Nézőpontváltás alternatív kamerákkal

Publikálás dátuma
2018.08.22. 13:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Waliczky Tamás, Hongkongban élő magyar művész képviseli Magyarországot a jövő évi rendezvényen. Munkáiban a valóságról alkotott különböző látásmódjainkra reflektál.
A jövő évi Velencei Biennálén Ön képviseli Magyarországot. Mennyiben lesz más az a projekt a Molnár Ani Galériában láthatóhoz képest? Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy jövőre én képviselhetem Magyarországot az 58. Velencei Biennálén. A Magyar Pavilonban tervezett kiállítás a jelenlegi, Molnár Ani Galériában látható sorozaton alapul, de a művek máshogyan, más technikával lesznek kiállítva és az anyagot kiegészítem olyan új művekkel is, amelyek csak a Velencei Biennálén lesznek láthatóak. Például a kiállítás része lesz egy interaktív installáció, amivel a látogatók kipróbálhatják milyen képet készíthetnek az egyik általam tervezett kamerával.
A kamerák egy része XIX. századi konstrukciókon alapul, míg mások teljesen saját, kitalált darabok. Hogyan születik meg egy új masina ötlete? Nem vagyok kamera építő szakember vagy optikus, de elég sokat tudok például a zárszerkezetekről, a különböző gyújtótávolságú lencsékről, keresőkről, és így tovább. Azok a kamerák, amikkel ma a legtöbb ember képeket készít, például amiket a mobiltelefonokba szereltek, hosszú fejlesztés eredményei. Ez a fejlesztés a kultúránk elvárásai szerint történt. Például látható, hogy előnyben részesítjük, ha automatizálni lehet a képkészítést, ha nem kell sokat törődni a fény vagy a sebesség beállításával. Azt is szeretjük, ha az elkészült kép könnyen sokszorosítható. Ezek nem szükségszerű elvárások. Könnyen el lehet képzelni egy olyan kultúrát, amelyik az egyedi, megismételhetetlen képeket szereti, és nem kedveli az automatizálást. A kamerákról megszerzett tudásom és a kutatásom alapján megpróbáltam elképzelni ilyen másfajta, alternatív kamerákat. Ezen kívül igyekeztem felkutatni olyan optikai találmányokat, amelyek ilyen alternatív fejlesztési irányokat képviseltek, de elfelejtettük őket. Hogyan képzeljük el azt a munkafolyamatot, amelyben egy ilyen aprólékosan kidolgozott mű elkészül? Ugyanazt a számítógépes technikát használom, amit manapság sok dizájner, építész vagy speciális filmeffektusokat készítő szakember használ. A tárgyakat körülbelül úgy kell megtervezni, ahogy egy mérnök dolgozik, precízen meg kell adni az elképzelt tárgyak méreteit különböző nézetekből, paraméterekkel meg kell határozni, milyen anyagból van az a tárgy, milyenek a fényvisszaverő- vagy fényelnyelő tulajdonságai, meg kell határozni a virtuális fényforrások helyét és erősségét. A számítógép ezek alapján kiszámolja a virtuális tárgy többé-kevésbé valósághű képét
A kiállított alkotások között szerepel három korai mű is, az 1989-es Masinák című sorozat. Miben különböznek az akkor készült alkotások, egy mai, modern számítógéppel megalkotott darabtól? Harminc éve használok 3D-s tervező szoftvereket, ez alatt az idő alatt sokat változtak. Három évtizeddel ezelőtt nagyon drágák és bonyolultak voltak, ma már ingyenes és könnyen megtanulható szoftverekkel is nagyszerű eredményeket lehet elérni. Az 1989-es sorozatnak sokkal kisebb volt a felbontása, akkoriban az volt a maximum. A nyomtatási technika is rengeteget fejlődött, 1989-ben nem is létezett olyan nyomtató, amivel fotográfiai minőségű képet lehetett volna nyomtatni. Gondolt már rá, hogy valamelyik alkotást megépítse? Természetesen. Ez a grafikai sorozat egy hosszabb távú projekt része, amelyben szeretném többféle módon bemutatni ezeket az elképzelt kamerákat. Jelenleg nagyfelbontású számítógépes grafikákon és 3D-s animációkban lehet látni ezeket a szerkezeteket, de tervezem azt is, hogy egyet-kettőt megépítek közülük. Kilenc évesen kezdett el animációkat csinálni. Mindig is érdekelte a technika, a fotó, a film világa? Nagyon korán elbűvöltek a különböző optikai játékok, a View-Master, a sztereó vagy lentikuláris képeslap (magyar nevén: „kacsintós pénztárca”), magam is próbáltam ilyeneket csinálni. De a legcsodálatosabb szerkezet a fényképezőgépet tartottam. Apám lelkes fotós volt és egy régi kétaknás tükörreflexes fényképezőgéppel büszkélkedhetett Megengedte, hogy időnként játsszak vele. Apámnak nagyon sokat köszönhetek. Amikor észrevette, hogy érdekel az animáció, vett nekem egy 8 mm-es filmkamerát, állványt és lámpákat. Ezek nélkül soha nem tudtam volna rajzfilmet csinálni. A szüleim megvették nekem az „Amatőrfilmes Zsebkönyvet” is, abból tanultam meg a szükséges filmes technikát.
Miért fontos Önnek a látás, a fény, a nézőpont, a világról befogadható és megörökíthető kép? Az, hogy miként látjuk a világot, hogyan készítünk képet róla, számomra az egyik legfontosabb kérdés. A minket körülvevő világ ábrázolása a legősibb képzőművészeti feladat. Rengeteg különböző rendszert kitaláltunk erre, a barlangrajzoktól kezdve a holografikus képig. Ezek egyike sem képes a valóság teljes visszaadására. Mindegyik csak egy-egy vetületét mutatja annak. Jelenleg a fotográfia a legnépszerűbb, legkönnyebb módja a képkészítésnek. Szinte mindenki olyan kamerákat használ, amelyek egy nézőpontból készítenek perspektivikus képet. Az ilyen képeket tudjuk a legkönnyebben értelmezni. De számomra – és még sok média művész számára – izgalmas kérdés az, milyen másfajta képeket, milyen különböző vetületeket lehet még készíteni a valóságról. Szükséges, hogy a művészet reagáljon a folyamatos technikai változásokra, ezért is készít ilyen eszközöket, vagy ez pusztán a személyes érdeklődéséből ered? Csodálattal tölt el egy-egy ilyen technikai találmány és nagyon érdekel, hogyan működik. A magam vizuális módján szeretném megérteni őket. Olyan világban élünk, amelyben rengeteg különböző gép vesz körül minket, és legtöbbször azt sem tudjuk, hogyan működnek. Szerintem nem kellemes úgy élni, ha nem értjük a minket körülvevő eszközöket. Ezért a grafikáimban szeretném megérteni – és a néző számára is érthetővé tenni – ezeknek a masináknak a működését. Ha valamit megértünk, attól már talán nem is félünk. Infó: Waliczky Tamás – Kamerák és más optikai eszközök Molnár Ani Galéria (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.) Látogatható: október 6-ig

