Brüsszel bekeményít, hogy ne lehessen pénzért útlevelet venni

Publikálás dátuma
2018.08.07 13:24

Fotó: Shutterstock/
Fellépnének azokkal az országokkal szemben, melyek könnyedén biztosítanak letelepedést vagy állampolgárságot.
Az Európai Unió a tervek szerint nyomást gyakorolna azokra a tagországokra, melyek uniós útlevelet adnak az EU-n kívülről érkező befektetőknek. A cél, hogy az átvilágítási folyamatok szelektívebbé váljanak – írja a Politico. A lap kiemeli, hogy több országban – például Cipruson és Máltán – nagyobb befektetésekért cserébe állampolgárságot, vagyis uniós útlevelet lehet kapni. Viszont ezen túl is, az uniós országok több mint felében van lehetőség arra, hogy tartózkodási engedélyt vegyenek nem uniós állampolgárok. Már több alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy mindez komoly kockázatokat jelent, hiszen aki egyszer letelepedett, már szabadon utazhat a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba. Az Európai Bizottság most „mély aggodalmának” adott hangot, és arra szólítja fel az érintett országokat, hogy fogadják el az EU pénzmosás elleni új irányelveit – erről Vera Jourová uniós igazságügyi biztos beszélt a Die Welt című német napilapnak.
„Néhány tagállamnak többet kell tennie annak biztosítása érdekében, hogy bűnözők ne kaphassanak állampolgárságot” – szögezte le.
– szögezte le.

A magyar kötvénybiznisz

Érdemes felidézni, hogy még májusban közösségi szabályokat követeltek az európai parlamenti képviselők a pénzért letelepedést és állampolgárságot kínáló, úgynevezett „arany-vízum” programok megrendszabályozására a képviselő-testület vitájában. Az ülésen ritkán tapasztalt egység volt a jobb- és baloldali, illetve az EU-párti és EU-ellenes képviselők között: mindnyájan egyhangúan elítélték a letelepedési jogot, illetve állampolgárságot felelőtlenül áruba bocsátó tagállami gyakorlatokat. Mint elhangzott, az uniós országoknak csaknem a felében bevezettek már valamiféle „arany-vízum” programot. Ezek közé tartozik a magyar letelepedési kötvénybiznisz is, amit többen felemlegettek. A hozzászólók főként azt kifogásolták, hogy a kétes hátterű kérelmezők a schengeni térség egészébe belépést biztosító állandó tartózkodási engedélyt kaphatnak. Mint megírtuk, a kötvényeket korábban az Országgyűlés gazdaság bizottsága által kijelölt vállalkozások forgalmazták, amelyeknek busás haszna volt a programon, és amelyek kimutathatóan összefonódtak egyes kormányzati szereplőkkel.
2018.08.07 13:24
Frissítve: 2018.08.07 16:32

Az O1G híre már Kínáig is eljutott

Publikálás dátuma
2019.01.16 15:27

Fotó: / Molnár Ádám
Az Aliexpressen feltűnt egy O1G-t ábrázoló kulcstartó.
A kínai Alibaba Group által 2010-ben alapított Aliexpress a világ legnagyobb online viszonteladói oldala. Kisvállalkozókat fog össze, s szinte fillérekért lehet vásárolni megannyi terméket. A jelek szerint az Aliexpressen eladó vállalkozók Magyarországról is kapnak megrendeléseket. A honlapon ugyanis feltűnt egy O1G-t ábrázoló kulcstartó. Hatféle színben, illetve méretben lehet hozzájutni, s valóban fillérekért, hiszen az ár még az egy dollárt sem éri el. A szállítás a megrendelői oldal szerint ingyenes Kínából, s a termék 30-50 nap alatt ér Magyarországra. A – mondjuk így – medál 25 milliméteres.
2019.01.16 15:27
Frissítve: 2019.01.16 15:34

EB: brit kérelem esetén lehetséges a kiválás határidejének meghosszabbítása

Publikálás dátuma
2019.01.16 13:27

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
Elképzelhető a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság ezt jó okkal kéri - közölte az Európai Bizottság szóvivője.
Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a brit kormány eddig nem kért hosszabbítást, de ha a jövőben végül így tesz, akkor a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői döntenek majd az ügyben egyhangú szavazással. Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő jelezte, hogy van lehetőség a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról jóváhagyott politikai nyilatkozat átdolgozására, amennyiben London változtat az álláspontján, például úgy döntenek, hogy inkább benntartanák a szigetországot a vámunióban. Leszögezte azonban ismételten, hogy a gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetés során elért kiválási szerződést már semmiképp nem tárgyalják újra. Névtelenséget kérő uniós diplomáciai források arról számoltak be, hogy szerintük a brit kormányfő várhatóan hosszabbítást fog kérni, s ebben az esetben rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívása várható. A The Guardian című újság értesülései szerint az EU kész lenne júliusig kiterjeszteni a kilépés (és az egyezmény elfogadásának) határidejét, további hosszabbítás pedig ezután akkor képzelhető el, ha előrehozott választásokat vagy új népszavazást írnának ki az Egyesült Királyságban. A szakemberek figyelmeztettek, hogy ez a május végi európai parlamenti választások miatt komoly komplikációkat okozhat. A brit parlament alsóháza kedd este a várakozásoknak megfelelően, hatalmas arányban elutasította a megállapodást. Az egyezményre 202 képviselő szavazott igennel, 432 nemmel.
Szerző
2019.01.16 13:27
Frissítve: 2019.01.16 13:33