Elbukott az ausztrál miniszterelnök

Publikálás dátuma
2018.08.24. 08:16
Malcolm Turnbull, távozó ausztrál miniszterelnök
Fotó: Saeed Khan / AFP
Kemény politikai harc során veszített Malcolm Turnbull, akit a korábbi kincstárnok, Scott Morrison válthat a kormányfői poszton.
Lázadás – így jellemezte a Liberális Párt konzervatív képviselőinek forrongó elégedetlenségét korábban Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő. Aki nem tudta kezelni a rebelliót, így hamar megoldódott az ausztrál kormányválság, mivel Turnbull miniszterelnök rövid úton lemondott. Miután a kontinensnyi államban a kormányzó párt elnöke a kormányfő, ezért a liberálisok éléről való távozása azt is jelentette, hogy a kabinet éléről is mennie kell. Utóda az eddigi kincstári miniszter, Scott Morrison lesz, aki egy párton belüli bizalmi szavazáson nemcsak Turnbullt, de az ausztrál kabinet belügyminiszterét, Peter Duttont egyaránt kiütve lett az ország új vezetője.
2007 óta egyetlen ausztrál miniszterelnök sem volt képes kitölteni hivatali idejét.

Malcolm Turnbull 2015 szeptembere óta állt a kormány élén. A mérsékelt politikust az utóbbi időben egyre több bírálat érte a liberálisok gyenge közvélemény-kutatási eredményei, valamint egy elveszített utóválasztás miatt. Az ausztrál kormány érezhető népszerűségvesztését jól mutatja, hogy –a mérések szerint az ausztrál Munkáspárt jó esélyekkel készülhet a 2019-es választásokra. A szoros exit poll eredmények kiélezték a belső feszültségeket: a napokban a liberális kabinet 13 minisztere jelentette be lemondását, Peter Dutton belügyminiszter pedig már korábban bizalmi szavazást kért a miniszterelnök ellen – igaz, akkor Malcolm Turnbull győzött vele szemben.
Ám mégis egyértelmű volt, hogy sorsa megpecsételődött, elvesztette többségét a frakcióban. Nem véletlenül deklarálta: ha még egy bizalmi szavazást kérnek ellene, akkor lemond a liberális párt elnöki posztjáról, sőt, távozik az ausztrál parlamentből is. Hogy képviselőségéről lemond, azt jelenti, utóválasztást kell tartani megüresedett mandátumért. Ez már csak azért is életbevágóan fontos a kabinet számára, mert a liberálisok egyetlen mandátumos többséggel rendelkeznek a törvényhozásban. Úgyhogy utódja nincs könnyű helyzetben, nem kizárt, hogy előrehozott választást irat ki.
Az új kormányfő, az 50 éves Morrison szintén a Liberális Párt mérsékelt szárnyához sorolható. (Az említett pártbéli hatalmi harcban azt az egyértelműen konzervatív Peter Dutton belügyminisztert győzte le, aki rendre a bevándorlók ellen hangolta a közvéleményt, igazi keményvonalas politikusként.) Igaz, bevándorlás-ügyben Scott Morrison sem újonc: 2007 óta vesz részt a parlamenti munkában és Tony Abbot kormányzása alatt épp bevándorlási miniszterként hozott kemény és sokszor kritizált migrációellenes lépéseket. A „stop the boats”-program keretében fékezte a tengeri úton történő bevándorlást, és fenntartotta az ausztrál kormány offshore, azaz országon kívüli menekülttáborait, ahol a VS.hu 2014-es cikke szerint embertelen körülmények között tartják fogva az ausztrál partokról visszaszállított bevándorlókat.
Szerző
Frissítve: 2018.08.24. 08:41

