Drónokkal törhettek a venezuelai elnök életére

Publikálás dátuma
2018.08.05. 09:33

Fotó: VENEZUELAN TELEVISION (VTV) / AFP
Hét katona megsérült egy robbanásban, ami Nicolas Maduro beszéde alatt történt. Az elnök szerint merénylet volt, de az is lehet, hogy csak gázrobbanás történt.
Robbanás történt azon a katonai rendezvényen Venezuelában szombaton, ahol az elnök, Nicolas Maduro is beszédet mondott - írja a Reuters.
Az elnök éppen az ország gazdaságáról tartott beszédet, melyet a televízió is élőben közvetített. Beszámolók szerint a közvetítés hangja hirtelen megszakadt, majd riadt arcú állami vezetőket és menekülő katonákat lehetett látni. Egy szemtanú elmondása szerint kettő detonációt is hallani lehetett a helyszínen.
A támadást sértetlenül átvészelő Maduro szerint merényletet követtek el ellene. A háttérben Kolumbia és floridai emigránsok ármányát véli felfedezni. Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt név szerint is megvádolta, aki abszurdnak nevezte a feltevést, hogy köze lenne a történtekhez. Részleteket nem közölt, de kijelentette: az elkövetők közül többeket már elfogtak.
Robbanószerrel megrakott drónokkal hajtották végre a támadást - jelentette ki Jorge Rodrigez információs miniszter. Közleménye szerint a nemzeti gárda hét katonája megsérült.
A helyszínt átvizsgáló hatóságok a merénylet után.
Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY
A merényletet egy nem különösebben ismert csoport, a "Pólót Viselő Katonák Nemzeti Mozgalma" (National Movement of Soldiers in T-shirts, írja a Reuters) hamar magára vállalta. Azt állítják, két drónnal támadtak, amiket lelőttek a mesterlövészek. "Megmutattuk, hogy sebezhetőek. Ha nem is jártunk ma sikerrel, de ez csak idő kérdése" - jelentették ki. Elmondásuk szerint a csoport 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy a többi hasonló kezdeményezés élére álljon. A sajtó megkereséseire nem reagáltak.
Ugyanakkor, az sem kizárt, hogy egyáltalán nem történt merénylet. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó tűzoltók szerint egy közeli épületben volt gázrobbanás, a helyszínen azt lehetett hallani - írja a Guardian. Az állítást helyi újságírók is alátámasztják, akik egy, az utcában füstölő épületről tettek közzé képeket.
A Residencias Don Eduardo nevű épület ablakai fölött jól láthatóak a füst nyomai.
Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY
Maduro Hugo Chavez 2013-as halála után lett venezuela elnöke. Vezetésének öt éve alatt baloldali eszmékre hivatkozva gazdasági válságba vezette országát. Ennek ellenére, a májusban újabb hat évre választották meg - bár a szavazás tisztaságát sokan kétségbe vonják. Szakértők szerint akár merénylet történt, akár baleset, az incidenst Maduro a hatalma megerősítésére fogja használni.
Szerző
Frissítve: 2018.08.05. 13:34

Kiszivárgott: Észak-Korea nem hagyott fel atomprogramjával

Publikálás dátuma
2018.08.04. 19:24
Illusztráció
Fotó: AFP
Ballisztikus rakétákkal házalnak polgárháborús területeken, és a kereskedelemben ott trükköznek, ahol csak tudnak.
Egyáltalán nem hagyott fel Észak-Korea sem az atomprogramjával, sem rakétakísérleteivel - tudta meg a Reuters egy kiszivárgott ENSZ-dokumentumból. A független szakértők által készített, és az ENSZ által kivetett szankciók betartását 2018-ban nyomonkövető jelentés a szervezet Biztonsági Tanácsa (BT) számára készült, pénteken került bemutatásra.
Mint a 149 oldalas dokumentumból kiderül, a koreai diktatúra folyamatosan szembe megy az ENSZ BT határozataival. Egyre több olyan tiltott kereskedelmi praktikát folytatnak, mint például a kőolajszármazékok nemzetközi vizeken hajóról hajóra történő átfejtése, vagy a tengeri szénszállítás.
A jelentésből az is kiderül, Észak-Korea katonai együttműködést tart fenn a szír kormánnyal: rakéta-technikusai 2011-ben, 2016-ban és 2017-ben is jártak az országban. Továbá, fegyvereket - többek közt ballisztikus rakétákat - próbáltak eladni a jemeni hútiknak is.
A textil-kivitel tiltásáról szóló rendeletet is megsérti Phenjan: tavaly október és idén március között 100 millió dollár árut exportált Kínának, Ghánának, Indiának, Mexikónak, Srí Lankának, Thaiföldnek, Törökországnak és Uruguaynak.
A Biztonsági Tanács Észak-Koreával foglalkozó bizottsága szerint az ország trükközésének hála a gazdasági szankciók hatásukat vesztették. Észak-Korea ENSZ-küldöttsége nem kommentálta a jelentést.
Szerző
Frissítve: 2018.08.04. 20:16

Trump vadasparkokban engedélyezte a méhpusztító rovarirtókat és a GMO-t

Publikálás dátuma
2018.08.04. 18:13
Illusztráció
Fotó: AFP
Ettől lesz jobb a vadászoknak - indokolták.
Ismét komolyan felháborította a környeztvédelemmel és fenntarthatósággal a vállalati profitnál többet foglalkozó embereket Donald Trump: szembefordulva a vadvédelmi területek óvásával kapcsolatos, 2014-es politkáva, ismét engedélyezte a neonikotinoid tartalmú rovarirtók használatát ezeken a területeken - olvasható a BBC cikkében. Ezek a vegyszerek közvetlen kapcsolatban állnak a méhek tömeges pusztulásával. Trump engedélyezte továbbá a génmódosított növények (GMO) termesztését is - minthogy az Egyesült Államok vadasparkjaiban van lehetőség korlátozott mezőgazdasági tevékenységre.

A GMO segít a termelés maximalizálásában, és a neonikotinoidok kellhetnek ehhez a fajta termeléshez

- indokolták a döntést az illetékesek; például az amerikai hal és vadvédelmi szolgálat igazgatóhelyettese, Greg Sheehan. Hozzátette:

Így könnyebb etetni azokat a vándormadarakat, amiket utána lelőhetnek a vadászok.

Elsőre 50 vadvédelmi övezet több mint 600 ezer négyzetkilométere érintett.
Semmi keresnivalója az ipari mezőgazdaságnak a vadvilág megőrzéséért és a leginkább sérülékeny fajok megóvásáért elkülönített területeken - kommentálta mindezt a BBC-nek Jenny Keating, a környezetvédelemmel foglalkozó Defenders of Wildlife (Vadvilág Védelmezői) csoport nevében.
Szerző
Frissítve: 2018.08.04. 20:02