Dől a közpénz a magyar fociba, jobban nőtt a nyereség, mint a drogbizniszben

Publikálás dátuma
2018.07.26. 17:33

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Nagyságrendi különbség van az élvonalbeli labdarúgóklubok játékosainak becsült és bevallott értéke közt – mutatta ki Muszbek Mihály sportközgazdász. A klubok bevételeinek fele valamilyen formában közpénz, vagyis nem piaci alapon működik a sportág, és nem is kérik számon, mire költik a támogatást.
Ha csak a klubok által közzétett mérlegeket vesszük alapul, akkor minden nagyon szép és jó a magyar labdarúgásban, többek között ez hangzott el a 2017/2018-as szezont elemző Sportgazdasági Nagyító című kiadvány csütörtöki bemutatóján. Muszbek Mihály sportközgazdász 2009 óta minden évben elkészíti elemzését a klubok beszámolói, és más, nyilvánosan elérhető adatok alapján a sportág magyarországi helyzetéről. Ebből egyebek mellett az derül ki, hogy a klubok mérleg szerinti eredményei 2009-2017 között nagyobb mértékben javultak, mint a szexipar és a drogkereskedelem pénzügyi mutatói.
A szakember szerint a legnagyobb gondot az jelenti a sportágban, hogy nincsenek itthon piaci viszonyok, a közpénz ellenőrizetlenül dől a sportágba.

„Az állami szerepvállalás komoly segítséget jelent, és mindenképpen üdvözlendő, ha megfelelő kontrollal jár együtt – mondta Muszbek. - A magyar futball esetében azonban sem számonkérés, sem ellenőrzés nincs az állami pénzek felhasználásáról. Jellemző, hogy három klub, a Puskás Akadémia, a Balmazújváros és a Vasas sem tett eleget pénzügyi beszámolási kötelezettségének, ám ennek sincs semmi következménye, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem bünteti meg az érintett klubokat, nem követeli ki tőlük a beszámolókat.”
A sportközgazdász elmondta: az elmúlt szezonban 314 labdarúgó volt a 12 klub keretében, akiknek összértéke a nemzetközileg hitelesnek elfogadott transfermarkt.de című honlap szerint 28,81 milliárd forint volt, a tizenkét klub bevallása alapján azonban csak 2,2 milliárd. Ekkora eltérés akkor lehetséges, ha a szezon végén mindenkinek lejárt a szerződése, kölcsönben szerepelt klubjában vagy a játékjogért mérlegen kívül fizetnek a klubok. A legnagyobb eltérés a Honvédnál volt tapasztalható: a Transfermarkt 2,3 milliárdra értékelte a kispesti keretet, míg a klub szerint 27 millió forint a futballisták összértéke.
A bajnokságban pályára lépett 200 játékos és edző évi átlagos fizetése az elmúlt szezonban bruttó 52,6 millió forint volt, az utánpótlás korú futballisták és egyéb alkalmazottak átlagosan 3,6 millió forintot vittek haza egy év alatt. 
Bár az MLSZ komoly összegekkel jutalmazta a fiatal játékosok szerepeltetését, a 21 éven aluli tehetségek a mérkőzések összjátékidejének mindössze 4,8 százalékában kaptak bizonyítási lehetőséget, ami a legrosszabb mutató a kontinensen.
Dr. Muszbek Mihály sportközgazdász
Fotó: Vajda József / Népszava
Muszbek megállapította, a klubok éves bevételeinek mintegy fele különböző jogcímeken (pl: televíziós közvetítési jogdíj, önkormányzati támogatás, MLSZ-támogatás, ingyenes pályahasználat) közpénz formájában érkezik. A jegyeladások az éves bevételek két százalékát sem érik el. Az átlagnézőszám a bajnoki találkozókon kis mértékben nőtt, az elmúlt szezonban 2907 volt (egy évvel korábban 2704). Ahhoz, hogy üzleti alapú labdarúgásról lehessen beszélni, a sportközgazdász úgy véli, meccsenként hatezer nézőre lenne szükség, a jegyeket pedig 7500 forintért kellene árulni.
„Aminek nincs ára, annak nincs értéke sem, az első fordulóban Felcsúton voltam, a Puskás Akadémia-Debrecen találkozóra 500, utána a Videoton-Kisvárda találkozóra 1000 forintért lehetett jegyet venni – hangsúlyozta a szakember. - Így nem fog piaci alapon működni a sportág itthon. Arról nem beszélve, hogy a bajnoki meccseken a nézőknek csupán a 40 százaléka fizeti ki a teljes jegyárat, a többiek különböző más módon jutnak be a stadionokba.”
A szakember támogatja a stadionépítést, de csak az igényeknek megfelelő méretű létesítmények esetén. Elmondta, mivel több helyszínen nem megoldott az új arénák üzemeltetése, ezért hamarosan az államnak erre is forrást kell biztosítani, ami éves szinten több milliárd forint plusz kiadást jelent majd.
Muszbek kitért arra is, hogy a televízióban még a gyengébb NB I-es találkozókat is nagyjából négyszer annyian nézik, mint más sportágak kiemelkedő versenyeit (kivétel a Forma-1, amelynek nézettsége fölveszi a versenyt a futballközvetítésekkel).

