Orosz befektetők kedvelt szigetén is nyaralt Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2018.08.23. 13:00

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
A miniszterelnök horvátországi útja előtt Görögországba is ellátogatott családjával – tudta meg a Népszava.
A görögországi Szkiathosz szigetén is eltöltött Orbán Viktor néhány napot családi körben – értesült a Népszava. Információink szerint a kormányfő augusztus 12.-én Bécsen keresztül utazott haza, a szigetről az osztrák fővárosba az Austrian Airlines menetrend szerinti gépével repültek, onnan viszont már a TEK gondoskodott a család hazautazásáról. Szkiathosz egyébként az Égei tenger medencéjének középső részén fekszik, közel a szárazföldhöz, egészen pontosan Volosz városához. A sziget különlegessége a dús vegetáció, 44 kilométer hosszú homokos partján rengeteg strand található, jellemzően emiatt népszerű a turisták körében, mert építészeti emlékkel, kulturális örökséggel viszonylag kevéssel bír. A sziget ugyanakkor kedvelt befektetési célpontja az orosz tőkének is.  Lapunk megkereste Havasi Bertalant, Orbán Viktor szóvivőjét is, hogy az út részleteiről érdeklődjünk, egyelőre nem érkezett válasz a kérdéseinkre.
Frissítve: 2018.08.23. 17:23

2,4 millió embert szűrnek, de már későn

Publikálás dátuma
2018.08.23. 12:49

Fotó: AFP
Mintegy ötszáz, vastagbélrák miatt meghalt beteget meg lehetett volna menteni, ha a kormány időben elindítja az átfogó szűrőprogramot. A kabinet mégis sok-sok hónapot késlekedett, miközben a pénz megvolt, és a miniszter szerint is nagy eséllyel menthetők az időben kiszűrt emberek.
Startol az országos vastagbélrák-szűrési program, a következő két évben mintegy 2,4 millió - 50 és 70 év közötti - férfit és nőt vizsgálnak meg, jelentette be Kásler Miklós. A miniszter az időzítésről nem beszélt, azaz nem magyarázta meg, hogy miért késett több mint egy évet a prevenciós gigaprojekt, noha már tavaly befutott 6,5 milliárd forintnyi uniós támogatás, hogy elindulhasson egy átfogó vastagbélrák-szűrési program. 
Pedig ebben az esetben az idő nem pénz - hanem élet. A statisztika azt mutatja, évente ötezer ember hal meg vastagbél-daganat miatt, így ha időben startolt volna a szűrőprogram, írja a medicalonline.hu, becslések szerint ötszáz ember életben maradhatott volna. A mostani program-beharangozón maga Kásler is azt hangsúlyozta: ez a betegség - ha időben felismerik - megelőzhető és gyógyíthat. Mégsem kezdődött meg a célcsoportok szűrése.

A háziorvosok bevonásával induló önkéntes szűrőprogram két lépcsőből áll. Az első szűrésnél székletmintát kell küldeni a vizsgálatot végző laboratóriumba. Ezt követően már csak azokat hívják be a végbéltükrözéses, hivatalos nevén kolonoszkópiás vizsgálatra, akiknél a minta alapján gyanú merül fel arra, hogy polipja vagy daganata van. A szűrést kétévente megismétlik majd, a vizsgálandók első csoportja várhatóan szeptemberben kapja meg a meghívólevelet.

Szerző
Frissítve: 2018.08.23. 17:22

Üvöltözött és rendőrt hívott a magyar sorozat forgatásán az EP-kepviselő

Publikálás dátuma
2018.08.23. 10:45

Fotó: AFP/Magyar Nemzet
Morvai Krisztina hétvégi házat vett Pilisszentlelken, és azóta minden lehetséges fórumon nekiment az RTL Klub ott forgatott sorozatának.
Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő tavaly vett egy hétvégi házat a 300 fős, csendes Pilisszentléleken - írja a Blikk.hu. Azóta minden lehetséges fórumon nekiment az RTL Klub ott forgatott sikersorozatának, a Mi kis falunknak.
A sorozatból csak Pajkaszegkéntismert településen a három éve tartó forgatás Morvai szerint korlátozza a mozgásszabadságot és a személyes szabadságot, továbbá az ingatlantulajdonosok tulajdonosi jogait is. Beadványában úgy fogalmazott - mint az a Pesti Srácok oldalon olvasható -, hogy a lakók csak akkor beszélhetnek az utcán, ha ezzel nem zavarják a forgatást, és még egy kiló kenyeret sem tudnak egyszerűen beszerezni a munkálatok miatt. Az ügyben minden illetékesnek levelet küldött, hogy bojkottálja a forgatási engedélyét a sorozatnak.
A mi kis falunk egyik producere a vádakra a comment.blog-on válaszolt. A Pesti Srácokon megjelent szöveg szerinte azt sejteti, hogy a stábnak nincs is engedélye, ami nem igaz.
"Minden szükséges engedéllyel rendelkezünk, amit a stábbal több alkalommal is üvöltöző Morvai Krisztina is pontosan tud, hiszen ő küldte rá a rendőröket a forgatásra két alkalommal is"

- fogalmazott. Semmilyen eszközük nincs a lakosok mozgásának vagy személyi szabadságának korlátozására, és bár megkérhetik a lakókat, hogy maradjanak csendben, de ők nem kötelesek eleget tenni a kérésnek. És ugyan valóban okoz kellemetlenségeket a sorozat készítése - például egyszer 300 méterre a megállótól kellett, hogy a helyi busz megálljon. De a pilisszentlelkiek, akik statisztaként pénzért is szerepelhetnek A mi kis falunkban, jóban vannak a stábbal: a megszólaló producer szerint az RTL Klub munkatársai rendszeresen kapnak sütit is. Morvai fellépésére a reakcióját így zárta:
"Azért majd nem ártana a helyieket is megkérdezni, hogy ehhez mit szólnának."

Szerző
Frissítve: 2018.08.23. 11:29