Előfizetés

Szavazzon az év "szurka-piszka" fajára!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.03. 13:26
Illusztráció
Fotó: AFP
Három hosszú csőrű „szurka-piszka” faj: a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling közül lehet megválasztani az idei év madarát a Magyar Madártani Egyesület honlapján.
1979 óta minden évben megválasztják az év madarát, amely 2019-ben három hosszú csőrű „szurka-piszka” faj: a gólyatöcs, a gulipán vagy a nagy póling lehet. Szavazni július 23-ig ide kattintva lehet.
Evőpálcikával nem egyszerű enni, a partimadarak ezt még akkor is játszi könnyedséggel megoldják, ha a hosszú, és nem is egyenes csőrükkel kell kipiszkálni a falatokat.

Gólyatöcs

A fekete-fehér színezetű, hosszú lábú, egyenes csőrű partimadár kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkel, a költőpárok száma a csapadékviszonyoktól függően 200-1000 pár. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord.
Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló madár, Afrikában telel. Fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.
Fotó: Orbán Zoltán
Fotó: MME

Gulipán

A felfelé hajló csőrével tűnik ki a partimadarak közül. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. A kisszámú állomány hazánkban a Kiskunsági szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is fészkel. Létszámuk a csapadékviszonyok függvényében  ingadozva 100-850 párra tehető. Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult, a víz felszínén oldalirányban kaszálva apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből. 
Fotó: Orbán Zoltán
Fotó: MME
A hazai állomány fennmaradását a szikesek rekonstrukciója és megfelelő kezelése biztosíthatja. Vonuló madár, a telet mediterrán vidékeken és Afrikában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Nagy póling

A legnagyobb termetű hazai partimadárnak feltűnően hosszú, lefelé hajló a csőre. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető. A vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi a fészkét. Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni. 
Fotó: Szilágyi Attila
Fotó: MME
Hazai állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható. Vonuló madár, Afrikában és Ázsia déli részén telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Távolodnak a farkasok Csernobil környékéről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.02. 15:17
Illusztráció
Fotó: AFP
A lezárt csernobili zónában annyira elszaporodtak a farkasok, hogy már el is hagyják a területet. Van olyan állat, amelyik már több száz kilométerre távolodott el. A kutatók attól tartanak, hogy a sugárfertőzött és az egészséges farkasok keveredése genetikai problémákat okozhat az utódoknál.
A csernobili katasztrófa után egy 30 kilométeres sugarú körben zárt zónát hoztak létre, ahol, bár a turizmus már évekkel ezelőtt beindult, hivatalosan senki nem kaphat lakhatási engedélyt, csak néhány hajléktalan tartózkodik illegálisan - írta az Index.
Az embermentes övezetben háborítatlanul burjánzik a természet; az atomkatasztrófa miatt az európai nagyvadak páratlan rezervátuma jött létre. Különösen nagy a szürke farkasok populációja, de, ahogy a szakemberek számítottak rá: az egyedek előbb-utóbb kinövik a csernobili erdőségeket. 
A zóna Fehéroroszországhoz tartozó oldalán a 14 farkasra szerelt nyomkövető egyike azt jelezte, hogy a fiatal hím már 300 kilométerre jár a terület határaitól. Várhatóan ez történik majd a többi fajjal is, de nem kizárt, hogy az esetleges mutációk továbbörökítődhetnek.

Vadleltár a betondzsungelben

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2018.06.30. 15:13
BioBlitz Bangkokban Illusztráció: AFP
Az ország első klasszikus városi BioBlitz rendezvényének tavalyi sikerén felbuzdulva Gödöllőn megtartották a másodikat is.

A 24 órás fajleltár, a BioBlitz külföldön már nagy népszerűségnek örvendő eseménysorozat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a városi területek is komoly természetvédelmi értékekkel rendelkezhetnek, így megőrzésük kiemelt fontosságú. A középpontban ezúttal nem az emberi rombolás áll, hanem az, hogy vigyázzunk arra, ami megvan - adta hírül a Greenfo.

A színes eseményen volt kisemlős csapdázás, rovarhálózás, botanikai túra, trófea bemutató és bagolyles. Este pedig előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Szó esett a nagyragadozók hazai helyzetéről, a városi élővilágról, különböző monitoring módszerekről, aranysakálról, madáretetésről és denevérkutatásról, csúszó-mászókról is.

A "vadászaton" a tavalyi 302 táblára írt fajt túlszárnyalva 335-nél is többet jegyeztek fel.