Merkelt temetik, az új határoktól félnek a fideszesek

Publikálás dátuma
2018.07.02. 18:31
Orbán Viktor és Angela Merkel a múlt csütörtöki EU-csúcson
Fotó: Ludovic Marin / AFP
Nem látják a Fideszes és kormányzati illetékesek, hogyan működhet majd a gyakorlatban az a menekültügyi rendszer, aminek az alapjait a múlt heti uniós csúcson tették le. Merkel politikai jövőjére nem sokan fogadnának.
– Merkel most már minden erejével igyekszik jobbra manőverezni, hogy túlélje ezt a helyzetet politikailag, de ekkora fordulatot nem nagyon tudtak eddig véghezvinni – értékelte a Fidesz egyik külügyes szakpolitikusa a múlt heti uniós csúcson történteket. A csütörtöki ülésen ugyanis végképp lekerült a napirendről a korábban elsősorban Németország és néhány skandináv állam által szorgalmazott menekültkvóták ügye, és arról is döntöttek, hogy zárt táborokban helyezik el az Európába tartó menekülteket.
Igaz, azt még senki sem tudja, hogy ezek a táborok hol lesznek majd, a tervek szerint erre önkéntes alapon lehetne jelentkezni akár az EU-n belül, akár azon kívül. Mindenki az utóbbiban reménykedik titokban, bár Líbia és Tunézia kormánya már jelezte, hogy ők pénzért sem lesznek hajlandók ilyen tábor létesítésére. A már idézett kormánypárti képviselő szerint ugyanakkor a Balkánon lehetnek olyan államok, amelyek majd az uniós integrációjuk felgyorsításában reménykedve hajlandók lesznek egy ilyen tábor megnyitására. - Úgyis lesz egy-két baloldali kormány majd, amelyik ideológiai okokból bevállalja a menekültek elhelyezését - fogalmazott.
Láthatóan zavart okozott a DPA német hírügynökség híre is, miszerint a csúcson Angela Merkel megállapodott 14 másik tagállam vezetőjével (Lengyelország, Csehország, Belgium, Észtország, Finnország, Luxemburg, Litvánia, Lettország, Hollandia, Portugália, Svédország, Csehország, Dánia és Magyarország) arról, hogy a náluk regisztrált, de azóta Németországba távozott menekülteket visszafogadják. Több érintett részéről hamar cáfolták a megállapodás hírét, így a magyar kormány is. Egy magyar kormányzati illetékes érthetetlennek nevezte a DPA hírét, mert a 14 tagállam között több olyan van – Svédország, Luxemburg például – ahonnan aligha mentek menekültek tömegesen Németországba.
Angela Merkel kapcsolatban - akinek politikai túlélése vagy éppen bukása most komoly hatással lehet az uniós menekültpolitikára is kormányzati forrásaink azt hangsúlyozták, hogy inkább a német kancellár bukására számítanak. Horst Seehofer váratlan három napos ultimátuma azonban okozott egy kis zavart, erre ugyanis senki nem számított, így a német belpolitikai válság kimenetelére sem nagyon akart senki tippelni. – Ez azért azt jelzi, a CSU nagyon be akar keményíteni, ha netán bevezetik a német-osztrák határon a határellenőrzést, az akár dominó hatást is elindíthat és ez pedig akár a teljes schengeni-rendszer végét jelentheti – mondta a már idézett Fideszes képviselő.
Egy kormánytag is úgy vélekedett, hiába az egyértelmű gazdasági előnyök, a hangulat most közél áll a hisztérikushoz, így lehet, hogy néhány kormányfő elveszíti a fejét és bevezeti a határellenőrzéseket egyoldalúan.
Attól persze nem kell tartani, hogy a migránsozás és sorosozás alábbhagy az uniós csúcs után, hiába mondhatunk már végleg búcsút a kvótáknak és hiába mondta azt Orbán Viktor a csúcs után, hogy „véglegesen eldőlt, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország”, a retorikai csapásirány most az lesz, hogy „még mindig milliók akarnak Európába jönni”, így nem nyugodhatunk meg. Egyebek mellett erről beszélt Halázs János Fidesz-képviselő is, amikor egy huszáros kormánypárti interpelláció keretében megkérdezte Dömötör Csaba államtitkárt, mit tesz a kormány az ország megvédéséért. Mindenki megnyugodhat: bár Dömötör Csaba is elismerte, hogy a menekültkérdés továbbra is súlyos ügy, a kormány mindent meg fog tenni.

Máris ellopták Mekk Elek budapesti miniszobrát

Publikálás dátuma
2018.07.02. 17:20

Fotó: Facebook/Kolodko Mihály
Hétfő reggelre nyoma veszett a Széll Kálmán térről. Az alkotó szeretné pótolni.
Hétfő reggelre eltűnt Kolodko Mihály alkotása, a Mekk Eleket ábrázoló mini bronzszobor a budapesti Széll Kálmán térről – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.
A portál megkereste telefonon Kolodko Mihályt a történtekkel kapcsolatban. A szobrász elmondta: értesült arról, hogy elvitték Mekk mestert. Szeretné a szobrot pótolni, de előbb megnézi a terepet, és utána dönt arról, hogy milyen módon kerüljön ki újra a mini Mekk Elek.
Szerző
Témák
szobor Budapest

Napsütéses, meleg idő köszönt ránk

Publikálás dátuma
2018.07.02. 17:07

Fotó: ARNO BURGI / DPA / AFP
Kedden 28 fokot is mérhetünk, majd tovább emelkedik a hőmérséklet.
A héten nagyrészt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden az ország északkeleti felén nagyrészt derült vagy gyengén felhős lesz az ég, máshol kissé több felhőre számíthatunk. Csapadék sehol sem valószínű, és többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható. 
Szerdán a többórás napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, elsősorban a Dunántúlon és az Alföld délnyugati részein valószínű helyenként zápor, zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 26 és 31 fok között valószínű.
Csütörtökön gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, elszórtan – nagyobb eséllyel a Dunántúlon és északkeleten – alakulhat ki zápor, zivatar. Néhol megélénkül a délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között lehet. 
Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen kell záporra, zivatarra számítani. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik, zivatarok környékén viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.
Szerző