Csalóka gigaveszteség a Szigeten

Publikálás dátuma
2018.08.13 06:00

Fotó: rockstar photographers/
Tavaly az új amerikai tulajdonos által elvégzett vagyonfelülvizsgálat nyomán közel hétszázmilliós veszteséget könyvelt el a Sziget amúgy nyereséges szervezője.
Tavaly történetének messze legnagyobb, 655 milliós veszteségét szenvedte el a Hajógyári-szigeten immár 26. alkalommal megrendezett fesztivál szervezője, az év vége óta zrt.-ként működő Sziget. A szám ugyanakkor csalóka. A tényleges tevékenységük sikerességére utaló úgynevezett üzemi eredmény ugyanis plusz 912 milliót mutat. Ezt viszont másfélmilliárdos értékvesztés rontotta le. A könyvekből kiderül, hogy egy szinte ismeretlen leányvállalatuk, a Volt Event Kft. értékét írták le szinte nullára. Ennek háttere értesülésünk szerint egy régi belső ügyletsorozat. A Volt Eventet eredetileg Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert alapította az általuk fémjelzett, szintén több évtizedes múltú Volt és a Balaton Sound nevű könnyűzenei fesztiválokra. 2010-ben aztán úgy került a Szigethez a két, tőlük addig se túl távol álló rendezvény, hogy az megvásárolta a Volt Eventet, ezzel egyidejűleg a két szervező megkapta a Sziget-cég tizedét. Bár a vállalkozás könyveiben a Volt Event azóta is a két márka valós piaci helyzetének megfelelő másfélmilliárdos értéken szerepel, úgy tudjuk, a Sziget-többséget tavaly megszerző amerikai tőkealap pénzügyi szakértői kifogásolták a felállást. Szerintük ugyanis, mivel a két fesztivál valójában átkerült a Szigethez, a Volt Event elvesztette értékét.  Az ennek nyomán megjelenő veszteség élesen szemben áll a Sziget egyre látványosabb sikereivel. Fesztiváljaik látogatottsága - az emelkedő jegyárak ellenére, a kedvező gazdasági környezetnek is köszönhetően - évről évre csúcsokat dönt; rendezvényeik külön-külön is egyre nyereségesebbek. Ebből a szempontból a 2016-os év számított az eddigi rekordnak, amikor a Sziget cégként kiugró, másfélmilliárdos nyereséggel zárt. Bár a társaság többsége pont a rákövetkező év elején került az amerikaiakhoz, a szerződés nyomán ezt az eredményt még az eladók vehették fel. Így az alapítót, Gerendai Károlyt, szervezőtársát, Takács Gábort, Fülöp Zoltánt és Lobenwein Norbertet a közel tízmilliárdosra becsült vételáron felül még ez a summa is megillette. Bár a tavalyi nyereség zöme már a külföldieké lett volna, a társaság – épp az amerikai befektető felülvizsgálata nyomán - veszteséget jelentett.
Habár ez első látásra ellentmondásos, értesülésünk szerint más módon mégis kivonják a vállalkozás tavalyi, voltaképp közel egymilliárdos nyereségét. Ez pedig a tőkecsökkentés. Ennek pontos részletei még nem ismertek, mivel a Sziget Zrt. alaptőkéje csak 26,3 millió forint. De forrásaink szerint létezik erre szabályos megoldás. A majdan kivonandó összeg 70 százaléka – legalábbis a tulajdoni arányok alapján - a luxemburgi LMF Luxcóhoz, körülbelül 23 százaléka Gerendai Károly és Takács Gábor, 7 százalék pedig Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert közös cégéhez kerülhet. Lapunk korábbi kutatásai szerint amúgy a luxemburgi fő tulajdonos valójában nem áll a másfél éve vevőként bejelentett amerikai Providence Equity Partners többségi befolyása alatt. Az LMF Luxco 80 százalékos áttételes tulajdonosa ugyanis személyesen az alapkezelő adózási vezetője, Sinisa Krnic. Igaz, ő állítólag a rá jutó haszonról lemondott a számos áttétel után a fennmaradó 20 százalék mögött álló Providence-alapok javára. A papírok tanúsága szerint ugyanakkor a Sziget-nyereséget még legalább négy közbeiktatott társaság szűri meg, mire az az első Providence-alapig elér. Mindazonáltal a nyereségelszámolással kapcsolatos mostani döntésen is tükröződik az amerikai tőkealapkezelő erős számviteli – vagy amiként Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke fogalmazott: agresszív adótervezési – elkötelezettsége. Lapunk megkeresésére a Szigettől annyit üzentek: a veszteség okait éves jelentésük tartalmazza.

