Meghalt Aczél Endre

Publikálás dátuma
2018.07.04. 15:49

Fotó: Népszava
Életének 74. évében elhunyt Aczél Endre Rózsa Ferenc-díjas, Szabad Sajtó-díjas Joseph Pulitzer-emlékdíjas, Déri János-díjas újságíró.
1944-ben született Budapesten. 1963 és 1968 között az ELTE BTK matematikai nyelvészet-orosz szakán tanult. 1968 és 1974 között a Magyar Távirati Iroda külpolitikai tudósítója, majd szerkesztője volt. 1974 és 1977 között az MTI pekingi, 1981–1985 között londoni tudósítója. 1985-től öt évig a Magyar Televízió munkatársaként dolgozott. 1986–1990 között az MTV Híradó főszerkesztője, majd 1989-től egy éven át A Hét főszerkesztője is. A rendszerváltáskor dicstelen módon rúgták ki a televízióból, pedig az a fajta híradózás, amit a keze alatt az akkori stáb művelt máig példaértékű, eltávolítása talán az első nagy sokkja volt a szabad sajtóra vágyó szakmának és közönségnek. 1990-ben pár hónapon át a Kurír társfőszerkesztője, 1991 és 1994 között a Hungarian Economic Review gazdasági magazin felelős szerkesztője. 1991 és 2016 között a Népszabadság külső munkatársa, azonban oda többé nem írhatott, miután a Kiss László úszóedző és bűntársai által csoportosan megerőszakolt lányt becsmérlő, az áldozatot hibáztató álláspontot tett közzé közösségi oldalán. A Nap TV külpolitikai jegyzetírója, a Magyar Televízió és a Klubrádió műsorvezetője is volt. Több, mint szerette, szakértője volt a tenisznek, 1994 és 1997 között a Tenisz Magazin főszerkesztője, 1996-2003 között a PannonVilág főszerkesztője volt. 1999–2008 között a Nap-kelte című műsort vezette, a Klubrádióban pedig a 2000-es évek elején készítette és vezette az Aczélsodrony című sorozatát, amely könyvalakban is megjelent, s mint ilyen, mellőzhetetlen olvasmánya mindenkinek, aki tudni akarja milyenek voltak a Kádár-rendszer évtizedei. Az egyik legokosabb, legtájékozottabb, kristálytisztán fogalmazó újságíró volt. Hatalmas tudással és kíméletlen logikával elemezte a tényeket, következtetéseivel, ítéleteivel sokszor, nagyon sokszor szembement a közvélekedéssel, más elemzőkkel, ha tetszik mindenféle fősodorral. Nem brahiból, mert nem hajszolta az eredetiséget, mégis minden elemzése eredeti volt, amint bevilágított a valóság pókhálós sarkaiba, ahová másnak nem hogy bátorsága, de elég tapasztalata, ismerete sem volt bepillantani. És persze: tudott tévedni is, aminek következményeit – mint a mellőzöttséget - nehezen viselte, nem úgy, mint a jobboldali sajtó nem múló vehemenciájú, ostoba támadásait „hírszerzői előélete” miatt.  A kíváncsiság, a tudni-akarás és a közönség tájékoztatásának kötelezettsége vezette. Egy – a Gömöri Endre nevével fémjelezhető - nagy generáció méltó örököseként, hírlapíróként alkotott napi múlékonyságú műfajban maradandót. Élete végén a Népszava közölhette sorozatait. Betegsége, amelyet már úgy tetszett, legyőzött, végül felülkerekedett rajta. Szerkesztőségünk megrendülten vesz tőle búcsút. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.04. 15:50

Csütörtökön visszatérhet a hőség

Publikálás dátuma
2018.07.04. 15:47

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Akár 33 fokot is mérhetünk, csak elszórtan lehet zápor és zivatar.
Ahogy a hazánktól északkeletre lévő ciklonnak, úgy a hűvösebb időnek is leáldozott. Nyugat felől egyre melegebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medence térségébe, így helyre áll a „rend”, ugyanis az ország nagy terültén 30 fok felett alakul majd a csúcshőmérséklet csütörtökön – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Csütörtökön túlnyomóan napos idő lesz, de délutántól erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Ekkortól elsősorban a Dunántúlon elszórtan alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. Mérsékelt marad a légmozgás, de időnként megélénkülhet a nyugatias szél, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19 fok között alakul, de a derült, szélcsendes völgyekben 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között várható. 
Pénteken a Dunántúlon erőteljes gomolyfelhő-képződés és sok magasszintű felhő mellett többnyire csak rövid napos időszakokra számíthatunk, máshol kevesebb felhő, többórás napsütés ígérkezik. Az Alföldön elszórtan, az ország többi részén többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira, északira forduló szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarok környékén pedig viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között lehet, az Alföldön lesz a melegebb.  
Szombaton napközben északnyugat, észak felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüt a nap, de délkeleten késő délutánig sok maradhat a felhő. Éjszaka többfelé, reggeltől egyre inkább az Alföldön várható eső, zápor, helyenként zivatar, majd délután arrafelé is szűnik a csapadék. Az északi, északnyugati szelet nagy területen erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között várható, délkeleten lesz napközben a hűvösebb. 
Vasárnap napos idő várható többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél nagy területen erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 26 és 30 fok között valószínű. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.04. 15:48

Újra egy luxusjachton kapták le Mészáros Lőrincet

Publikálás dátuma
2018.07.04. 15:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ne fényképezzenek - kiáltotta dühösen az óriás fedélzetéről, de azért csak készült róla pár kép.
Az olaszországi Porto di Ischia-i kikötőben, a máltai zászló alatt hajózó, Lady M nevű jacht fedélzetén pihente ki fáradalmait a felcsúti ex-polgármester, amikor a Mérce.hu forrása rajtakapta.
"A kikötőben sétáltunk, láttuk hogy a szokásos jachtok között van egy még nagyobb" - olvasható a beszámolóban. Mint írják, legalább valami popsztárra számítottak, viszont csak Mészárost találták a nézelődők körében várakozó hajó fedélzetén.
Magyarország leggazdagabb embere egy darabig csak takargatta magát, majd már rá is szólt az emberekre: ne fényképezzék.
Az emberek mégis fényképezték, az eredmény a Mérce oldalán látható.
Szerző
Frissítve: 2018.07.04. 16:58