Pompidou, MOMA, Velence

Waliczky Tamás animációs és újmédia művész. Kilenc éves korában kezdett el animációkat készíteni. Később festőként, illusztrátorként, fotográfusként dolgozott. Számítógépekkel 1983 óta dolgozik. Tanított és dolgozott Magyarországon, Németországban, Japánban és Franciaországban. 2010 óta a School of Creative Media, City University of Hong Kong egyetemi tanára. 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára. Fekete-fehér grafikái és animációi számos nemzetközi díjat nyertek, többek közt a linzi Prix Ars Electronica fesztivál Golden Nica díját. Világszerte számos intézményben kiállították alkotásait, például a Pompidou vagy a MOMA gyűjteményében. Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című projektje – amellyel hazánkat képviseli az 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén – az általa készített 23 kamerában a látásra és a vizuális érzékelésre irányuló kutató- és tervezőmunkáját összegzi. Digitális technikával tervezett, de analóg elven működő szerkezetei, fantáziakamerái egyaránt utalnak korábbi fotográfiai hagyományokra, s kapcsolódnak a jelen kor kísérletező, újító tendenciáihoz. Művei a vizuális érzékelés, és a valóság bemutathatóságának napjainkban egyre aktuálisabbá váló kérdéseit is feszegetik.  