Minőségemelési kényszer

Tavaly a Sziget Zrt. érdemi nyeresége is csökkent kissé. Ennek oka leginkább a - jelenleg is futó - fő fesztivál iránt tavaly kissé megcsappanó érdeklődés volt. Ezt maguk a szervezők is azzal magyarázták, hogy az akkori programkínálat talán kevéssé elégítette ki a – zömmel külföldi - vendégek ízlését. Így a Sziget Zrt. árbevétele is mérséklődött: 12,6 milliárdról 12,3 milliárdra. Idén más utat választottak: csak a húzónevekre egymilliárd forinttal többet szántak és a két évvel ezelőtti látogatócsúcs, vagyis a félmilliós létszám megdöntését tűzték ki célul. Habár 2011-ben Prince kiemelt gázsija az azóta elhunyt popzenész emlékezetes koncertje ellenére se hozta be az árát, az idei terv egyelőre teljesülni látszik. A legfeljebb 90 ezres befogadóképességű területen a szervezők közlése szerint szerdán 68 ezren, pénteken 82 ezren szórakoztak, szombaton pedig teltházat mértek. A jegyek hétfőre már elővételben elfogytak. A fő mai fellépő a kanadai tinisztár, Shawn Mendes és Kygo, a norvég DJ.

2018.08.13 06:00
Frissítve: 2018.08.13 06:00

Újra kiadhatják Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi elfogatóparancsot

Publikálás dátuma
2018.11.18 08:12

Fotó: / Németh András Péter
Horvátország javára döntött az Interpol végrehajtó bizottsága szombaton Dubajban, és lehetővé tette Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs megújítását - közölte honlapján a horvát belügyminisztérium.
A közlemény szerint az ügyben Horvátország és Magyarország írásban alátámaszthatta indokait, miután az Interpol Horvátországgal és Magyarországgal konzultációkat is folytatott. Végezetül mindkét állam részéről lehetőség volt arra, hogy bizonyítékul felhozza állításait az Interpol végrehajtó bizottságának dubaji ülésén, amely után a szervezet Horvátország javára döntött,és megszüntette az összes korábban kiszabott tilalmat - olvasható a közleményben. A Mol Nyrt. az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta: meglepetést okozott Magyarországon az Interpol végrehajtó bizottságának döntése, amely Hernádi Zsoltot visszahelyezi a vörös körözési listára. A döntés nem veszi figyelembe az ENSZ égisze alatt működő választott bíróság 2016-os döntését, miszerint nem történt bűncselekmény, valamint a 2018 augusztusi magyar bírósági döntést, amely megtagadta a Horvátország által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtását, mert a bíróság szerint - az előzményeket és a körülményeket ismerve - a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója nem számíthat tisztességes eljárásra Horvátországban. A döntés azért is keltett meglepetést, mert 2014 óta Horvátország az ügyben semmilyen újdonsággal nem állt elő. Sajnálatos, hogy Horvátország még mindig nem tartja tiszteletben a nemzetközi bírósági döntéseket, és továbbra is úgy törekszik sajátos céljai elérésére, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a számára kedvezőtlen érdemi ítéleteket. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet budapesti ülésén elhangzott beszédében a magyar-horvát kapcsolatokról szólva a Mol problémát is érintette. Kifejtette: eddig azt a stratégiát folytatta a miniszterelnöki tárgyalásokon, hogy a Mol-vitát Magyarország gazdasági és cégvitának, nem pedig kormányközi kérdésnek tekinti.
"Igyekeztem elmagyarázni nekik, hogy ha a Mol-problémát felemeljük horvát-magyar államközi kapcsolatok szintjére, az a magyar állam részéről erőteljesebb fellépést fog indokolni és az mérhetetlenül le fogja rontani a horvát-magyar kapcsolatokat"
- jelentette ki.
A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért. A Zágráb megyei bíróság 2016 decemberében fordult az Európai Bírósághoz, amiért Magyarország, Németország és Ausztria nem vette figyelembe a Hernádi Zsolt ellen kiadott horvát elfogatóparancsot. A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. A magyar bíróság 2013-ban megtagadta a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mivel álláspontja szerint a parancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette. A horvát alkotmánybíróság 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet, amely azt is kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban. A Mol elnök-vezérigazgatója 2016 októberében véglegesen lekerült az Interpol körözési listájáról, mivel a szervezet elutasította a horvát államnak azt a kérését, hogy újítsák meg az ellene kiadott elfogatóparancsot. Az ügyben Horvátország korábban már a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (UNCITRAL) fordult, amely 2016. decemberi döntésében Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. Horvátország ennek ellenére úgy döntött, folytatja a horvátországi büntetőeljárást és közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldte el a Hernádi Zsolt ellen kiadott európai elfogatóparancsot, valamint 2018 augusztusában újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg a Mol elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott körözést. A horvát rendőrség ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió Bírósága júliusi döntése szerint az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs ügyében, annak végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőügyben folytatott nyomozást, amelynek során az érintettet tanúként kihallgatták. A magyar Fővárosi Törvényszék augusztus 23-án ismét megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását. A törvényszék a döntését azzal indokolta, hogy "fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása".
2018.11.18 08:12