Korábban mást vallott eskü alatt Trump volt ügyvédje

Publikálás dátuma
2018.08.23. 22:08
Michael Cohen
Fotó: Don Emmert / AFP
Az Axios információja ellentmond az utóbbi időben többször is hangoztatott állításnak.
Mást vallott eskü alatt az amerikai elnök egykori ügyvédje Donald Trumpról tavaly a kongresszusban, mint amit ezen a héten jogi képviselője révén állított a manhattani bíróságon – közölte az MTI összefoglalója szerint az Axios hírportál. A portál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva tudatta: Michael Cohen tavaly a törvényhozóknak eskü alatt azt mondta, nem tudja, hogy az akkor még elnökjelölt Donald Trumpnak volt-e előzetesen tudomása a 2016 júniusában a néhány munkatársa és oroszok között lezajlott találkozóról. Cohen akkor a szenátus hírszerzési bizottságában tartott meghallgatáson azt is állította, hogy ő sem értesült előzetesen a találkozóról. Az Axios információja ellentmond a Cohen védőügyvédje, Lanny Davis által több televíziós interjúban is hangoztatott állításnak, miszerint védence készen áll arra, hogy elmondja a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottságnak: Donald Trumpnak előzetesen is tudomása volt a Trump-toronyban tartott találkozóról. A Mueller-bizottság a Trump-kampány résztvevői és az oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálja. 2016 júniusában oroszok egy csoportja Donald Trump riválisára, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve terhelő információkat ajánlott fel a Trump kampányát segítőknek. Donald Trump legidősebb fia, ifjabb Don Trump és veje, Jared Kushner, valamint akkori kampánymenedzsere, Paul Manafort részt is vett egy találkozón Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnővel. Ez utóbbiról kiderült, hogy kapcsolatban áll a Kremllel. A találkozónak nem lett folytatása, mert nem volt kompromittáló anyag Clintonról. Lanny Davis ügyvéd nyilatkozatai után Richard Burr, a hírszerzési bizottság republikánus elnöke és Mark Warner, a bizottság vezető demokrata párti tagja közös közleményben jelentette be, hogy ismét felvette a kapcsolatot Michael Cohennel és ügyvédjével. Lanny Davis a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: Cohen kitart amellett, hogy Trump előzetesen tudott az oroszokkal történt találkozóról. Mint megírtuk, az amerikai elnök volt ügyvédje, aki korábban még azt nyilatkozta, akár „golyót is kapna” Trumpért, kedden eskü alatt azt is vallotta, hogy – egyebek mellett – a választási kampányra szánt pénzekből fizetett két nőnek, hogy hallgassanak a korábban Donald Trumppal folytatott viszonyukról. Stephanie Clifford – azaz Stormy Daniels – pornószínésznő 130 ezer dollárt kapott Cohentől, Karen McDougal Playboy-modell hallgatása 150 ezer dollárba került. Trump először mindent tagadott. Később elismerte, hogy valóban sor került fizetésre, de a hallgatási pénzeket saját vagyonából fedezte. A Fox News-nak úgy nyilatkozott, az egésznek semmi köze a 2016-os elnöki kampányához – amikor is mindez történt –, a pénzekkel magánügyeket rendezett.
Szerző

Rendkívüli állapotot hirdettek a Hawaii felé tartó hurrikán miatt

Publikálás dátuma
2018.08.23. 20:02

Fotó: HO / NOAA / AFP
Négy szigeten már bezártak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, az emberek megrohamozták az áruházakat.
Rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére Donald Trump amerikai elnök a Lane hurrikán miatt – írja az MTI a Fehér Ház csütörtöki közlése alapján. A rendkívüli állapot kihirdetése azt jelenti, hogy Hawaii jelentős szövetségi anyagi segítségre számíthat.       A hurrikán – a meteorológusok előrejelzéseivel ellentétben – csütörtökön helyi idő szerint a reggeli órákban még nem ért partot, hanem óránként 215 kilométeres sebességgel Oahu szigete felé tart. A szakemberek szerint a lassan mozgó Lane jelenleg 4-es erősségű hurrikán, előrejelzések szerint vagy csütörtök este, vagy péntek hajnalban ér partot, Honolulunál. Csütörtöktől négy szigeten – a Nagy Szigeten, Mauin, Oahun és Kauain – már zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybelieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Csütörtök reggeltől megnyíltak a menedékhelyek is. A katasztrófa-elhárítási hivatal (Fema) helyi vezetője, Tom Travis szerda este sajtótájékoztatón közölte: arra számítanak, hogy a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások alakulnak ki.
„A legrosszabbra készülünk, és a legjobbakban reménykedünk”

– fogalmazott a szakember.

David Ige, Hawaii kormányzója szerdán este kérte arra Donald Trump elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté az államot a hurrikán miatt. A kormányzó először Twitter-bejegyzésben, majd Honoluluban sajtókonferencián jelentette be, hogy segítséget kért Donald Trumptól.
David Ige, Hawaii kormányzója
Fotó: RONEN ZILBERMAN / AFP
Oahu szigetén – ahol a főváros, Honolulu található – valamint Mauin és Kauain már helyi idő szerint szerda reggel óta készültségben vannak a katasztrófa-elhárítók. A CNN azt írja, az emberek a közelgő hurrikán miatt megrohamozták a boltokat, egyebek mellett élelmiszereket, WC-papírt és vizet vásároltak. Az áruházak polcait teljesen kifosztották. 
A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében – amióta a hurrikánok erősségét mérik – hat ötös erősségű hurrikán söpört végig. A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és fél milliárd dolláros anyagi kárt okozva.
Frissítve: 2018.08.23. 20:25