Szerző
Frissítve: 2018.08.22. 13:43

A nagy Operett-háború: mindenki pozícióban akar lenni

Publikálás dátuma
2018.08.21. 19:03

Lemondott Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. A pozíció elengedése a Budapesti Operettszínház vezetésével is összefüggésbe hozható.
Benyújtotta lemondását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki pozíciójáról - ezt Lőrinczy György az Origo kérdésére mondta el. Indoklása szerint az NKA  alelnöki tisztsége a mindenkori miniszterhez kötődő, bizalmi feladat. Lőrinczyt az EMMI előző minisztere, Balog Zoltán bízta meg ezzel a munkával. A távozó alelnök találkozott Kásler Miklós jelenlegi tárcavezetővel és a miniszter elfogadta Lőrinczy érveit, amelyek között szerepelt, hogy szívesen vezetné továbbra is a Budapesti Operettszínházat, illetve az egyetemi oktatói tevékenységével is többet foglalkozna a jövőben. Lőrinczy régóta dolgozik a kulturális területen menedzserként, illetve 2014 óta színházigazgatóként. Kiterjedt kapcsolatrendszerébe a jobb, illetve a liberális oldalra besorolt művészek és intézményvezetők is beletartoztak, személye ezért is számított elfogadottnak az NKA alelnökeként. Utódlásáról tudomásunk szerint még nem született döntés, az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. Megkerestük Szabó Lászlót, aki a sport és kultúra területén tölt be menedzseri pozíciókat és megerősítette, hogy a neve korábban, a választást követően felvetődött az NKA alelnöki posztra, de megbízást eddig nem kapott. Lőrinczy György utódja kinevezéséig ellátja feladatát az NKA-nál.

NKA-történet

„Ha valaha volt művészi autonómia, az nekem volt köszönhető.” A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) első elnöke, Fekete György egy 1999-ben adott nyilatkozatában még ekként tetszelgett az NKA szülőatyjának szerepében, jóllehet, az Antall-kormány kulturális államtitkár-helyetteseként nem a művészi szabadság őrangyalaként, inkább az 1990-es évek kultúrharcának főszereplőjeként vált ismertté rapid politikai döntéseivel. Fekete ekkor még büszke volt arra, hogy köze van egy olyan kultúrafinanszírozó szervezet létrehozásához, amely – ha a politikától nem is – a pártpolitikától független. A rendszerváltás idején több szellemi műhelyben is folyt a gondolkodás arról, hogy a folyamatos alulfinanszírozásban szenvedő kulturális szféra bajai hogyan orvosolhatók a rendszeres politikai kegyosztások nélkül. A Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvénynek legalább tíz változata született meg, mire 1993-ban, Mádl Ferenc kulturális minisztersége idején a jogszabály életbe lépett. A kulturális járulékok bevezetésével úgy tűnt, állandó, kiszámítható és jelentős forrásokat lehet kulturális értékteremtésre, megőrzésre és terjesztésre fordítani. A giccsadónak is nevezett járulékoltatási rendszer már az első évben bonyolult volt, ám az NKA szempontjából beváltotta a hozzáfűzött reményeket. 1995-ben így 801,5 millió forint bevételre tett szert, amelyet egy mintegy 300 millió forintos állami támogatás egészített ki. 2001-ben már 5,6 milliárd forint fölött rendelkezett a művészeti kollégiumai ténylegesen 3,1 milliárdot oszthattak ki a pályázók között. Konfliktusok abból is adódtak, hogy a pályázók rendszeresen annak az összegnek a többszörösét szerették volna megnyerni, amely fölött az NKA rendelkezett, miközben növekvő bevételeire hivatkozva az állami hozzájárulást megszüntették. Az is vita tárgya volt, hogy a különböző szakkollégiumok között ez a pénz hogyan oszlik meg. Erről az NKA Bizottsága döntött, épp ezért a nemcsak a kollégiumok, hanem a bizottság személyi összetétele sem volt mindegy. 

Politikai befolyás

Az NKA Bizottsága alakulóülését 1993. december 9-én tartotta meg, ekkor a bizottság elnöke hivatalból a mindenkori művelődési és közoktatási miniszter, azaz Mádl Ferenc volt. A bizottság felét a miniszter, a másik öt személyt 140 szakmai, érdek-képviseleti, önkormányzati szervezet delegálta. A szakmai kollégiumok kurátorait is hasonlóképp választották, míg a kollégiumok vezetőit a miniszter nevezte ki. Az NKA-t Fodor Gábor kulturális miniszter „államtalanította” 1996-ban – ekkor Török András államtitkár töltötte be az  elnöki tisztet –, a bizottság tagjainak, a kollégiumok kurátorainak kiválasztását teljesen a szakmára bízva. Hámori József minisztersége idején rövid időre a szervezet megszüntetése is felvetődött. Az NKA elnöke, Jankovics Marcell 1999 novemberében az újságokból értesülhetett arról, hogy a miniszter újra él az 50 százalékos kinevezési jogával, sőt, a költségvetése a kultusztárca fejezeti alcímébe kerül, miközben a 10 százalékos miniszteri keretet 30 százalékra emelték fel.

Szerencsejátékfüggőség

Az újabb „államtalanítás” 2006-ig váratott magára, miközben az NKA bevételei folyamatosan csökkentek: a floppik, walkmanek kimentek a divatból, a járulékfizetés szigora is csökkent. Hiller István kulturális miniszter ezek után 2009-ben megszüntette a kulturális járulékrendszert, az NKA bevételét azóta az ötös lottóból befolyó szerencsejáték-adó 90 százaléka adja. 2010 után újra államosították, feltehetően a lottópénzből az NKA-hoz befolyó évi 10-11 milliárd forint is kellő indok volt a 2011-ben köztestületté vált Magyar Művészeti Akadémiának (MMA), hogy befolyást szerezzen az NKA-ban. Ez 2015 végén sikerült is: a lex Feketeként elhíresült törvénymódosításnak köszönhetően a szakmai delegáltak egyharmadáról az MMA, egyharmadáról a humán tárca dönt. Az NKA két korábbi alelnöke, L. Simon László és Doncsev András többek között emiatt került a Balog Zoltán­-Fekete György tandem útjába, mindketten távozni kényszerültek a posztjukról. És biztos, ami biztos: az NKA igazgatóságát – amely többek között az alap éves költségvetését készítette el – 2016. december 31-én megszüntették, e „gondot” a humán minisztérium alá besorolt Emberi Erőforrás Támogatáskezelőre bízva.

Kero és Lőrinczy újabb harca az Operettért

Ma jár le a Budapesti Operettszínház főigazgatói posztjára kiírt pályázat beadási határideje. Lőrinczy György indul újra a pozícióért, mint ahogy a zaklatási botrány miatt nyugdíjba vonult korábbi főrendező, Kerényi Miklós Gábor is, aki kedden Facebook-oldalán jelentette be saját maga által „vakmerő bátorságnak” titulált szándékát. Lőrinczy és Kerényi az előző ciklusban együtt pályázott, de a zaklatási botrány szétszakította a hosszú ideig együtt dolgozó két szakembert. Pályázik a főigazgatói posztra Kiss B. Attila operaénekes is. Kiss B. lapunknak elmondta, hogy a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság támogatja őt, és mint kiderült Szente Vajk színész, rendezőt is, aki feltehetően ugyancsak aspirál a Budapesti Operettszínház vezetésére. Mint megtudtuk, Kiss B. a Magyar Színházi Társaságtól is kért támogatást, de a szervezet gyakorlata szerint nem adnak senkinek támogatói nyilatkozatot, mivel az érdekvédelmi szervezet tagjai nem személyek, hanem színházak. Lőrinczy egyik szervezettől sem kért támogatást, a szakmai koncepciójában bízik. Lőrinczy eddigi mandátuma februárban jár le, döntés hatvan napon belül várható.   

Hungarikum, ahogy „Apám hitte”

Inkei Péter kultúrakutató, EU-s, Európa tanácsi és Unesco-s szakértő, tanácsadó - Mit gondol a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) jelentőségéről? - Az NKA éves fennállása hungarikum. A kilencvenes években az „Apám hitte” lendületében azt hittük, hogy létrejön a polgári demokrácia intézményrendszere és a kultúra eltávolítható a politikától. Ennek nagyon szerencsés jele volt az NKA létrejötte. Azóta kicsit félresiklott: egyrészt kiderült, hogy nem tartható a távolság a politikától, másrészt mára inkább a minisztériumok szerepkörét vette át és jellemzően állami feladatokra költ sokat, bár az NKA alapvetően projekttámogatásra jött létre. Miközben a miniszteri keret ellentmond az önállóság lehetőségének, az elmúlt időszak három vezetője, L. Simon László, Doncsev András és Lőrinczy György mindennek ellenére törekedett a függetlenség megtartására. Tapasztaltuk, hogy az NKA működése minta más országok számára is. Ezért fontos, hogy megmaradjon és minél kevésbé torzuljon, de félő, hogy Lőrinczy György távozásával ez a pozitív folyamat megszakad. - Milyen arányú állami szerepvállalás jellemző a kultúrafinanszírozásban az EU tagállamaiban? - Európában mindenütt döntő az állam szerepe, a magánmecenatúra még az Egyesült Királyságban sem éri el a tíz százalékot. Egy fesztivál költségvetésében például nagyjából egyharmad-egyharmad-egyharmad a megvásárolt jegyekből a szponzoroktól és az állami támogatásból szerzett bevétel. És ez jellemző az egész Európai Unióban. - Mekkora szerepet vállal az uniós országokkal összehasonlítva a magyar állam?  - Az Eurostat szabványos módszertan szerint vizsgálja a tagországokat, eszerint Magyarország az egyik legtöbbet költi kultúrára a nemzeti jövedelemhez és a költségvetéshez képest. Ez azt jelenhetné, hogy az állam kiválóan teljesít. Ugyanakkor ennek nagy részét intézményfenntartásra, vagy a művészek szociális helyzetére költik, a kulturális tevékenység és a hozzáférhetőség állami támogatása rovására. Nem mindegy az sem, hogy központi vagy regionális szinten osztanak-e több pénzt. A XX. században inkább a települések felé tolódtak a közpénzek, ennek megfelelően alakult ez 2000-re Magyarországon is, ekkor már a büdzsé több mint 50 százaléka fölött a városok rendelkeztek. 2010 óta azonban visszafordult ez a folyamat, a centralizálás következményeképp mára kiürültek a megyei keretek, az önkormányzatok nem intézményfenntartók, szűkültek a döntési lehetőségeik. - Mennyire átlátható a kultúrára szánt pénzek útja? - Az átláthatóságot nem rangsorolják, a mi vizsgálataink szerint azonban a kulturális állami pályázati kiírások és költések transzparenciája szempontjából Magyarország az utolsó az Unióban. Jól reprezentálja ezt a minisztériumi weboldalak nagyon nehezen kezelhetősége, szinte alig lehet megtudni, hogy az állami szervezetek mire költenek. A másik, az átláthatósággal kapcsolatos probléma a kiszervezés, ami manapság a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) működtetésével érhető tetten. Az MMA ugyanis hosszútávon elköltendő összegek felett rendelkezik jórészt átláthatatlanul.   

"Ma már az öröm is felgyorsult, emiatt mi is gyorsabban improvizálunk"

