Előfizetés

Alkotmánysértő lehet a „a hangtompítós” kormányülés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.04. 19:45
Kihelyezett kormányülés 2018.május 18-án, a Klebersberg Kastélyban
Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Jegyzőkönyv, sem hangfelvétel sem készülne a jövőben a kormányülésekről egy, a költségvetési törvényjavaslatbarejtett paragrafus szerint. A döntés alkotmányellenes, és felülbírálható – figyelmeztet az Eötvös Károly Intézet.
Jövőre már jegyzőkönyvet és hangfelvételt sem lesz kötelező készíteni a kormány üléseiről, miután a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslatba elrejtett paragrafus, a 38 §. eltörölné ezt a kötelezettséget. Ha elfogadják a javaslatba rejtett korlátozást , csak egy nem nyilvános összefoglaló anyag marad fent az ülésen elhangzottakról – emlékeztet az Eötvös Károly Intézet.
Az EKINT arra is rámutat, hogy a korlátozás alkotmánysértő , és ha a törvény mégis életbe lép, az az ellenzéknek joga van az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezni. Ha az Ab alkotmányosnak kívánja nyilvánítani a kormányülések dokumentálásának megszüntetését, nem lesz könnyű helyzetben, hiszen határozatát valahogyan indokolni köteles, miközben ilyen alkotmányos indokok szerintünk nincsenek, írja a jogvédő szervezet.
Az Intézet egyúttal közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy megtudja: 
  • készült-e az elmúlt nyolc évben minden kormányülésről hangfelvétel,
  • ha igen, a Kormányiroda gondoskodik-e a hangfelvételek megőrzéséről,
  • ha nem, akkor ebben az időszakban mely kormányülésekről nem készült jegyzőkönyv?

Kis jegyzőkönyv-történelem

 A kormányüléseket dokumentáló iratok, hangfelvételek keletkezésük idején rendszerint nem nyilvánosak, de utóbb levéltárba kerülnek, megismerhetővé, kutathatóvá válnak. Olykor maguk az alkotmányok szólnak a kormányülések jegyzőkönyveiről. Magyarországon a kormányüléseken elhangzottak dokumentálását 1848 áprilisában a Batthyány-kormány, az első felelős ministerium rendelte el. A rendszerváltásig az összes későbbi magyar kormány fenntartotta ezt a szokást. A kormányülésekről szóló iratok a Magyar Országos Levéltárban ma is szabadon kutathatóak.
Az 1990-ben hivatalba lépő kormány üléseiről még szó szerinti jegyzőkönyvet, valamint összefoglalót kellett készíteni. Két évvel később megszüntették a szó szerinti jegyzőkönyvezést. 1994-től a kormány üléseiről összefoglaló és hangfelvétel is készült. A következő évben az ügyrend ismételt módosítása a hangfelvétel készítésére vonatkozó előírást törölte, ám 1996 áprilisában ezt visszaállították.
Az 1998-ban megalakult kormány ülésein sem hangfelvétel, sem szó szerinti jegyzőkönyv nem készült, csupán egy összefoglaló. 2002 júniusától a kormány üléseiről ismét összefoglaló és az ülés szó szerinti jegyzőkönyvéül szolgáló hangfelvétel készült. Az Alkotmánybíróság, előírva a tartalmi dokumentáció kötelességét is, 2006-ban megállapította, hogy az Országgyűlésnek törvényben kellett volna szabályoznia a kérdést.
A 2010-ben megalakult új Országgyűlés új törvényt alkotott, amely a korábbi rendelkezést megismételve, a hangfelvétel készítésének kötelezettségét továbbra is előírta. Ugyanakkor a kormány ügyrendjéről szóló, pár héttel később megjelent kormányhatározat, a hatályos törvénnyel ellentétben, nem tette kötelezővé a hangfelvétel-készítést.
A rendszerváltás utáni kormányok tehát többször is kísérletet tettek a kormányülések tartalmi dokumentálásának megszüntetésére. Ennek legújabb fejezetét írja a Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatban elrejtett, a kormányülések kötelező jegyzőkönyvezését megszüntető, a késleltetett információszabadságot is lehetetlenné tevő alkotmányos jogkorlátozás – áll az EKINT összefoglalójában, aminek részletesebb változatát ide kattintva olvashatják el.

Kiemelik a bombát – Itt lesznek lezárások

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.04. 17:36
Robbanótestet keresnek tűzszerészek egy honvédségi hajóhoz kapcsolt pontonhíd-elemről a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd köz
Fotó: Lakatos Péter / MTI
A robbanótestet hatástalanítják és elszállítják, több épületet is kiürít csütörtökön a rendőrség.
Mint megírtuk, csütörtök reggel kezdik meg a Dunában, az Erzsébet-hídnál talált világháborús robbanótest azonosítását és kiemelését a tűzszerészek.
A police.hu oldalon most megjelent közlemény szerint a kiemelés, a hatástalanítás és az elszállítás idejére csütörtökön lakosságvédelmi intézkedéseket tesznek, melyek a következők:
Reggel 8 órától a rendőrség kiüríti

– a Rudas Gyógyfürdőt, – valamint a Döbröntei tér 2., a Várkert rakpart 7-8., a Várkert rakpart 9-11. és a Várkert rakpart 13-17. számú lakóépületeket.
Előre láthatóan 10 órától a műveletek befejezéséig lezárják

– a budai alsó rakpartot a Petőfi híd alatt, a Szabadság híd irányába (XI.), – a Szent Gellért rakpartot a Szabadság híd budai hídfőjénél az Erzsébet hídig(XI), – a Hegyalja utat a Budaörsi úti kereszteződéstől az Erzsébet híd irányába (I. és XI.), – a Naphegy utca és a Kereszt utca kereszteződését a Krisztina körút irányába (I.), – a Krisztina körutat a Dózsa György tértől az Erzsébet híd irányába (I.), – a Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől (I.), – a budai alsó rakpartot a Halász utcától az Erzsébet híd irányába (I.) – a pesti alsó rakpartot a Havas utcától az Erzsébet híd irányába (V.) – az Astoriától a Szabad sajtó útját az Erzsébet híd irányába (V.) – az Eötvös teret az Erzsébet híd irányába (V.), – az Apáczai Csere János utcát a Március 15. tér irányába (V.) – a Március 15. teret a Pesti alsó rakpart irányába (V.) – és az Erzsébet hidat (I. és V.) 
A robbanótest biztosítása miatt a hajóforgalmat korlátozzák hajnali 4 órától előre láthatóan 10 óráig a D1646,1 folyamkilométernél, majd hajózási zárlat lesz várhatóan 10 órától, a Lánchídtól a Nemzetközi V. Hajóállomásig (a Sörház utca vonaláig).
A robbanótestről – annak GPS koordinátáit megadva – korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen. A kutatást nehezítette, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak. A folyó sodrása erős és a látótávolság a „nullával” egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással tájékozódhattak.

Jelentős késések a záhonyi vasútvonalon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.04. 16:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Műszaki hiba miatt lett hosszabb a menetidő.
Műszaki hiba miatt lett hosszabb a menetidő a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon – közölte a Mávinform szerda délután az MTI-vel. Közleményük szerint meghibásodott a vasúti biztosítóberendezés Kaba és Hajdúszoboszló között. Az érintett szakaszon pályafelújítási munkák miatt egyébként is csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok, így a vonatfeltorlódások miatt jelentősen meghosszabbodott a menetidő. Később a Mávinform közölte: megjavították a délutáni órákban elromlott biztosítóberendezést, így fokozatosan helyreáll a menetrend szerinti közlekedés.