Így semmisítheti meg az állam az utolsó percben kötött lakástakarék-szerződéseket

Publikálás dátuma
2018.11.17 18:53

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Megtámadhatja a véghajrában (értsd: a lakástakarékok állami támogatásának eltörléséről szóló törvény hatályba lépése előtti pillanatokban) kötött lakástakarék-szerződéseket az állam. Deák Dániel egyetemi tanár szerint ennek nincs akadálya de reméli, hogy ilyesmire nem kerül sor. Ám ha a kormány felszívja magát, két jogi lehetőség is a rendelkezésére áll írja az atv.hu. Emlékeztetőül: az említett törvény hatályba lépése előtti 48 órában 140 ezer új szerződést kötöttek - Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszélt, lehet, hogy nem mindegyik kontraktus készült tisztességes módon. Deák Dániel ügyvéd szerint az állampolgárok természetes és jogszerű reakciója volt, hogy a határidő lejárta előtt igyekeztek tető alá hozni a kontraktusokat. Viszont a jogalkotó nem korrekt módon járt el, mert nem biztosított átmeneti időszakot. Az állam, magyarázta Deák, megtámadhatja az új szerződéseket azzal, hogy úgynevezett tiltott joghatás előidézésére irányultak, vagyis a jogszabály megkerülésével, és így azok érvénytelenné válnának. Az ügyész is felléphet a szerződésekkel szemben azzal, hogy közérdek sérelmére hivatkozik, és kéri a bíróságtól a semmissé nyilvánításukat. Öröm az ürömben, hogy a jogszabály megkerülését viszont nagyon nehéz bizonyítani, és Deák eleve azt feltételezi: nem is történt ilyesmi. Azt reméli, hogy nem fog arra sor kerülni, hogy a kormány perelni fogja a szerződéseket. Egyes állítások szerint vannak olyan szerződések, amelyek határidőn túl kötődtek, és visszadátumozás történt. Deák Dániel erre azt mondta, ez bűncselekmény, okirathamisítás, és nyilvánvaló, hogy ilyen kockázatot nem vállal sem az ügyletkötő, sem az állampolgár.  A kérdésre, hogy azokkal, akik jogszerűen jártak el, mi történhet, Deák Dániel úgy reagált, az állam jogszabály-módosítással is felléphet, akár visszamenőleges hatállyal is hozhat új törvényt.
2018.11.17 18:53