Publikálás dátuma
2018.08.21. 11:00
Műfaji kísérletnek is beillett a tokaji Fesztiválkatlanban bemutatott Marica grófnő című előadás.
Fotó: Erdős József
A vasárnapi zárókoncerttel véget ért a Zempléni Fesztivál. A sorozaton fellépő művészeket idén is a leginkább a helyszínek inspirálták. A több vitatható produkció ellenére, megismételhetetlen pillanatok részesei lehettünk.
Ma már az öröm is felgyorsult, emiatt mi is gyorsabban improvizálunk - mondta Sárik Péter a Zempléni Fesztivál egyik éjszakai koncertjén. A rendezvényen a sárospataki Makovecz téren minden este éjszakai dzsessz vagy népzene búcsúztatta a napot. A valóban gyorsan pörgő napokat, mivel egymást érték a koncertek. Logisztikailag is leleményesnek kellett lennie annak, aki több eseményt el szeretett volna csípni, hiszen ehhez  gyakran viszonylag rövid idő alatt át kellett érni az egyik településről a másikra.  A fesztivál méltán legnépszerűbb programjai közé tartoztak most is a kiránduló koncertek. A közönség egyik csoportjához tartozók, akik felfértek a kirándulóbuszra, kényelmesen, idegenvezetői útmutatással élvezhették a délutánt. A busz a várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulóját ünneplő Sárospatakról indult és eljutott az első koncert helyszínére, Újhutára.  Mégpedig egy ebben az évben debütáló helyszínre, a hamarosan megnyíló magán erőből felújított újhutai Waldbott  kastély udvarára, ahol a Wespa vonósnégyes Szarvas Anna fuvolaművésszel játszott Mozart és Dvorák darabokat. Minden adva volt egy remek délután elindításához és szerencsére az égiek is megkegyelmeztek és a fenyegető fellegek, lehet, hogy a kellemes muzsika hatására, meggondolták magukat, így eső nélkül megúsztuk. A kastély hamarosan kastélyszállóként nyílik meg a látogatók számára, huszonegy felújított szobával és két lakosztállyal. De nem volt sok időnk az álmélkodásra, mert gyorsan ment tovább a busz a kicsiny, ám nagyon is festői ruszin településre Komlóskára, ahol a görög katolikus templomban az ukrán Akadémiai Cantus Kamarakórus lépett fel XVII. és XX. század közötti egyházi művekkel. A kórust is érezhetően inspirálta a helyszín és kicsiny ráadás ajándékként magyar nyelven énekelték el a Kodály gyűjtötte Erdő mellett estvéledtem  kezdetű magyar népdalt, sokunknak megható pillanatokat okozva. Ugyancsak szép gesztus volt, amikor az ukrán kórus  a magyar szervezőtől egy rögtönzött dallal búcsúzott elutazás előtt annak a szállodának a parkolójában, ahol megszálltak. De egy mondatra visszatérve a komlóskai koncertre, ugyancsak emlékezetes volt, amikor az előadás után hagyományosan a polgármester saját borát kínálta a vendégeknek, mégpedig igencsak erős és kellenes nedűt és a helyiek pedig saját sütésű süteményekkel vendégeltek meg bennünket. A Zempléni Fesztiválból még most sem veszett ki a személyesség, noha a nagy belassulásra már valóban nem jut idő.     Előfordultak a programban a műfajukat tekintve vitatható produkciók. A tokaji Fesztiválkatlanban Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét adták sajátosan egyfajta "oratórikus operettként". A hatalmas színpad középpontjában ezúttal a Budafoki Dohnányi Zenekar,  valamint a mögöttük a hatásos virágokkal teli díszletben üldögélő Budapesti Akadémiai Kórustársaság és az éppen születésnapját ünneplő Hollerung Gábor karmester került. Ez az elhelyezés meg is határozta az estét. (Rendező Böhm György). Sok zene, a közkedvelt slágerek és narráció segítségével elmondott meghúzott történet. Megcsonkított színház, műfaji kísérlet, vegyes eredménnyel a  nézők nagy részének az elégedettségére.  A fesztivál mindig kiemelkedő programja a tolcsvai Oremus-szalonban rendezett koncert. Maga a helyszín tényleg inspiráló, ez a hatott a Bogányi fivérekre is, akik az ereditelg meghirdetett műsortól is eltértek. Bogányi  Tibor, aki ezúttal csellista tudományát csillogtatta meg Bogányi Gergellyel maradt Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műnél. Amikor a záró hetedik tétel előtt a közönség váratlanul beletapsolt, Tibor felajánlotta, hogy abba is hagyhatja, de végül mégis eljátszotta a legvirtuózabb tételt is. Mint ahogy Gergely Debussy darabokkal lepte meg a közönséget. A ráadást pedig szintén ő játszotta, amellyel a hatvanadik születésnapját éppen a koncert idején Szobon ünneplő barátjának szeretett volna kedveskedni, élő videotelefonos kapcsolást is terveztek, de a születésnapossal mégsem jött össze a kapcsolat. Bogányí Gergely viszont lehet, hogy egy kicsit dacból is szédületesen játszotta el Gounod-Liszt Faust keringőjét. Valóban megismételhetetlen pillanatokat teremtve.
Szerző