Előfizetés

Könnyebben bukkanhatunk életképes bolygókra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.25. 12:12
Illusztráció: AFP
Az exobolygók kutatása során már tudjuk, hogy a könnyebb besorolás érdekében szín alapján azonosítanák be ezeket. Szakemberek egy másik csoportja azon dolgozik, hogy egyszerűbben megtalálják azokat, amelyeken élet is lehet.
A Naphoz hasonló csillagok nagyobb eséllyel indíthatják be az élet kialakulását az őket körülvevő, szilárd felszínnel rendelkező példányokon – írta a SG a Cambdridge Egyetem és a Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology kutatóinak felfedezése alapján. 
Magyarázatuk szerint az ultraibolya-sugárzás a kulcsfontosságú tényező, ez pedig a Naphoz hasonló hőmérséklettel rendelkező csillagokon megfelelő szintű. A sugárzás bizonyos kémiai reakciókat vált ki, ez serkenti az élet alkotóelemeinek felbukkanását, ehhez persze az is szükséges, hogy a bolygó felszínén legyen víz és lakható zónán belül legyen.
A Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology kutató már 2015-ben kiadtak egy tanulmányt, amely szerint a Földbe csapódó aszteroidák szenet hoztak magukkal, ami reakcióba lépett a légkörben lévő nitrogénnel. Így jelenhetett meg az egyébként mérgező hidrogén-cianid (kéksav), amely eső formájában a felszínre hullott, majd az ultraibolya-sugárzás hatására egyéb elemekkel interakcióba lépve létrehozta az RNS alkotóelemeit. 
A jelöltek közé sorolják fel a Kepler-452b exobolygót, amelyet korábban is a Föld unokatestvéreként írtak le, de a további adatokhoz szükség lesz az új, James Webb és TESS teleszkópokra.

„Genova a szívünkben”

Göbölyös N. László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.08.24. 16:18

Fotó: MAURO UJETTO / NURPHOTO / AFP
A Morandi-híd mindkét megmaradt csonkját a lehető legrövidebb időn belül lebontják. A tragédia áldozataival való szolidaritás továbbra is erős Olaszország-szerte.
A sajtóban és a közösségi médiában szinte naponta jelennek meg szolidaritásról tanúskodó hírek. A minap a Facebook-ra tett fel egy írást egy genovai férfi, aki Luccában vacsorázott a feleségével, és amikor akcentusából az étterem tulajdonosa rájött, hogy honnan jött, nem engedte kifizetni 60 eurós számláját. „Add annak, akinek szüksége van rá” – mondta a vendéglős. Az olasz első osztályú labdarúgó liga bejelentette, hogy a hét végi bajnoki mérkőzések valamennyi játékosa és játékvezetője „Genova a szívünkben” (Genova nel nostro cuore) feliratú mezben lép pályára. Felháborodást keltett viszont a Charlie Hebdo legújabb számának címlapja, amely a viadukt roncsait és egy fekete bőrű utcaseprőt ábrázol „Olaszok építették, migránsok takarítják el” címmel. A tragédiát követően a közösségi médiában megjelent egy másik morbid karikatúra a lap részéről, amelyen a híd leszakadt felén a mélybe potyognak az autók, a másik felén pedig pénzeszsákok tartják az egyensúlyt, miközben a törött pillér tetején leng az olasz zászló. Több olasz politikai párt követelte a külügyminisztériumtól, hogy adjanak át tiltakozó jegyzéket Franciaország római nagykövetének. Közben a szerencsétlenséget kivizsgáló miniszteri bizottság bejelentette, hogy a Morandi-híd mindkét megmaradt csonkját a lehető legrövidebb időn belül lebontják. Azzal a keleti szárnnyal kezdik, amely a jelenleg kiürített házak fölé nyúlik. Az idő sürget, mert a szakértők szerint a még álló részeknél is az összeomlás jelei mutatkoznak. Ehhez azonban a genovai ügyészség döntése kell, mert a katasztrófa után az okok vizsgálása érdekében lefoglalták a híd romjait és állva maradt részeket egyaránt. Mint kiderült, már egy 2017 őszén készült dokumentum figyelmeztetett arra, hogy leomlott részek állapota egy 5 fokozatú veszélyskálán 3-as szinten áll, a fennmaradtaké pedig még rosszabb, 4-es szinten. Erről azonban az autósztrádakezelő részvénytársaság illetékesei nem vettek tudomást. Tehát minden újjáépítés csak a teljes lebontás után kezdődhet meg. Az ügyészség három bűnvádi eljárást indított el: az elsőt gondatlanságból előidézett tömeges halál, a másodikat gondolatlanságból okozott katasztrófa, míg a harmadikat ugyancsak gondatlanságból elkövetett merénylet a közlekedés-biztonság ellen címén. Még az is elképzelhető, hogy az első pontnak súlyosbított változatát alkalmazzák. Az már biztosnak látszik, hogy a gyanúsítottak között az autósztráda-kezelő részvénytársaság legalább három vezető tisztségviselője is szerepel – írta a Panorama on-line. 

Döntöttek: átvizsgálnak 161 magyar hidat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 161 közúti híd vizsgálatára kötött vállalkozási szerződéseket összesen 306 millió forintért - írja a 24.hu. A hírportál szerint a megbízásokat június végén írták alá, jóval a genovai híd összeomlása előtt. Az országos közutakon egyébként összesen 7716 híd található. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint több autópályát és autóutat átívelő híd mellett közúti hidakat is átvizsgálnak.

Régen tiltották, ma kifejezetten ajánlott a mony fogyasztása

BJ
Publikálás dátuma
2018.08.24. 14:14
Illusztráció: Pexels
Korábban a magasnak tartott koleszterintartalma miatt nem javasolták a fogyasztását, pedig a tojásnak rengeteg jótékony hatása van.
A tojás, régi nevén mony az emberiség létezésének kezdetétől az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben volt megszerezhető, mint például a hús, aminek tápértékével: fehérje- és zsírtartalmával simán vetekszik – írja a Wikipédia.
Kutatások bizonyítják: a vér magas koleszterintartalma szerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Korábban felmerült, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezek kialakulásának kockázatát. Az amerikai kardiológusokat tömörítő, American Heart Association (AHA) 1968-ban nem javasolt hetente háromnál több tojást, pontosabban tojássárgáját fogyasztani. Aztán egyre több kutatás igazolta, hogy ez az ajánlás a kutatási eredmények teljes félreértelmezésén alapult. Az évek során lassan gyűltek a tojásfogyasztást támogató tudományos adatok – olvasható a Webbeteg cikkében.
Az korábban is ismert volt, hogy a tojás rendkívül tápláló, fehérjetartalma magas minőségű, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Az is kiderült, hogy a benne lévő fehérje fogyasztása sokkal hamarabb vezet jóllakottsághoz, mint más fehérjeforrásoké. Ennek ellenére az elmúlt fél évszázadban a reggelire fogyasztott tojást sok helyen felváltották a szénhidrátokban gazdag gabonafélék, ami hozzájárulhat az elhízás elterjedéséhez. 
A tojás magas kolintartalma fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben. Felnőtteknél a hiánya a gyulladások kialakulását okozhatja – ezek növelhetik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, és akár az emlőrák kialakulásának kockázatát is. A fejlett országokban a lakosság 90 százaléka kolinhiányosan táplálkozik.
Illusztráció: Pexels
A tojássárgája zsírtartalmának közel fele olajsav, a többi telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. A tojás omega-6- és omega-3-zsírsavainak arányát a tyúkok tartási módja jelentősen befolyásolja: a kereskedelemben kapható, általában tápokon, illetve magvakon élő tyúkok tojásában kevesebb omega-3-zsírsav található, míg a szabadon tartott, „legelésző” tyúkok tojásának telítetlenzsírsav-tartalma kedvezőbb. 
2002-ben az AHA visszavonta a tojásfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlását,  azonban továbbra is érvényben maradt az a javaslat, amely szerint napi 300 mg koleszterinnél többet nem ajánlott fogyasztani. 2012-ben aztán az amerikai kardiológusokat tömörítő társaság kimondta:
“Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt kevesebb koleszterin csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a vérben”.

A következő évben más szervezetek is elismerték, hogy az elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés, így a tojás rehabilitálódott – olvasható a Webbetegen.
Illusztráció: Pexels
Az új kutatási eredmények pedig már azt jelzik, hogy jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kialakulásának kockázata azoknál, akik mindennap fogyasztanak tojást. Napjainkban a táplálkozási tanácsadók legtöbbje a tojást már az egészséges étrend alapjának tartja – írta a BBC Health cikke alapján a HáziPatika.
A tojás elengedhetetlen például az agy egészséges működéséhez, nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint és folsavat, amelyek az idegsejtek megfelelő működéséhez szükségesek. Forrása a D-vitaminnak, ami a kalciummal együtt erősíti a csontokat. Foszfortartalma segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását. A tojásban olyan aminosavak és ásványi anyagok - szelén, vas, cink - vannak, amelyek erőssé, egészségessé teszik a hajat és a körmöt. Lutein- és zeaxantin tartalma pedig segít megelőzni az időskori szembetegségek kialakulását - derül ki a HáziPatika egy másik cikkéből.
Egy tojás, a méretétől függően 60-80 kalóriát tartalmaz, aminek, mivel zsír-és koleszterinmentes, csak 15-18 kcal a fehérje része. Ez viszont rendkívül jó biológiai értékű, könnyen emészthető fehérje, így a mony korlátozás nélküli mennyiségben fogyasztható - mondta – mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának.