Előfizetés

Múmiák találkozója Budapesten (fotók)

V. P.
Publikálás dátuma
2018.08.16. 15:36

Fotó: Vajda József / Népszava
Megnyílt Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban a Világ Múmiái kiállítás, amelyen mumifikálódott tetemek mellett alapos ismereteket kapunk arról, hogyan igyekeztek ez elmúlt évezredekben az emberek megküzdeni az elmúlással.
Az első mumifikálásokat a természet végezte: oxigénmentes lápokban, forró száraz sivatagokban, hideg és jeges hegyekben őrződtek meg emberek és állatok tetemei. Az első múmiakészítők a dél-amerikai csincsorro törzs tagjai voltak, akik időszámításunk előtt ötezerben - két ezer évvel az egyiptomiak előtt - már mumifikáltak csecsemőket, gyermekeket, szoptatós anyákat, a későbbi időkben pedig már minden halottjukat így temették el. A legismertebbek, és ha lehet mondani a legnépszerűbbek, az egyiptomi múmiák voltak, szuvenírként szállították őket Európába. Angliában például felbontásuk teadélutánok eseménye volt, gyógyító erőt tulajdonítottak nekik. Tudjuk, hogy az egyiptomiak hite szerint az örök élet feltétele az épségben megőrződött test, mumifikálási technikájukat jól ismerjük, nemrégiben tártak fel olyan műhelyt, ahol fennmaradtak szerszámaik, eszközeik. 
De nem csak a történelem előtti időkből, és az ókorból maradtak fenn múmiák; a kiállításon - amelynek létrehozásában komoly részt vállaltak a Magyar Természettudományi Múzeum szakemberei is - láthatók néhány száz évesek is. Nálunk a leghíresebb ilyen lelet, a váci Fehérek templomának kriptájában megtalált, természetes módon mumifikálódott 265 holttest. Közülük az Orlovits család három tagját láthatjuk a kiállításon. A természetes emberi kíváncsiság kielégítése mellett a múmiák tanulmányozása fontos tudományos feladat: rengeteg ismeretet hordoznak az elmúlt korok embereinek táplálkozási szokásairól, betegségeiről, életmódjáról. Fotók: Vajda József 

Lekommunistázta Heller Ágnest a kormányszóvivő, pedig ő inkább Soros-ügynök lenne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.16. 15:22

Fotó: Vajda József / Népszava
Kovács Zoltán egyetlen kurta mondatban reagált egy, a filozófussal készült hosszú interjúra - és még így is tévedett. Heller pedig nem hagyta szó nélkül a dolgot.
Heller Ágnes, világhírű filozófus és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja egy, a Political Critique portálon megjelent interjúban önkényúrként jellemezte Orbán Viktort. 
"Semmi sem történhet Magyarországon, amit ő nem akar, és amit akar, az mind megvalósul"

- olvasható a magyar helyzetet hosszan elemző beszélgetésben. Mindezt természetesen nem hagyhatta szó nélkül a rezsim: Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitteren reagált az interjúra. Egyetlen mondatban:
"És Heller Ágnes pedig csak egy öreg, bigott (és lejárt) kommunista"

És még ebben az egyetlen rövidke, személyeskedő és vitára alkalmatlan mondatban is sikerült téves állítást megfogalmaznia a kormányszóvivőnek. Annak ellenére, hogy Magyarországnak hatalmas szitokszótára van, a Fidesznek csak "három szitokszó áll rendelkezésére: egyik a kommunista vagy komcsi, második a Soros-ügynök, harmadik a buzi" - kommentálta Kovács válaszát Heller az ATV-nek. Hozzátette: szerinte a Soros-ügynök jobb választás lett volna, ugyanis
"Magyarországon mindenki tudja, hogy ellensége, ellenfele voltam a Kádár-rendszernek".

Marad a hőség, de ne hagyja otthon az esernyőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.16. 15:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Elsősorban az ország keleti felében lehet zápor, zivatar. Harminc fok feletti maximumokat mérhetünk pénteken.
Napsütéses, meleg időnk lesz a hét utolsó napjain, de néhol csapadékra kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Pénteken sok napsütés várható, de gomolyfelhők is képződnek, amelyekből elsősorban az ország keleti felében valószínű helyenként zápor, zivatar kialakulása. Zivatar környezetében átmeneti szélerősödés lehet, máshol többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között várható, de helyenként ennél is hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között valószínű. Szombaton gomolyfelhős, napos idő lesz, elsősorban a déli és az északkeleti határvidéken alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, csupán zivatar környezetében fordulhat elő szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul. Vasárnap is napsütéses, gomolyfelhős időre számíthatunk, néhol záporral, zivatarral. Megélénkülhet az északi, északkeleti szél, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között lehet.