Nem kapnak mentőövet a nyugdíj előtt álló polgármesterek

Publikálás dátuma
2018.07.26 11:00
Képünk illusztráció: a zagyvaszántói polgármesteri hivatal
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Kétszáz településvezető kerülhet egzisztenciálisan nehéz helyzetbe a kormány elutasítása miatt. Az idősebb vezetők komoly dilemma előtt állnak: megméretik-e magukat 2019-ben vagy sem, illetve ha győznek, végigviszik az újabb ciklust vagy a korhatárt elérve lemondanak.
Noha a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint komoly problémát okozhat, hogy a nyugdíj, és így a visszavonulás előtt álló polgármesterek többsége a nyugállományba vonulásig nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, a jövő évi költségvetésben nincs forrás az átmeneti időre szóló illetményükre. A TÖOSZ áprilisban azt javasolta a kormánynak, hogy azok a főállású polgármesterek és alpolgármesterek, akik a jövőre betöltik 60. évüket, és négy választási ciklust, de legalább 15 évet eltöltöttek tisztségükben, a nyugdíjkorhatár eléréséig kapják meg illetményük 80 százalékát. – Úgy tűnik, elvetették a javaslatunkat – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. – Legalábbis nem látunk forrást rá a költségvetésben. Az esetleges módosítások során persze még elképzelhető, hogy foglalkoznak a kérdéssel, de jelenleg úgy tűnik, a kormány álláspontja szerint az érintetteknek kell megoldaniuk a helyzetet. Pedig a probléma meglehetősen sok településvezetőt érint: a TÖOSZ korábban mind a 3178 önkormányzathoz kiküldött egy kérdőívet, hogy felmérje, hány településvezetőt érint a kérdés. A települések cirka tizede válaszolt, és 134 olyan vezető akadt, aki a következő önkormányzati ciklusban éri el a nyugdíjkorhatárt. Ők komoly dilemma előtt állnak: ismét megméretik magukat a 2019-es helyhatósági voksoláson, s győzelem esetén végigviszik az újabb ciklust, illetve a nyugdíjkorhatárt elérve lemondanak, vagy nem indulnak újra posztjukért. Utóbbi esetben viszont komolyan fennáll a veszélye – főként a kistelepüléseken élőknél –, hogy néhány évvel a nyugdíj előtt nem tudnak elhelyezkedni, munkanélkülivé válnak, így veszélybe kerül az egzisztenciájuk.
– Utóbbi akkor is előfordulhat, ha nem indulnak a választáson. Például azért, mert nem akarnak még egy ciklust végigdolgozni, és a településüket sem szeretnék nehéz helyzetbe hozni egy időközi választással, amit azért kellene kiírni, mert amint a korhatár engedi, elmennek nyugdíjba – magyarázta Schmidt Jenő. Az időközi választás anyagilag is nehéz helyzetbe hozhatja a települést, annak költségeit ugyanis helyben kell finanszírozni. Egy ezerfős, vagy annál kisebb település esetében ez 1,5-2 millió forint, ami komolyan megterheli a büdzsét. Elképzelhető, hogy a polgármesternek meg kell ígérnie, nem mond le, és egy kisközösségben, ahol mindenki ismer mindenkit, az ilyen nyilatkozatoknak komoly súlya van. Így viszont adott esetben valaki rákényszerül, hogy tovább dolgozzon, mint kellene. Több, nyugdíj előtt álló településvezetőt is megkérdeztünk a jövőjéről, akadtak, akik lapunktól értesültek arról, hogy a jelek szerint a kormány nem támogatja a TÖOSZ javaslatát. Egy somogyi település első embere azt mondta, a következő önkormányzati ciklus idején érné el a korhatárt, s azért indulna a választásokon, mert hiába rendelkezik felsőfokú végzettséggel, hatvan év felett biztosan nem tudna elhelyezkedni a szakmájában. - Azt viszont nem engedhetem meg magamnak, hogy két évet hagyjak kiesni a nyugdíj előtt, ugyanis ez alaposan befolyásolná a majdani járandóságomat – mondta. – Korábban úgy terveztem, kihasználom a törvény adta lehetőséget, hogy három ciklus után korkedvezményesen nyugdíjba lehet menni, de ezt megszüntették. Még egy ciklust viszont hosszúnak találnék, ezért még nem tudom, mi lesz. Nem akarok kitolni a falummal, hogy időközi választást kelljen kiírniuk miattam, de lehet, nem lesz más lehetőség. Egy másik faluvezető úgy vélte, kényszerpályára kerülnek az idősebb polgármesterek, és ennek a települések lehetnek a vesztesei. Szerinte ugyanis egy 65 év feletti vezető már nem tud akkora energiát fektetni a munkába, mint egy fiatalabb, azaz saját érdekeinek a faluja láthatja kárát. - Úgy gondolom, akik 15-20 évet rááldoztak az életükből, hogy a lehető legjobban irányítsanak egy közösséget, nagyobb méltányosságot élvezhetnének az államtól – jelentette ki. – A polgármesterség nem nyolctól-négyig munkaidőt jelent heti öt munkanappal, hanem egész éves elfoglaltságot, és nemcsak klasszikus közszolgálatot, de az emberek mindennapos ügyes-bajos dolgainak felvállalását is, ami rendkívül megterhelő. Nem mellékesen, könnyű azt mondani, hogy csak néhány évet kell megoldania a nyugdíjig egy településvezetőnek, aki nem akar még egy ciklust elvállalni, de mire hivatkozzak, amikor munkát keresek? Hogy kőműves vagyok, csak éppen nem volt vakolókanál a kezemben 18 éve?

Egymilliárdos vita

A TÖOSZ becslése szerint nagyjából kétszáz településvezetőt érinthet a kérdés, javaslatuk pedig, hogy megkapják illetményük 80 százalékát a nyugdíjkorhatárig, nagyjából egymilliárd forintot jelentene évente a költségvetésnek. Ezt a kiadást ellensúlyozza az: az esetleges több száz időközi választás sem kerülne kevesebb – igaz, az nem közvetlenül az államkasszát terhelné.

Frissítve: 2018.07.26 11:08

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző