Előfizetés

Argentína nem írt történelmet, marad a szigorú abortusztilalom

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2018.08.09. 16:23

Fotó: EITAN ABRAMOVICH / AFP
Június közepén még úgy tűnt, követik az ír példát, de a szenátus egy maratoni ülésen elutasította az abortusztörvény lazítását.
Csalódottság és öröm egyszerre lett úrrá az utcákon Argentínában csütörtökre virradóra, miután a szenátus 12 órás ülés után nemet mondott az abortusz legalizálására. Sokan bíztak az írországihoz hasonló politikai földrengésben, miután az alsóház június közepén megszavazta az igen szigorú abortusztörvény lazítását. Akkor úgy tűnt, hogy a témában egyébként igen megosztott latin-amerikai országban is esély nyílhat arra, hogy a nők a várandósság 14. hetéig indok nélkül megszakíthassák a terhességet, utána pedig akkor, ha erőszak történt vagy az anya és/vagy a magzat élete veszélyben forog. A szenátus helyi idő szerint szerdai – 38 nemmel és 31 igennel meghozott – döntése értelmében azonban érvényben marad az 1921-es törvény, amely a terhesség megszakítását csak erőszak esetén engedélyezi, valamint akkor, ha az anya és/vagy a magzat életét, egészségét veszély fenyegeti. A maratoni ülést az esős idő ellenére sokan az utcákon, a szenátus épülete közelében izgulták végig Buenos Airesben – emlékeztetett a Clarín argentin napilap. Akárcsak a korábbi tüntetéseken, az egyik oldalon a választáspártiak foglaltak helyet, míg a másikon az abortuszt ellenzők. Miután nyilvánosságra hozták a döntést, az előbbiek körében úrrá lett a szomorúság és a düh. Több összetűzés is akadt a rendőrök és a demonstrálók között, ám a hajnali órákra feloszlott a tömeg. Az abortusztörvény lazítására tett erőfeszítések aligha szűnnek meg, ám legközelebb 2019-ben lehet benyújtani a parlamentben a törvénymódosítást. Az igen befolyásos katolikus egyház álláspontja azonban addig aligha változik. „Az egyház rendkívül fontos szerepet tölt be, nagy nyomást gyakorol, ráadásul sok olyan egészségügyi, vallási és politikai intézmény fölött rendelkezik, amelyeknek nagy szavuk van ebben az országban” – mondta Agustina Paz Frontera, a LatFem nevű argentin feminista portál társigazgatója a szenátusi szavazás előtt a Népszavának. Az aktivista hozzátette: akadnak azért olyan katolikus szervezetek, amelyek támogatják a választás szabadságát, ám az egyházi elit tagjai nem: ők sok szállal kötődnek a kormányzó neoliberális jobboldalhoz, így az ő érdekeik mentén cselekednek.   

Iskolabuszt bombázott a szaúdi hadsereg, "a humanitárius jogokkal összhangban"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.09. 16:15

Fotó: AFP
Legalább 43 áldozatot követelt a támadás - a halottak többsége 10 évesnél fiatalabb gyerek. A szaúdi hatóságok szerint akciójuk a jemeni lázadókat célzó, emberséges és törvényes katonai bevetés volt.
Legalább 43-an meghaltak, és 61-en megsérültek Jemen északi részén, miután a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció lebombázott egy iskolabuszt - írja a Guardian.
"Rengetegen meghaltak, még több a sérült, és többségük még 10 éves sincsen"

- nyilatkozta Johannes Bruwer, a Nemzetközi Vöröskereszt jemeni delegációjának vezetője. A jemeni huszi által irányított Dahyan piacán történt csütörtök reggeli támadás után a környék összes egészségügyi intézménye megtelt sérültekkel. Még nem világos, hogy közülük hányan utaztak a buszon, és hányan voltak körülötte az utcán, mikor a légicsapást végrehajtották.
"Törvényes katonai művelet került végrehajtásra, összhangban a nemzetközi humanitárius jogokkal"

- közölte a szaúdiak koalíciója. Azzal vádolják a huszikat, hogy emberi pajzzsal védték azt a rakétaindító állást, ahonnan a szaúd-arábiai határ mentén fekvő Jizad városára lőttek még szerdán, és ami a mostani légicsapás célpontja volt. A szerdai rakétatámadás egy jemeni állampolgárt megölt, és 11-et megsebesített.

Polgárháború pusztít Jemenben

Az ENSZ becslései szerint a 3 éve tartó jemeni polgárháború eddig 16 ezer halálos áldozatot követelt. Az iráni támogatással bíró huszi felkelők ellenében az emigráns jemeni kormányt támogató koalíciót rendszeresen vádolják azzal, hogy semmibe veszi a civilek életét.
A háború miatt több millió embert fenyeget az éhhalál, és az országban már meghaladta az egymilliót a kolerás vagy koleragyanús megbetegedések száma. Az ENSZ értékelése szerint Jemen napjaink legsúlyosabb humanitárius válságának színhelye lett.
A konfliktust lezáró béketárgyalások legkorábban szeptemberben kezdődhetnek.

Újabb földrengés pusztított Indonéziában - 300-ra emelkedett az áldozatok száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.09. 14:34

Fotó: ADEK BERRY / AFP
A vasárnap földmozgás eddigi legerősebb utórengése 5,9-es erősségű volt. 1400 sérültről tudni, és 156 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.
Helyi idő szerint csütörtök dél körül 5,9-es erősségű földrengés rázta meg Indonéziát - írja az Euronews. Az újabb rengés epicentruma Lombok szigetén volt.
A mostani földmozgás az eddigi legnagyobb utórengése volt a vasárnapi 7-es erősségű földrengésnek. A természeti csapásban az indonéz sajtó szerint mintegy 300-as meghaltak és 1400-an megsérültek. A halottak száma még tovább nőhet, hiszen a mentőalakulatoknak még nem sikerült minden romot átfésülni. A vasárnapi földrengés miatt 156 ezer embert kellett ideiglenes szállásra költöztetni, miután otthonaik lakhatatlanná váltak.
Lombokot másfél hete is földrengés rázta meg. Akkor 17-en vesztették életüket, csaknem kétszázan megsérültek, több ezer ház dőlt össze, és mintegy 10 ezer ember azóta is ideiglenes szállásokon él.