Előfizetés

A bázisdemokrácia kimúlt, kérdés csereszabatos-e Keresztes Széllel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.21. 16:04

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az egyértelműnek tűnik, hogy Keresztes szemében csak az általa 21 századinak titulált pártok léteznek. És miközben dúl a vezetői válság, az LMP támogatottsága megfeleződött.
Szél Bernadett lemondása a választási vereség utózöngéjének tekinthető – kommentálta a Népszavának Pulai András az LMP társelnökének és frakcióvezetőjének leköszönését. A Publicus Intézet igazgatója szerint az április 8-i voksolás után – a Demokratikus Koalíciót leszámítva – minden ellenzéki pártnál lezajlott egy kiválasztási folyamat, amely során lecserélték a vezetőket. Az LMP-nél azonban – Hadházy Ákos korábbi társelnök kiválásával - csak részben váltották le a pártelnököket. - Szél Bernadettet ugyan ismét társelnöknek választották, azonban ez nem adott neki elég legitimációt a folytatáshoz. Megbosszulta magát, hogy akkor nem nyújtotta be a lemondását – fogalmazott Pulai András, aki szerint a párt igen nehéz időszak előtt áll. Az ellenzéki választók ugyanis a Jobbikkal együtt az LMP-t tekintik a választási vereség egyik fő felelősének, ráadásul az ökopárt támogatottsága az elmúlt hónapokban megfeleződött. 
32 százaléka
a választóknak elsődlegesen az LMP-t okolja a Fidesz (kétharmados győzelméért), és ugyanilyen arányban kárhoztatják a Jobbikot.

Az LMP alapításkor megalkotott sajátos szervezetei és működési keretei, magyarázza Böcskei Balázs, most produkálják azokat az anomáliákat, amik lassan a párt vezetését is ellehetetleníteni látszanak. Az IDEA intézet vezetője szerint a bázisdemokratikus működési rend a választások előtt megakadályozta, hogy a pártvezetés gyors döntésekkel reagálhasson a folyamatosan változó politikai körülményekre, az etikai bizottság azóta hozott döntései és azok következményei pedig most azt eredményezték, hogy „az LMP elveszítette láthatósági mellényét.
- Szél Bernadett lemondása azt is jelzi, hogy nem működik a párton belüli bázisdemokrácia, nem véletlen, hogy a pártvezetők inkább centralizálnák a hatalmat a párton belül, erősíttet rá kollégájára Pulai. A korábbi LMP-re jellemző szisztéma például bohózatba fulladt, amikor Szél Bernadettet aktív pártelnökként tiltotta el a tisztségviseléstől a párt etikai bizottsága - mutatott rá a Publicus Intézet vezetője.
Ráadásul a centralizáció tovább folytatódhat, több forrásunk szerint nyitott kérdés, hogy a jövőben "egy elnökös rendszerre" áll-e át a párt. Ez értelemszerűen annyit tesz, hogy Keresztes László Lóránt jelenlegi társelnök maradna az első ember. Ráadásul a hírek szerint szívesen emelkedne frakcióvezetővé is. Egyelőre Ungár Péter is versenyben van a pozícióért. 
Hogy mit hoz a Keresztes-éra, arról mérsékelten kell találgatni, a társelnök ugyanis lapunknak adott interjújában kifejtette: számára gyakorlatilag csak a 21. századi pártok léteznek - semmilyen baloldali formációval (lásd: DK, MSZP, Párbeszéd) nem hajlandó együttműködni. A Jobbikkal és a Momentummal azonban igen (a hangsúly az egykori radikális párton van.)
 És az is nyitott kérdés, mennyire azonosul a tábor Keresztes személyével és terveivel. „Szél Bernadett volt egyértelműen az LMP arca, nem csak népszerű volt, de érhetően tudott beszélni olyan, a pártnak fontos témákról is, mint például a zöld ügyek, vagy a fogyasztóvédelem, amelyek egyébként nem mindig kommunikálhatóak könnyen. Ráadásul ő volt befelé és kifelé is az LMP legkisebb közös többszöröse, egy olyan politikus, aki az LMP tagsága és szavazói részére is elfogadhatónak bizonyult, akinek nagyon nagy szerepe van abban, hogy a párt egyáltalán bejutott a parlamentbe” - mondta az IDEA Intézet vezetője.  

Folytatódik a kánikula, csak néhol jöhetnek zivatarok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.21. 15:10
FOTÓ: Thinkstock
Még napokig kitart a hőség: a Kárpát-medence továbbra is egy anticiklon peremén helyezkedik el. Az Északi-Kárpátokat gyenge, feloszló hidegfront érinti, de hazánk felett már nem lesz érdemi hatása, így fronthatásra nem kell számítani – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).   Szerdára a fővárosra és Pest, Bács-Kiskun, valamint Csongrád megyére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű. Az ország több részén – kivéve Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre is számíthatunk, amelyekből a délutáni, esti órákban a déli megyékben néhol helyi zápor, zivatar is kialakulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között valószínű, de a Duna mentén és Budapesten kissé enyhébb is lehet a reggel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul.
Forrás: OMSZ
Csütörtökön a napsütés mellett gomolyfelhő-képződés várható és elszórtan számíthatunk záporra, zivatarra. A délkeleti szél néhol megélénkül, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. A hőség miatt Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételéven az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.
Forrás: OMSZ
Pénteken a napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, elsősorban a déli óráktól többfelé alakul ki zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.
Forrás: OMSZ
A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére hőség miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében viszont felhőszakadás miatt figyelmeztetnek, az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék eshet.
Forrás: OMSZ
Szombaton napos és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek, és több helyen lehet zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul. 
Vasárnap kezdetben keleten még kisüthet a nap, majd ott is erősen megnövekszik a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, zivatarban viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúl északi felén 19 és 24, máshol még 25, 31 fok között alakul.

Másodfokú hőségriasztás

Az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság kedden másodfokú hőségriasztást rendelt el, a hőségriadó augusztus 21-én 12 órától várhatóan augusztus 23-án éjfélig lesz érvényben. A döntést a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket, illetve az Emmi Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve hozták meg. Az államtitkárság levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. 

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.21. 15:00
Illusztráció: Shutterstock
Az intézkedés hétfő déltől várhatóan csütörtök éjfélig lesz érvényben.
Másodfokú hőségriasztást rendelt el az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság kedden, a hőségriadó augusztus 21-én 12 órától várhatóan augusztus 23-án éjfélig lesz érvényben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A döntést a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket, illetve az Emmi Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve hozták meg. Az államtitkárság levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség. A közleményben kiemelik, hogy mivel az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. A lakosság figyelmét arra hívták fel, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, valamint kerüljék az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, illetve a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. A vízparton pihenők mellőzzék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért az autósokat arra kérik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.