fertőzés;listeria;

2018-07-19 08:00:00

A fagyott kukorica is csak főve jó

Tülekednek a konkurens cégek, hogy sajáttal pótolják a listeriafertőzés miatt a hűtőpultokból eltávolított Greenyard-termékeket. 

Biztonságos beszerzési forrás után néznek a kiskereskedelemi üzletláncok azt követően, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megtalálta egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását, mégpedig a Greenyard Hungary Kft. bajai üzemében. Mint közismert a fertőzés okozója a Listeria monocytogenes nevű baktérium volt, amely 47 embert betegített meg, s kilencen bele is haltak a fertőzésbe. Az érintett országok egyébként Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság voltak.

Bár magyarországi fertőzésről nem tudunk, mégis a Nébih úgy rendelkezett, hogy valamennyi hazai üzletből ki kell vonni a bajai cégnek ebben az időszakban gyártott gyorsfagyasztott termékeit. Ennek hatására megugrott az érdeklődés az albertirsai székhelyű Mirelitte Mirsa Zrt. termékek iránt is - mondta egy szerdai sajtóbeszélgetésen Losó József, a társaság igazgatóságának elnöke és tulajdonosa. Hasonló mértékű élelmiszer-termék visszahívásra az utóbbi években nem volt példa. A 2003 óta teljesen magyar kézben lévő Mirelitte Mirsa Zrt. három gyárában Albertirsán, Miskolcon és Domoszlón állít elő gyorsfagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, félkész és kész tésztás, valamint húsos termékeket. (A ceglédi üzemükben ősszel indul be a termelés.) Losó József a Népszavának elmondta, hogy a korszerű technológiának köszönhetően üzemeik - főidényben folyamatos, hét napos termelés mellett - mindössze 220-300 fővel termelnek. Megtudtuk, hogy a vállalatcsoport árbevétele tavaly meghaladta a 4,6 milliárd forintot.

A Mirelitte Mirsa tulajdonosa elmondta, hogy a Listeria monocytogenes baktérium a hűtő  hőmérsékletén (4-10 Celsius-fokon) is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás, de találtak olyan fogyasztót is, akin csak a megfertőződés 90. napján észlelték a betegség tüneteit.

Mivel a listeria általában a földben, a trágyában tenyészik, ezt felismerve a Mirellitte Mirsa a zöldségnek csak a legszükségesebb részét szállítják be az üzem területére, az emberi fogyasztásra alkalmatlan leveleket, zöld részeket már azon kívül eltávolítják. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása - hívta fel a figyelmet a szakember. Várandós nőknél, idős, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) azonban az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést. 

Azt nem lehet tudni, hogy most milyen mennyiségű gyorsfagyasztott terméket vontak vissza az üzletláncok polcairól, mert azt is titokként kezelik. Ami ismert: a Greenyard 2016-tól 2018 közepéig gyártott, Magyarországon értékesített, és most visszavonásra ítélt termékei 29 ezer tonnát tettek ki. Azt nem tudni mennyi a valóban begyűjtött mennyiség. Ugyanakkor egy iparági szakértő lapunknak elmondta, hogy nyugtalanító, hogy az európai hatóság 2015 óta tartó vizsgálata nyomán csak idén márciusban jutottak el a bajai céghez, minderről pedig csak hónapok után tájékoztatták a fogyasztókat, és csak júliusban történtek meg az első termékvisszahívások. Furcsa az is, hogy a csemegekukorica a "bűnös", amely termőfölddel, mint közismert, nem érintkezik. Arra sincs bizonyíték, hogy egyes országokban a fagyasztott kukoricát felengedés után nyersen ennék. Mivel a tapasztalatok szerint a 75 Celsius fokos főzés után az Listéria elpusztul, kötelezővé kellene tenni, hogy a gyorsfagyasztott termékek csomagolásán erre kiemelten felhívják a figyelmet - tette hozzá..