ragaszkodnak a kemény fellépésez a menekültkérdésben, már a határon visszafordítanák azokat a bevándorlókat, akiket már egy másik uniós tagországban regisztráltak. Ez azonban a határellenőrzés de facto újbóli bevezetését jelentené, vagyis veszélybe kerülnének a schengeni vívmányok.

Merkel kancellár azonban európai megoldást akar. A vita hétvégén arról zajlott, hogy a csütörtökön és pénteken zajlott uniós csúcstalálkozón sikerült-e áttörést elérnie a kancellárnak, vagy sem.

Mint a CSU késő estig vasárnapi tanácskozásán kiderült, nemcsak az uniópártok között van erről vita, hanem a Keresztényszociális Unió sem egységes a kérdésben. Seehofernek szembesülnie kellett azzal, hogy a német sajtó által kamikaze-taktikának nevezett stratégiája nemcsak a közvélemény-kutatások szerint nem túl sikeres, saját pártján belül sem népszerű. A CSU olyan fontos tagjai fordultak ellene, mint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. Feltételezések szerint Seehofer nem is a koalíciós vita miatt nyújtotta be a lemondását, hanem mert óriási ellenállással kellett szembenéznie. Ezt ugyan cáfolta reggel Dobrindt, ám a hírek szerint Seehofer láthatóan igen rossz néven vette a bírálatokat, s azért az sem véletlen, hogy az eredetileg vasárnap 19 órára kitűzött sajtóértekezletét négy órával később kellett megtartania.

Seehofer szerdán lesz 69 éves, több mint 45 éve van a politikában, 28 éve ül a Bundestagban. 12 év óta államtitkár, illetve miniszter. Összesen tíz évig állt a bajor kormány élén, s tíz év óta a CSU elnöke.

Most azonban véget érhet egy ellentmondásos pályafutás elsősorban azért, mert beállt a keresztényszociálisok radikálisai közé.

Seehofernek nemcsak saját pártján belül kellett komoly ellenállással szembenéznie, hanem egy sor közös szerv is jelezte: ne kerüljön sor szakításra. Ezek közé tartozik a CDU és a CSU ifjúsági szerve, a Junge Union.

Bár Angela Merkel a megoldások, a kompromisszumok embere, azért nem látszik nagy esély az uniópártok egybemaradására, mert most már a kancellár is inkább a szakítást választaná, ha a CSU nem változtat véleményén. Mi történne ezután?

Ez esetben a kancellárnak bizalmi szavazást kellene rendeznie kormányáról a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, s ha azt elveszti, előrehozott választást rendezhetnek.

A CSU kilépése esetén azonban még nem kell készpénznek venni az előrehozott választások kiírását. Egy Németországban egyre többször emlegetett megoldás az lenne, ha a Zöldek csatlakoznának a koalícióhoz. Robert Habeck, a környezetvédők társelnöke a ZDF hétfő reggeli műsorában nem is zárta ki a lehetőségét a kormánykoalícióba való belépésnek. Az egyedüli nehézség ezzel kapcsolatban az, hogy új koalíciós szerződést kell kidolgozni, s Merkelnek újabb engedményekre kell kényszerülnie. Igaz, amikor tavaly októberben és novemberben a Jamaica-koalícióról szóltak a tárgyalások, a Zöldek igen kompromisszumkésznek mutatkoztak, Merkelnek nem velük, hanem a szabaddemokrata FDP-vel gyűlt meg a baja.