Vagyonnyilatkozatot várnak az iskolai tagintézmények vezetőitől is

Publikálás dátuma
2018.08.13. 11:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezt a kötelezettséget még 2015 szeptemberében írta elő az Emmi, ám eleinte csak az igazgatókra és igazgatóhelyettesekre vonatkozott.
Nemcsak az iskolaigazgatóktól és helyetteseiktől, hanem a tagintézmények vezetőitől, sőt a kollégiumvezetőktől is vagyonnyilatkozatot kér a Klebelsberg Központ (KK). Ezt a kötelezettséget még 2015 szeptemberében írta elő az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ám eleinte csak az igazgatókra és igazgatóhelyettesekre vonatkozott. A vagyonnyilatkozatokról szóló törvény ugyanis kimondja:
minden közszolgálatban álló személynek kötelező ezt megtenni, aki munkája során önállóan vagy testület tagjaként javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosult költségvetési vagy egyéb pénzeszközök felett.

Szakmai és érdekvédelmi szervezetek már ekkor kifogásolták az intézkedést, mondván, noha az intézményvezetőknek valóban van javaslattételi joguk, nincsenek döntési helyzetben, önállóan közpénzzel sem gazdálkodhatnak. Még azt sem dönthetik el, kit szeretnének alkalmazni az iskolában, az intézményt érintő gazdasági-személyi döntéseket a tankerületnek, a KK-nak kell meghoznia. A tagintézményvezetőknek és kollégiumvezetőknek azonban még javaslattételi joguk sincs. A vagyonnyilatkozatban ráadásul a közvetlen családtagok vagyoni helyzetéről is be kell számolni.
– Számomra továbbra is érthetetlen, miért van szükség erre. Az igazgató pénzt nem lát, csak a saját fizetését, amiről a Központnak is részletes adatai vannak. Ugyanez vonatkozik a többi érintettre is

- nyilatkozta lapunknak Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke.

Mint mondta, a vagyonnyilatkozatokat szigorúan őrzik a KK-ban, azok nem nyilvánosak, és csak valamilyen vizsgálat vagy bírósági ügy miatt lehet elővenni őket. – Az iskolai vezetők, még ha akarnának, sem tudnának teszem azt sikkasztani, hiszen semmilyen pénz fölött nem rendelkeznek – fogalmazott az érdekvédő. A vagyonnyilatkozatokat június 30-ig kellett benyújtani a KK-nak. A határidő lejárta előtt a Központ többször is küldött tájékoztatást az érintetteknek arról, hogy aki elmulasztja a bevallást, annak súlyos munkajogi következményekkel kell számolnia: felfüggesztik pozíciójából és három évig nem kaphat vezetői megbízást.
Szerző

Alacsony a Duna vízállása - Ritka jelenség látható Budapesten

Publikálás dátuma
2018.08.13. 10:41

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A szárazság miatt megmutatta magát az Ínség-szikla - és a hétvégére már el is tűnhet. A magyar folyók szintje eközben a valaha mért legalacsonyabb értékekhez közelít.
Ezen a héten a Duna vízállása a budapesti Ínség-szikla szintje alá süllyedhet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel. A budai oldalon, a Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál lévő szikla a vízmozgástól függően többé-kevésbé jelenleg is kilátszik.
Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízből. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás. A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején "mutatja meg magát".
A meleg és száraz idő miatt augusztus elejére a magyarországi folyók szintje igen alacsony lett, a valaha mért legkisebb vízszinteket sok helyen csak 50-100 centiméterrel meghaladó értékek alakultak ki.

A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél. A Sajó hazai szakaszán csak 20-30 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint a valaha mért legalacsonyabb.
Az előrejelzések szerint a Dunán a vízállás stagnálása, majd a hét vége felé kisebb mértékű növekedése várható, a Tiszán pedig inkább a vízszintek stagnálása valószínűsíthető.
A Duna magyarországi szakaszán kisvizes vízállás mellett sem rendel el a hajózási hatóság teljes hajózási zárlatot. A hajósokat szükség esetén úgynevezett kisvizes bója kihelyezésével segítik a kritikus szakaszokon, még pontosabban kijelölve az aktuálisan hajózható vízi utat - fejtette ki közleményében a vízügyi főigazgatóság.
Szerző
Frissítve: 2018.08.13. 16:20

Előkerült a Sólyom Airways egyetlen gépe: éppen most bontják darabjaira

Publikálás dátuma
2018.08.13. 10:18

Fotó: Isza Ferenc / AFP
Angliai magyar spotterek fotózták le az egykori, el sem indult Sólyom Hungarian Airways festésében Ferihegyen bemutatott repülőt.
A Boeing 737-500-as repülőgép évek óta állt a Bournemouth repülőtér egyik elhagyatott sarkában, egy ideje már hajtóművek nélkül - írja az airportal.hu. Tulajdonosa – mivel feltehetően nem talált bérlőt az 1992-es gyártású, több mint 26 éves gépre – a még használható alkatrészek kiszerelése és a hosszú tárolástól egyre rosszabb állapotba került jármű szétbontása mellett döntött.
A repülőgép 5 éve, 2013 augusztus 18-án érkezett Ferihegyre nagy csinnadratta közepette, de még aznap este vissza is repült Bournemouthba. A kereskedelmi járatok indításához szükséges engedélyt sosem kapta meg a Sólyom.
Szerző