Kazalnyi pénzt költöttek a szakadékba vezető alagútra

Publikálás dátuma
2018.07.29. 17:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Háromszázmillió kunát költöttek a horvátországi, dél-dalmáciai Omis városában egy alagútra, amely egy szakadékba vezet - adta hírül a horvát RTL csatorna híradója.
Forintra átszámolva 13 milliárdba került az az alagút, ami egy szakadékban ér véget Dél-Dalmáciában: az átjárónak egy hidat kellett volna összekötnie a szemben lévő sziklafallal, ahol folytatódott volna a fúrás, és újabb alagút épült volna. Az elkerülő útnak pedig az lett volna a célja, hogy tehermentesítse Omist a turistaszezonban kialakuló forgalmi dugóktól. 
A projekt kivitelezését hat évvel ezelőtt jelentették be: 1471 méter alagutat ástak ki, de a munkálatok egyszer csak leálltak. Elfogyott a pénz, a bombasztikusnak beharangozott projekt pedig azóta is város szégyene.
Az omisi elkerülő útnak gyors megoldásként kellett volna szolgálnia a város forgalmi dugóira, amelyek rendszeresen okoznak fennakadásokat és bosszúságot a turisták és a helyiek számára. Omis az egyetlen olyan város Horvátországban, amelynek központján keresztül vezet az egyik legforgalmasabb közút, az adriai főút (Jadranska magistrala). 

„Ahhoz, hogy hazaérjek, fél órára, hogy eljussak a 25 kilométerre lévő Splitbe, három órára van szükségem, szörnyű”

 mondta az egyik helyi lakos. A városi vezetés szerint Omis nem várhat további hat évet a probléma megoldásával. Ezért tárgyalásokba kezdtek egy forgalmi csomópont megépítéséről. Ivo Tomasovic polgármester szerint a Cetina folyón építendő híddal is szabályozhatnák a város forgalmát. Az elkeseredett helyi lakosok már készek lennének elfogadni bármilyen megoldást, főleg, hogy az előző projekt szó szerint nem vezetett sehová - idézi a horvát csatorna tudósítását az MTI.
Furcsa beruházásokért persze nem kell a szomszédba menni: mint a Magyar Nemzet emlékeztetett, épült már itthon egymilliárdos, gyorsan pusztuló kalandpark és bicikliút Hatvan és Boldog között, melyet Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége épített, uniós támogatással - 2009-ben pedig negyven centis kilátó, 39 millió forintért Bodrogkeresztúron.
Szerző

Budapest nem konzultál Macronnal

Publikálás dátuma
2018.07.29. 16:47

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Pénteken Portugáliában kezdte meg konzultációit Emmanuel Macron Európa jövőjéről. A francia köztársasági elnök október végéig végigjárja Európa fővárosait. Azonban egyedül Magyarországon nem szívesen látott vendég, így nem vázolja fel a tavaly szeptemberben az EU reformjával kapcsolatos vízióját – írta a Le Monde.

Pénteken Portugáliában kezdte meg konzultációit Emmanuel Macron Európa jövőjéről. A francia köztársasági elnök október végéig végigjárja Európa fővárosait. Egyedül Magyarországon nem szívesen látott vendég, így nem vázolja fel a tavaly szeptemberben az EU reformjával kapcsolatos vízióját – írta a Le Monde.

Több kérdésről ejt szót, a munkahelyteremtésről, a tartós európai növekedés lehetőségeiről, a biztonságról, Európának a világban betöltött szerepéről, az európai innovációról, valamint az Unió egységéről. Kivált ez utóbbi számít szitokszónak a magyar kormány számára. A konzultáció eredményeiről az Európai Unió decemberi csúcstalálkozóján számol be. A cél az, hogy Európa-szerte vitákat gerjesszen arról, ki hogyan képzeli ez az EU jövőjét, ezáltal az uniós polgárokat is jobban bevonja a döntéshozatalba. Nem véletlen, hogy Macron a portugál fővárosban kezdte meg konzultációit, hiszen Lisszabon és Párizs viszonya különösen szoros. Macron António Costa portugál kormányfővel egyértelműen elkötelezték magukat Európa alapértékei mellett. Jóllehet Macront nem fogadják a magyar fővárosban, a vitában bármely uniós polgár részt vehet, az ezzel kapcsolatos kérdőív 24 nyelven található meg az Európai Bizottság honlapján. Emmanuel Macronra belpolitikai nyomás nehezedik az úgynevezett Benalla-ügy miatt. A biztonságáért felelős Alexandre Benalla rendőri sisakban ütlegelt tüntetőket ok nélkül. Macron a napokban a sajtót és a parlamentet vádolta azért, hogy az ügyből ilyen botrány lett.
Frissítve: 2018.07.29. 20:42

Robbanás Boszniában - Akna végzett egy vadásszal, egy másik súlyosan sérült

Publikálás dátuma
2018.07.29. 14:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy vadász életét vesztette, egy másik súlyosan megsérült a közép-boszniai Zavidoviciban, ahol figyelmetlenségből az 1991-1995-ös délszláv háborúból visszamaradt aknás területre tévedt - közölte a Dnevni Avaz című boszniai napilap vasárnap.
A robbanás szombat este történt. A sérült vadásznak sikerült értesítenie a hatóságokat, így azok kimentették az aknamezőről, majd kórházba szállították, ahol megműtötték. A másik vadászhoz tíz órán át tartott odajutniuk az aknamentesítőknek, de mire odaértek, már csak a halál időpontját állapíthatták meg. Bosznia-Hercegovina a világ egyik leginkább aknaveszélyes országának számít. Az aknamentesítési központ legfrissebb adatai szerint még valamivel több mint 1000 négyzetkilométeres területen körülbelül 80 ezer máig rejtve maradt vagy elfeledett akna található. Az aknásított területek 545 ezer ember, azaz a lakosság 15 százalékának életét veszélyeztetik. A legjelentősebb aknavonal az ország két entitásának, a boszniai Szerb Köztársaságnak és a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a határán húzódik. A háború befejezése óta 600 ember halálát okozták aknák Boszniában. Az ország területén jelenleg is több mint 20 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.
Szerző