Előfizetés

Óriási bicikligyár épül Gyöngyösön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.04. 18:14
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Évi egymillió kerékpárt is készíthetnek majd a tajvani Giant Global Group magyarországi üzemében.
Tizenötmilliárdos beruházással épít kerékpárgyártó üzemet Gyöngyösön a Giant Global Group - jelentette be a a külügyi tárca parlamenti államtitkára szerdán.
Magyar Levente szerint az új üzemben évente 1 millió kerékpár készülhet; a beruházás ú nem csak a várható gazdasági hatások miatt jelentős, hanem azért is, mert hozzájárulhat a biciklizés terjedéséhez, így az életmódváltáshoz - idézi szavait az MTI.
Magyarnak volt egy szokatlan megjegyzése is – szerinte ebben az életmódváltásban példát kell mutatniuk az állami tisztviselőknek.

Kérdés, hogyan nézne ki az államtitkár elképzelése a gyakorlatban, és lehet-e munkaköri leírásban, felsőbb utasításra biciklizésre késztetni valakit.
Magyar Levente nem felejtett el róla megemlékezni, hogy a Giant előtt az idén már több ázsiai vállalat választotta Magyarországot, tavaly pedig csaknem száz befektető érkezett a szomszédos kontinensről több száz új munkahelyet teremtve, és csaknem 4 milliárd euróval gyarapítva a magyar ipari kapacitást.
Bonnie Tu, a Giant Global Group elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Európa nem csupán a kerékpáros közlekedés bölcsője, hanem egyúttal a kerékpárok legfontosabb piaca. Magyarországra azért esett a választásuk, mert a kontinens központjában fekszik, rendelkezik a termeléshez szükséges ipari alapokkal és képességekkel, a gyárat befogadó Gyöngyöst pedig a közlekedési kapcsolatai teszik alkalmassá a beruházásra. Bonnie Tu szerint a Gyöngyösön gyártott bicikliket a kelet-európai piacon szeretnék majd értékesíteni.
A tajvani központú Giant Global Group a világ legnagyobb kerékpárgyártójaként évente 5 millió kerékpárt ad el a világ több mint 50 országában. Tajvan és Hollandia mellett Kínában is működtet gyárat

Nem lesz több egyszer használatos műanyag a Lidlben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.04. 13:21

Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP
a Lidl Magyarország 169 áruházában 2019 végéig megszünteti az egyszer használatos műanyag termékek, mint a szívószálak, az eldobható műanyag poharak, műanyag tányérok és evőeszközök, valamint a műanyag fültisztító pálcikák értékesítését.

Nyakunkon az újabb üzemanyag-áremelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.04. 12:45
Illusztráció: Népszava
A heti drágulások minden valószínűség szerint a dollárral szemben is gyengülő forintnak tudhatók be.
A Mol július 6-án, pénteken bruttó három forinttal emeli a benzinfajták és a gázolaj árát – értesült a Népszava piaci forrásból.
A héten szerdán már emelkedett mindkét üzemanyag fajta ára, így az hétvégére a benzin 10, a gázolaj 8 forinttal kerül majd többe, mint egy héttel korábban. A benzin ára a kutakon így eléri a 400 forintot, míg a gázolajé 408 forintról indul. A benzinkutak árai között akár 90 forintos különbségek is lehetnek.
A heti emelések minden valószínűség szerint a dollárral szemben is gyengülő forintnak tudhatók be.