Robbant az infláció

Publikálás dátuma
2018.08.08 18:11
Drágult az élet - Az üzemanyagokon és a szeszes italokon túl jelentősen többe kerülnek egyes élelmiszerek is
Fotó: Shutterstock/
A fogyasztói árindex júliusban 3,4 százalékkal emelkedett. Ezúttal az üzemanyagok és a dohányáruk áremelkedése volt kiemelkedő.
Öt éves csúcsára, 3,4 százalékra kúszott fel a júliusban  a 12 hónapra visszatekintő pénzromlás üteme a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint. A "fő bűnösök" ezúttal az üzemanyagárak voltak, a benzin literje január óta literenként 16 forinttal, az egy évvel ezelőtti szinthez képest pedig 60 forinttal növekedett. Emellett egy másik jövedéki árú, a dohánytermékek drágulása (7,5 százalék) lógott ki a sorból. Valószínűnek látszik, hogy az üzemanyagok ára a későbbiekben mérséklődni fog. Az év elején sok bosszúságot okozott, hogy a tojás ára egy év alatt 49 százalékkal növekedett. azóta viszont viszont 7 százalékra mérséklődött a drágulása. Ennél nagyobb mértékben nőtt a vaj és más tejtermékek ára, előbbi mintegy tíz, utóbbi hét százalékkal drágult a tavaly júliusi szinthez képest. Ez azért is érdekes, mert Európában általános árcsökkenési tendenciák érvényesülnek. Bár - és erre is régen volt példa -, a cukor ára csaknem 24 százalékkal lett olcsóbb.  
Új jelenség viszont - mondta a Népszava érdeklődésére Katona Tamás egyetemi tanár -, hogy a hosszú ideje stabil árú tartós fogyasztási cikkek ára is növekedésnek indult, beleértve az autókat is. Ebben jelentős szerepe volt a forint jelentős gyengülésének is. A szakember egyébként nem számol azzal, hogy a közeljövőben jelentősen módosul majd a magyar deviza kurzusa, az euró ára megmaradhat 320 forint körül, így további árnövelő hatás híján az sem kizárt, hogy egyes árak mérséklődni fognak. Így feltehetően júliusban értük el a forint árfolyamának idei csúcspontját.    Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt emelte ki a júliusi inflációs adatokból, hogy a ruházati termékek ára a szezonális kiárusítások miatt ugyan mérséklődött júliusban, de kérdés, hogy gyengébb forint milyen hatással lesz a nyár végén, ősz elején boltokba kerülő új kollekciókra. Ez felfelé mutató kockázatot jelent. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a  közeljövőben komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály által okozott terményár-emelkedés, ami gyorsíthatja az itthoni élelmiszerek drágulását is.  A szolgáltatásoknál egyébként felemás a helyzet, 10,5 százalékkal többet kellett fizetni a taxizásért, mint egy esztendeje, de 5,1 százalékkal csökkentek a telefon- és internettarifák. A külföldi nyaralás viszont közel 5, a belföldi pedig 7,5 százalékkal került többe, mint tavaly júliusban.  
Arra is régen volt példa, hogy a nyugdíjas infláció alacsonyabb lett, mint az általános fogyasztói árindex, 2,9 százalékos. Ennek az az oka, tudtuk meg Katona Tamástól, hogy a fogyasztói árindexben jelentős hányadot foglalnak el az üzemanyagok, míg az idősebbek kevésbé tartanak gépkocsit. A szakember véleménye szerint az üzemanyagok ára már tetőzött, és az infláció is még  néhány hónapig meghaladhatja a 3 százalékos inflációs célt. Az év eleji célzott áfacsökkentések is támogatják az alacsony inflációt - vélekedett Suppan Gergely. Így az év végére a szakértők mindegyike arra számít, hogy az idén átlagosan 2,7 százalékos lesz a pénzromlás mértéke. Úgy vélik, hogy a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat. A jövő év elején azonban ismét 3 százalék fölé emelkedhet a fogyasztói árindex - vélik az elemzők.
Témák
infláció
2018.08.08 18:11
Frissítve: 2018.08.08 21:47

Milliárdos visszaélést gyanít Hadházy

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:12

Fotó: /
Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a független képviselő, ugyanis egy határozatból kiderült, hogy a BKK olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárdos plusz megrendelést, amit egyszer már kifizetett.
Feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt Hadházy Ákos független képviselő, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly év végi határozatából kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárd forintnyi plusz megrendelést a T-Systemsnek, amiért egyszer már fizetett a közcég.
A BKK még 2013 őszén kötött szerződést a T-Systemsszel, utóbbi azt vállalta, hogy jegykiadó automaták telepít 5,5 milliárd forintért. 2017 őszén azonban arra hivatkozva, hogy „rongálás” során sorozatosan eltömítődtek az automaták, szerződést módosítottak az automaták gyors megjavítása érdekében: legfeljebb 2,5 milliárddal megemelve a szerződéses keretösszeget. Azonban a döntőbizottság szerint ez jogszerűtlen volt, mivel a T-Systemsnek az eredeti szerződés alapján eleve a lehető leggyorsabban el kellene hárítani az ilyen jellegű "üzemzavarokat". Sajátos körülmény, hogy a BKK éppen néhány héttel azután volt ilyen gáláns a céggel, hogy az súlyos presztízsveszteséget okozott a közcégnek: tavaly nyáron ugyanis súlyos biztonsági problémák miatt bedőlt a T-Systems-nek a BKK számára fejlesztett online jegy-és bérleteladási szolgáltatása. Hadháy éppenséggel azt gyanítja: így kárpótolták a céget a jegyeladások elmaradt hasznáért. Mint emlékezetes, tavaly nyáron az úszó vb nyitányára időzített online jegyrendszer egy hét után lebénult, közben több ezer vásárló privát adatai kerültek ki a hálózatból. A BKK webshopja azóta sem működik. Bár az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódott, a rendőrök sajátos módon arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a BKK csak bérleti díjat fizetett volna a T-Systemsnek az online szolgáltatásért, ám mivel az online jegyeladó rendszer beszakadt, végül nem is utalt át pénzt a cégnek. Azaz: senkit sem ért kár. Hadházy szerint azonban az indoklás sántít, a hatóságok ismét csak a korrupciót mosdatják: a közbeszerzési döntőbizottság ezt a beszerzést is jogsértőnek látta, ezért 80 millió forintra büntette a BKK-t, azaz nagyon is kár érte a közösséget. Az viszont a képviselő szerint megdöbbentő, hogy a rendőröknek nem szúrt szemet a T-Systems-szerződés (döntőbizottság által is jogsértőnek talált) 2,5 milliárdos módosítása sem. Az online jegy-és bérlet rendszer kialakítása és a T-Systemsnek plusz milliárdokat hozó beszerzés is ugyanannak a kontraktusnak a része, azaz: szerintük a rendőröknek látniuk kellett a mutyit.

2,4 milliárdból újítják meg a kisföldalattit

A Főmterv Zrt tervezheti meg az M1-es metró fejlesztését, és a cég faladata a szükséges engedélyek megszerzése is. Minderre, a BKK 2,49 milliárd forintot szán. A teljes, öt kilométeres szakasz fejlesztését három ütemre osztották, így az elsőben felújítanák a meglévő vonalat, illetve meghosszabbítanák a Vigadó térig, a másodikban a Kassai térig (amihez meg kellen nyújtani a 3-as villamos jelenlegi pályáját is) bővítenék a pályát, végül pedig a XV. kerületi Marcheggi hídi csomópontig vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

2018.08.16 20:12

207,5 millióért vesz bútort Matolcsy Ádám cégétől a Testnevelési Egyetem

Publikálás dátuma
2018.08.16 19:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
12-en indultak a gyorsított eljárásban lefolytatott közbeszerzésen, 8 pályázat érvénytelen lett. A nyertes Matolcsy György MNB-elnök fiának vállalkozása.
Kormányhatározattal kapott fejlesztési pénzt a Testnevelési Egyetem, amit annak rendje és módja szerint a jó cégnél, a Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft.-nél költöttek el - írja a K-Monitor. 207,5 millió forintért vettek az új campusra többek közt 369 íróasztalt, 569 tantermi asztalt, 318 görgős és 2632 rakosgatható széket, 432 szekrényt.
A cég honlapján nem érhetők el árak és a katalógus is átdolgozás alatt van, így nem egyértelmű, reális-e listaáron a beszerzés. Az azonban feltűnő, hogy a tendernyertes cégtől az áron és jótálláson túl nem kértek gazdasági-pénzügyi garanciákat, a tendert pedig gyorsított eljárásban folytatták le. Meglepő még, hogy 8 ajánlatot is érvénytelennek minősítettek.
2018.08.16 19:59
Frissítve: 2018.08.16 19:59