család;Házasság;fiatalok;

Mamahotelben élnek még a dolgozó fiatalok is

Lesújtó képet fest a fiatalok családalapítási lehetőségeiről egy friss kutatás.

A fiatalok több mint fele még a szüleivel él, még az aktív keresők 43 százaléka is a mamahotel vendégszeretetét élvezi – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amely a 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja. A 300 fiatalt többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban kérdezték az idén márciusban.

Az eredmények alapján a fiatalok alig negyede számolt be családalapítási helyzetüket illetően kedvező változásról, 37 százalékuk szerint pedig rosszabbak lettek a körülmények. Talán nem függetlenül attól, hogy 53 százalékuk még együtt él a szüleivel: ez főleg a 19-25 éves korosztályra és a kisvárosokban élőkre jellemző. A diákok döntő többsége szintén nem hagyta még el a családi fészket: 78 százalékuk él a szülőkkel, míg az aktív keresők közel fele, 43 százalék élvezi a szülői ház kényelmét.

A kutatásból az is kiderül, hogy a szülőkkel való kapcsolatot általában pozitívan értékelik a megkérdezettek, több mint felük kifejezetten jónak vagy jónak találja. Nagyon sok fiatal találta ugyanakkor kevésnek a családra fordítható időt. A megkérdezettek mindössze 42 százaléka tud elegendő időt tölteni a családjával, ez az eredmény az utóbbi 2 év legrosszabb értéke.

A vizsgálat arra is rámutatott: a huszonéves korosztályban alacsony a házasodási kedv. A 19-25 éveseknek mindössze 5 százaléka, a 26-29 éveseknek pedig alig harmada él házasságban. A fiatal nők több mint fele,  párkapcsolatban él, a férfiaknak csak a 46 százaléka mondta ezt. 

A fiatalok ezzel együtt a jövőre nézve bizakodóak családalapítási körülmények tekintetében: 34 százalékuk szerint a következő egy évben javulni fog a helyzet ebből a szempontból. Bár a negatívan gondolkodók aránya soha nem volt még ennyire alacsony, mint jelenleg, 20 százalékuk még mindig úgy érzi, hogy rosszabbak lesznek a körülmények jövőre. A diákok körében jóval nagyobb a pesszimisták aránya, 32 százalékuk számít kedvezőtlenebb helyzetre.