Előfizetés

Megbüntették a már megszűnt Lánchíd Rádiót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 17:23

Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi
A Médiatanács 675 ezer forintos bírságot szabott ki, amiért csak zenét sugároztak. Azt viszont kénytelenek, mert nem kapcsolhatják ki a sugárzást.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette a Lánchíd Rádió szolgáltatójának azt a gyakorlatát, hogy műsoruk jelentősen eltért a szerződésben rögzített műsorrendtől és közszolgálati kötelezettségeitől, és emiatt 675 ezer forintos bírságot szabott ki – írja az MTI. Az NMHH szerdai közleménye szerint a médiatanács azért szabta ki a bírságot a Lánchíd Rádió (Budapest 100,3 MHz és vételkörzet-bővítései), a Lánchíd Rádió Pécs (Pécs 94,6 MHz és vételkörzet-bővítései), valamint a Lánchíd Rádió Száz pont Kettő (Szeged 100,2 MHz) körzeti, illetve helyi közösségi rádiók szolgáltatójára, mert egy vizsgált májusi műsorhéten a hatósági szerződéseiben vállaltakkal és törvényi kötelezettségével ellentétben kizárólag zenét sugárzott, ami súlyos jogsértésnek minősül. Egyáltalán nem adott közre semmilyen szöveges tartalmat: híreket, helyi közéleti, a helyi mindennapokat segítő, közszolgálati és kisebbségi műsorokat – tették hozzá.
Mint ismeretes, a fideszes kétharmadot hozó parlamenti választás után Simicska Lajos alaposan leépítette médiaportfóliáját. A Magyar Nemzet április 11-én jelent meg utoljára, és a Lánchíd Rádió is elhallgatásáról is döntöttek. A Lánchíd Rádió viszont nem lett teljesen néma – a 24.hu azt írta, a Médiatanács kérdésükre adott válaszából az derült ki, hogy Simicska rádiós cége nem is némíthatja el önkényesen a rádióját, lekapcsolni a szerződés lejárata előtt törvényesen csak akkor lehet, ha közös megegyezéssel szerződést bontanak a Médiatanáccsal, vagy ha a Médiatanács súlyos jogsértés miatt maga bontaná fel a szerződést.

Az NMHH a közleményben azt is tudatta, hogy a testület harmincöt médiaszolgáltatót figyelmeztetett, tizenhét esetében pedig néhány tízezer forintos bírságot is kirótt az előző évre vonatkozó beszámolási kötelezettség késedelmes teljesítése vagy elmulasztása miatt. A legmagasabb összegű bírság ötvenezer forint volt. A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét – tették hozzá.

Újabb visszalépett LMP-sek kaptak büntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 17:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Sajtóértesülés szerint Ságodi Zoltán, Tenk András és Doszpoly Botond eltiltásáról döntöttek. A bűnük az volt, hogy visszaléptek az áprilisi parlamenti választáson.
Újabb három LMP-s politikus kapott súlyos büntetést másodfokon, jogerősen a párt etikai bizottságától – tudta meg a Zoom.hu. A portál szerint azért büntették meg őket, mert a párt érvényben lévő döntésével szemben a tavaszi parlamenti választások hajrájában visszaléptek egyéni körzetükben az esélyesebb ellenzéki jelölt javára. A Zoom.hu információi szerint – Ságodi Zoltán (Balatonfüred) 3 év eltiltást kapott, ő a pártban másodikként döntött úgy, hogy visszalép, méghozzá a jobbikos Kepli Lajos érdekében tette meg ezt Veszprém 2-es választókerületében. Úgy tudják, Ságodi nem nyugszik bele a büntetésbe, hanem bíróságon támadja azt meg. – Tenk András (Csepel-Soroksár) másfél éves eltiltása ugyancsak nem teszi lehetővé, hogy az EP- illetve az önkormányzati választásokon induljon. – és Doszpoly Botond (Miskolc) is eltiltást kapott, de csak egy évre, így ő a jövő őszi önkormányzati választáson akár el is indulhat az LMP színeiben.

Búcsú Szepesi Györgytől

Sebes György
Publikálás dátuma
2018.07.25. 16:51

Fotó: Népszava archivum
„Ő is tudta, mondta is, nem volt hibátlan, de emlékezni mindig is A Riporterre, a remek rádiósra fogunk. Vele együtt pedig a hazai rádiózás egy nagyszerű korszakára, amelynek jelképes alakja volt.”
Életének 97. évében elhunyt Szepesi György. A Riporter. Az utóbbi években már többször elbúcsúzott. 1995 augusztusában, amikor Siófokon utoljára állt a pálya szélén a magyar labdarúgó válogatott mérkőzésén (jellemzően: 2-0-ás vereség Izraeltől). Aztán a 2012-es londoni olimpia megnyitó ünnepségén, amikor utoljára volt hallható a Magyar Rádióban. De senki sem ezekre emlékszik majd örökké, hanem immár legendás közvetítéseire. A londoni 6-3-ra, az 1964-es tokiói olimpia vízilabda-aranyára, vagy Balczó András öttusázó 1972-es olimpiai győzelmére. És bemondásaira. "Lőj, lőj, lőj, Dömötör, lő, gól" - Tokióból. „Nem félünk a Farkastól” – az 1966-os angliai világbajnokság magyar-brazil meccséről. Meg 1969-ből, a magyar futball hanyatlásának kezdetéről: „Jönnek a csehszlovákok!” (mellesleg egy évvel a baráti hadseregek csehszlovákiai bevonulása után). 
Egy időben mindenki őt akarta utánozni – és senki sem tudta. Szepesi egyedi és megismételhetetlen volt. Hallatlan lelkesedésével még a rossz meccsből is jót csinált. Igazi riporter, de egyúttal gondolkodó ember volt. Látott a pályán, meg az életben és mindezt úgy tudta elmondani, hogy aki csak hallgatta, szinte látta maga előtt az eseményeket. Az sem véletlen, hogy nem csupán a sportban használták ki a tehetségét. Több műsor vele indult, mert akkor biztos volt, hogy sikeres lesz. Vitray Tamással felváltva ő volt a Magyar Televízióban a hetvenes években indult vasárnapi politikai magazin, A Hét első műsorvezetője. De a rádió betelefonálós kívánságműsora is vele kezdődött. Mindez annak is következménye volt, hogy a tévé térnyerésével ráérzett, a futballt (is) másképp kell már közvetíteni a rádióban. Ám, ő nem akart, nem is tudott változni, inkább mást csinált. Több évre elment a rádió bonni tudósítójának, s ugyancsak több évig volt az MLSZ elnöke. A politika amúgy sem állt távol tőle. Riporterként azon a területen is profi volt, a rendszer pedig igyekezett fel- és kihasználni Szepesi hatalmas népszerűségét. Tartalmas, hosszú élet zárult most le. Ő is tudta, mondta is, nem volt hibátlan, de emlékezni mindig is A Riporterre, a remek rádiósra fogunk. Vele együtt pedig a hazai rádiózás egy nagyszerű korszakára, amelynek jelképes alakja volt. Ő már többször elbúcsúzott - most nekünk is búcsúznunk kell tőle.