Jobbik-Konzervatívok;LMP;

2018-08-27 09:30:00

Máris borul a tervezett Jobbik-LMP-Momentum-szövetség

A Jobbik stratégiájáról és szövetségi politikájáról még nincs végleges döntés, néhány kérdés azonban már eldőlni látszik. 

A pártban uralkodó általános hangulat alapján kijelenthető, hogy a Jobbik nem szeretne együttműködni a Momentum Mozgalommal – állapította meg Sneider Tamás pártelnök.

Összeegyeztethetetlen az értékrendünk – magyarázta. Példaként elmondta, hogy a Jobbik, miközben tiszteletben tartja a homoszexuálisok jogait, „elutasítja a homoszexualitás propagálását, ezért nem támogatja a Budapest Pride megrendezését sem”. Ebben a kérdésben tehát a Jobbik álláspontja teljesen ellentétes azzal, amit a Momentum képvisel – hangsúlyozta Sneider.

Eredetileg Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke javasolta, hogy a parlamenti választás után, ha az eredmény úgy alakul, szövetségre kellene lépnie a „XXI. század pártjainak”, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak. A hármas szövetségből a jelek szerint a Momentum kiesik, a Jobbik és az LMP összefogása viszont egyre inkább valósággá válik. A két párt politikusainak kölcsönösen barátkozó nyilatkozatain túl az együttműködés megnyilvánulása volt az is, hogy a Jobbik és az LMP együtt kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását.

- Kétségtelen, hogy az elmúlt nyolc év során az LMP-vel találtuk meg a legtöbb közös pontot – közölte Sneider Tamás, aki reális lehetőségként számol azzal, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon lehetnek települések, ahol a Jobbiknak és az LMP-nek közös jelöltjei lesznek. Véglegeset erről ma még nem lehet mondani. A politikai viszonyok gyorsan változnak, az LMP is egy alakulóban lévő párt – jegyezte meg óvatosan Sneider.

Az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval ugyanakkor mindenféle együttműködést elképzelhetetlennek tart a Jobbik elnöke. Közlése szerint a Jobbik, amely a legnagyobb ellenzéki párt maradt a választás után, „szabadságharcos küzdelmet” akar folytatni az Orbán-kormány leváltása érdekében. Sneider úgy látja, a „régi baloldal” nem partner a fideszes hatalom leváltásában: az MSZP és a DK valójában „rendszerfenntartó pártként” működik. Arról nem is beszélve, hogy amikor a baloldal kormányon volt, a pártelnök szerint nem kiteljesítette, hanem csorbította a szabadságot. Márpedig a Jobbik most készülő stratégiájában kiemelkedően fontos szerep jut a szabadságjogoknak.

Volner János jobbikos alelnök egyébként nemrég a Népszavának nyilatkozva keményen bírálta saját pártját. „Özönlenek rólunk a negatív hírek, de a Jobbik hónapok óta nem tud kezdeményezni a politikai térben. A tematizációs képességünk még soha nem volt ennyire gyenge” – mondta Volner. Szerinte gyorsan változtatni kell, nem szabad tovább megengedni, hogy a párt „béna kacsa módjára” sodródjon az eseményekkel.

Szerencsétlen mondatok voltak, nem is kapott érte dicséretet – értékelte Volner szavait Sneider Tamás. - Egyáltalán nem sodródunk, világos irányvonalat követünk. Jól látható, hogy más ellenzéki pártok a mi közelségünket keresik – jelentette ki a Jobbik elnöke.

Lapunknak adott nyilatkozatában Volner János egyértelművé tette, hogy – bár a Jobbik elnöksége „benne gondolkodik” – nem szeretne a párt listavezetője lenni a jövő évi ÉP-választáson: most itthon, a párt vezetésében van tennivaló. Sneider Tamás elmondása szerint a kérdés még nem aktuális, a Jobbik listájának összetételéről és a listavezető személyéről majd csak januárban várható döntés.