Az FTC meccsei a legnépszerűbbek

Az elmúlt bajnokságban a legtöbben, 19125-en a ferencvárosiak Debrecen elleni hazai találkozójára voltak kíváncsiak tavaly november 4-én. A tizenegy leglátogatottabb találkozó közül tízszer az FTC volt az egyik pályára lépő, a kivételt a Diósgyőr-Mezőkövesd meccs jelenti 12 753 szurkolóval. A legkevesebben, 200-an a Puskás Akadémia-Debrecen találkozón voltak.

Frissítve: 2018.07.26. 19:58

Negyeddöntős a női kardválogatott a vívó-vébén

Publikálás dátuma
2018.07.26. 11:48

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A magyar férfi párbajtőrcsapat az ötödik helyen végzett.
Magabiztosan nyert csütörtöki mérkőzésen, ezzel negyeddöntőbe jutott a magyar női kardválogatott a kínai Vuhsziban zajló vívó-világbajnokságon – írja az MTI. A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta trió 12 tussal verte a japánokat, így a magyar csapat készülhet a pénteki folytatásra, amikor az olaszokkal mérkőzik az elődöntőért. Az együttes negyedik tagja, László Luca nem vívott a japánok ellen. A magyar férfi tőrcsapat a 11. helyen végzett. A Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Mészáros Tamás, Németh András alkotta válogatott először szoros küzdelemben legyőzte a brazilokat, majd a negyeddöntőbe jutásért rendezett összecsapáson simán kikapott az amerikaiaktól. A 9-16. helyekért zajló csatározások során a magyarok szép eredményt elérve öt tussal verték a német csapatot, amelyben ott volt a négyszeres egyéni világbajnok Peter Joppich és a pekingi olimpiai aranyérmes Benjamin Kleibrink is. Ezután vereséget szenvedtek a britektől, végül egy tussal jobbnak bizonyultak az ausztráloknál. Eredmények a vb honlapjáról: női kard csapatverseny: a 16 között: Magyarország-Japán 45-33 férfi tőr csapatverseny: a 32 között: Magyarország-Brazília 45-43 a 16 között: Egyesült Államok-Magyarország 45-26 a 9-16. helyért: Magyarország-Németország 45-40 a 9-12. helyért: Nagy-Britannia - Magyarország 45-38 a 11. helyért: Magyarország-Ausztrália 45-44 

Ötödik a férfi párbajtőrcsapat

A magyar férfi párbajtőrcsapat az ötödik helyen végzett: a Rédli András, Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András összeállítású válogatott a dél-koreaiaktól elszenvedett negyeddöntős vereség után szoros mérkőzésen egy tussal nyert a kínaiak ellen, majd a helyosztón simán verte az olaszokat. Előbbi összecsapáson az elején hátrányba kerültek a magyarok, majd Rédli a hatodik asszóban egy 7-2-es győzelemmel fordított, és onnan már minden párharc végén – ha szűken is, de – megvolt az előny. Az utolsó mérkőzésen jó kezdés után a közepe alakult szorosabban, de aztán újabb magyar győzelmek következtek, így végül 13 tusra nőtt a különbség. A kínaiak ellen Rédli plusz hármas, Bányai plusz egyes, Berta mínusz hármas, az olaszokkal szemben pedig Rédli plusz nyolcas, Bányai plusz ötös találati aránnyal zárt, míg Berta annyi tust adott, amennyit kapott. A csapat negyedik tagja nem vívott ezen a két mérkőzésen. A férfi párbajtőrözők versenye szerdán kezdődött, amikor a magyarok két győzelemmel biztosították helyüket a negyeddöntőben. Eredmények: férfi párbajtőr csapatverseny: az 5-8. helyért: Magyarország-Kína 30-29 az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 33-20 korábban: negyeddöntő: Franciaország-Egyesült Államok 45-44 Svájc-Olaszország 36-35 Koreai Köztársaság-Magyarország 45-36 Oroszország-Kína 40-23 szerdai eredmények: a 32 között: Magyarország-Finnország 45-23 a 16 között: Magyarország-Japán 26-25
Szerző
Témák
vívó vb
Frissítve: 2018.07.26. 12:34

Kékszalag – Elrajtolt a mezőny

Publikálás dátuma
2018.07.26. 11:22
Az 50. Kékszalag Erste Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2018. július 26-án
Fotó: Jánossy Gergely / MTI
Összesen 682 hajó nevezett Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyére.
Elrajtolt az 50. Kékszalag Erste Nagydíj mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről – írja az MTI. A szervezők tájékoztatása szerint minden eddiginél több, 682 hajó nevezett a versenyre, mely során a vitorlások Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével több mint 150 kilométert megtéve érkeznek vissza Balatonfüredre. Csütörtökre az időjárás-előrejelzések alapján meleg idő, 31 fok és 17 kilométer/órás szél várható, a víz Balatonfürednél 24 fokos.
Forrás: MTI / Bodnár Boglárka
A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, melyet 1934-ben rendeztek meg először. A táv teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre, a Kékszalagot tavaly Litkey Farkas a Festipayjel 10:05:17 órás idővel nyerte. A versenyrekordot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7:13:57 óra alatt ért célba.
Szerző