Harrach Péter megüzente, mikor kell újraindítani a Magyar Nemzetet

Publikálás dátuma
2018.08.03. 21:46
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A KDNP frakcióvezetője szerint „méltányos és igazságos” lenne, ha alapításának 80. évfordulóján támasztanák fel a napilapot.
Eléggé egyértelműen üzent a kormány a Magyar Nemzet jövőjével kapcsolatban: miután a HVG megírta, hogy augusztus 25-én, az alapítás 80. évfordulóján éleszthetik fel az időközben újra kormányközelivé tett lapot, Harrach Péter is ez a dátumot említette az atv.hu-nak nyilatkozva.  A kereszténydemokrata politikus méltányos és igazságos lenne, ha ekkor indítanák újra az újságot.  

A nagy múltú lap nagy nevű szerzőinek, szerkesztőinek is tartozunk ennyivel

- mondta portálnak, megfogalmazásával mintegy nyilvánvalóvá téve a kormányzati befolyást; igaz, szerinte szerint az újranyitott lap "a szellemisége" miatt áll közel majd a kabinethez. Harrach hozzátette, neki érzelmi kötődése is volt az újsághoz, hiszen Barankovics István az egykori Magyar Nemzet felelős szerkesztője volt, és a hírlapíró volt a KDNP-előd Demokrata Néppárt főtitkára is. 
Mint mondta, mindig is olvasta a lapot a rendszerváltás előtt is, utána is, a G-nap után viszont csak néha belelapozott; úgy vélte , hogy ekkora már a Magyar Nemzet elvesztette  polgári-jobboldali irányultságát, mert „a tulajdonosi akarat olyan erős volt, hogy a lap készítőinek a személyes szabadsága is sérelmet szenvedett, mert ezt az akaratot ki kellett szolgálni", és „a lap irányultsága is megváltozott.” Valójában lap készítőinek jó része önszántából távozott a G-nap után, a megmaradó munkatársak és a később csatlakozó szerzők pedig kormánykritikus, de polgári értékrendű lapot szerkesztettek-írtak a következő három évben is.
Harrach Péter azt ugyanakkor visszautasította, hogy azért beszél a polgári-konzervatív szellemi irányvonal megváltozásáról, mert a Magyar Nemzet keményen kormánykritikus lett. Szerinte az sem mond ennek ellent, hogy a Magyar Nemzetben a Simicska-Orbán végleges szakítás után is rendre megjelent a nemzeti-konzervatív oldalhoz sorolt szerzők, nyilatkozók véleménye, mások mellett például korábbi jobboldali kormánytagoké, Chikán Attiláé, Jeszenszky Gézáé, Bod Péter Ákosé. „Az a konzervatív kereszténydemokrata szellemiség már nem úgy érvényesült, elég csak a kampányra gondolni.”
A politikus a portál további kérdéseire, például, hogy kinek a felelőssége, hogy a Magyar Nemzetet a választások után bezárták - a Magyar Nemzet alapító Pethő Sándor unokája, Pethő Tibor azt írta a legutolsó kiadásban, hogy a lapot csak kétszer sikerült hosszabb időre elhallgattatni, először 1944 márciusában, a németek, majd ’56 novemberében az oroszok  bevonulásakor, és a választások után -, azt válaszolta: „a lap volt tulajdonosáé. Minden az ő felelőssége".
Szerző
Frissítve: 2018.08.03. 22:01

Már nyílik az első turulbolt (fotók)

Publikálás dátuma
2018.08.03. 18:56

Fotó: Molnár Ádám
A márkajelzés már kint van, augusztus közepétől már a nép egyszerű gyermeke is vásárolhat a Mészáros-féle sportruházatból.
Munkások szerelik és rendezik be a 2rule első márkaboltját a fővárosi Váci úton, a sürgés-forgást lapunk fotósa is megörökítette. Itt forgalmazzák majd Mészáros Lőrinc cégének hangsúlyozottan nemzeti, a valóságban javarészt török-kínai alapanyagokból gyártott sportmárkáját, ami az elmúlt hetekben letarolta a közmédiát, és három NB1-es csapatot is. 
Az épülő üzlethelyiséget a Zoom.hu vette észre, cikkük szerint a jókora üzlethelyiséget a Promenad Gardens irodaház komplexumában (a Váci út nyolcvanas szám alatt) alatt alakították ki, ahol a Cushman & Wakefield legutóbbi tanulmánya szerint 15,25 euró körül lesz a bérleti díj négyzetméterenként havonta. A 2Rule Facebook-oldalán is hirdette az új fővárosi bemutatótermet, amit ígéretük szerint valamikor augusztus közepén nyitnak meg. 
Persze, nem ez a márka fő hirdetési felülete: készítettek már kétezres évekre hajazó CGI-effektekkel megpakolt reklámot Dárdai Pállal, a köztévé sportműsorában pedig Molnár Mátyás műsorvezető pózolt 2rule-márkás kitűzővel; mint az Index írja, anélkül, hogy a termékmegjelenítésről tájékoztatták volna a nézőket. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.03. 18:58

Érik a szőlő, menekül a turista Balatonberényből

Publikálás dátuma
2018.08.03. 17:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Előbb érik a szőlő, előbb kezdték durrogtatni madárriasztó hangágyúikat a balatonberényi gazdák is. Az elviselhetetlen zaj miatt sok vendég is elhagyta a környéket, az önkormányzat megoldást akar.
Felterjesztési jogával élve a kormányhoz fordul a balatonberényi képviselő-testület, kérve a madárriasztó hangágyúk használatának szabályozását - jelentette be pénteken Horváth László független polgármester.
Mint arról az MTI beszámol, idén a szokásosnál előbb érik a szőlő, így a gazdák a balatoni turisztikai csúcsszezon közepén megkezdték már a hangágyúk használatát, hogy megvédjék munkájuk gyümölcsét a seregélyektől. Balatonberény - ahol a külterületi szőlők közvetlenül szomszédosak az üdülő- illetve a lakóövezettel - a Somogy Megyei Kormányhivataltól kért soron kívüli intézkedést egy hete, arra is hivatkozva, hogy 

a kora reggeltől estig, 10-12 másodpercenként durrogó hangágyúk elviselhetetlen zaja miatt sok vendég távozott a településről.

Horváth László szerint a kormányhivatal még nem intézkedett, de a település tíz helyszínen zajszintmérést végeztetett. A hangágyúk zaja hét helyszínen meghaladta a megengedett értéket. Csütörtökön összehívták a térség szőlősgazdáit, a hegyközség elnökét és a hegybírót, hogy az esetleges bírságolások helyett kompromisszumra jussanak. Megállapodásuk értelmében szakértő fog segíteni a gazdák hangágyúinak beállításában, és a lövések sűrűségét is legalább felére csökkentik – ismertette.
A polgármester hangsúlyozta, azért fordulnak a kormányhoz, mert olyan jogszabályokat tartanak szükségesnek, amelyek engedélyhez kötik és megfelelően szabályozzák a madárriasztó hangágyúk használatát. A balatonberényi önkormányzathoz még a szemközti parton lévő Vonyarcvashegyről is érkeznek panaszok; a híres szőlő- és bortermelő vidéknek is számító üdülőrégió több részén, egyebek közt Balatonboglár és Balatonlelle térségében is gond a hangágyúzás, amely a legolcsóbb és leghatékonyabb módszernek számít a seregélyek ellen, bár akad már többféle védekezési más lehetőség is.
Szerző