Meghalt Ferenczy Erika Alice író, kritikus, történész

Publikálás dátuma
2018.08.10. 19:49

Fotó: Shutterstock
Hetvenkilenc évesen, szerdán hunyt el, tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Ferenczy Erika Alice 1938. december 6-án született Zalaegerszegen. A közlemény szerint a különféle társadalmi rétegeket ért igazságtalanságok, a vidéki magyarság háttérbe szorítása ellen küzdött. 2006-ban a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség kitüntetését vehette át.
A szocializmus évtizedeiben újságíró-kritikusként dolgozott, 1973-ban az akkor alakuló Fiatal Kritikusok Fórumához kapott felkérést az Élet és Irodalomban. Munkatársa volt többek között a Filmvilágnak, a Négy Évszaknak, a Pesti Műsornak. Novellái jelentek meg országos lapokban és külföldön. A Mozgó Világban a lap megszűnéséig publikált. 1996-ban a Kortárs című folyóirat országos novellapályázatának egyik nyertese volt.
A rendszerváltáskor kezdett bele haláláig tartó történészi munkájába. 1989-től a Történelmi Igazságtétel Bizottság mellett működő Oral History Archívum, majd a Történelmi Tényfeltáró Bizottság számára készített életútinterjúkat. 1996-tól a fiával, Kinyó Ferenczy Tamással közös Art Opus stúdióban az 1950-es évek világát és az 1956-os forradalmat bemutató dokumentumfilmek forgatókönyvírója, riportere volt.
Szerző
Témák
elhunyt

Arany János 950 okleveles rokona él Nagyszalontán

Publikálás dátuma
2018.08.10. 19:34
Arany János szobra Nagyszalontán.
Fotó: Népszava
A vér szerinti rokonságról dokumentumot is kiállított a helyi Arany János Művelődési Egyesület és a város polgármesteri hivatala.
A költő családfáját, amelyen jelenleg 6200 élő- és holt személy szerepel, tavaly tette közzé Balogh László családfakutató, az Arany János-emlékév alkalmából - írja a maszol.ro. A terebélyes leszármazási ábrát egy 84 méter hosszú, 1 méter széles molinóra nyomtatták ki, mely három hétig ki volt állítva a helyi Arany-múzeum udvarán.
A  ma élő nagyjából 2000 Arany-leszármazott kivétel nélkül oldalági rokonai az egykori szalontai nótáriusnak. Balogh szerint - aki főleg szóbeli közlés révén dolgozott - többségük nagyszalontai. A mostanáig kiosztott 950 oklevél 95 százaléka nagyszalontai lakoshoz került.
Szerző
Témák
Arany János