Németország;idegengyűlölet;

2018-08-28 10:14:00

Erőszakba torkolltak a tüntetések Chemnitzben

Egyre csak forrnak az indulatok Chemnitzben, ahol egy vasárnap hajnali késelés után kezdődtek erőszakossá fajuló tüntetések, majd ellentüntetések. A rendőrség megpróbálta elválasztani a bevándorlásellenes és az antifasiszta tüntetőket, de nem volt elég ereje.

Ismét jobb- és baloldali radikálisok tüntetéseinek színhelye volt a kelet-németországi Chemnitz. Jelentős rendőri erők is a helyszínen voltak, és csakúgy, mint az előző nap, ezúttal is összecsapásokra került sor. Az MDR televízió közlése szerint a jobboldali Pro Chemnitz mozgalom megmozdulásán ötezren vettek részt, ugyanakkor a Chemnitz Nazifrei nevű baloldali csoport felhívásának több százan tettek eleget. A rendőrség megpróbálta elválasztani őket egymástól. Az esti órákban azonban verekedés tört ki, ketten megsérültek – közölte a rendőrség, amely szerint néhány résztvevő dobálózni kezdett. A helyi Freie Presse című lap beszámolója szerint a szélsőjobboldaliak Merkel távozását és a menekülteknek az országból való kiutasítását követelték.

Miután sikerült feloszlatni a tüntetőket, a rendőrség arra panaszkodott, hogy túl kevés erőforrással rendelkezik. Eredetileg összesen csak néhány száz tüntetővel számoltak, és ennek megfelelően készültek, arra azonban nem készültek, hogy végül több ezren lesznek majd a helyszínen. A nagyobb összecsapásokat csak rendkívüli nehézségek árán tudták megakadályozni. Pedig kora délután a helyi rendőrség vezetője, Sonja Penzel még mindenkit biztosított arról, hogy elegendő erőt küldtek a helyszínre. Mint fogalmazott, nem engedik meg azt, hogy káoszba fulladjon a város. A résztvevők arról számoltak be, hogy a tüntetők újra és újra megkísérelték áttörni a rendőrsorfalat.

Közben a chemnitzi ügyészség vizsgálatot indított a város fennállásának 875. évfordulóján hétvégén rendezett ünnepségen történtek kivizsgálására. Vasárnap a tervezettnél öt órával korábban kellett megszakítani az ünnepséget, amikor több százan tüntettek a város központjában. Elsősorban erőszakos szélsőjobboldaliakról volt szó. Némiképp abszurd módon a jobboldali radikális Alternatíva (AfD) hívott fel „erőszakellenes” megmozdulásokra. Szélsőjobboldali szólamokat skandáltak.

A német kormány elítélte a történteket. Steffen Seibert kormányszóvivő azt közölte, a jogállamban nincsen helye ilyen túlkapásoknak. Horst Seehofer belügyminiszter ezzel szemben nem kommentálta a történéseket. „Először egy hiteles személlyel akarok beszélni erről” – közölte.

Chemnitz évek óta a szélsőjobboldal egyik fellegvárának számít. Több szélsőséges csoport is létezik, a „Kaotic Chemnitz” mellett a „New Society” nevű szurkolói csoport, amely magát „NS-Boysnak” is nevezi. Miután tagjai nemzetiszocialista propagandát terjesztettek, 2006 óta nem látogathatják a helyi focicsapat találkozóit. Az erőszakos megmozdulásokat az váltotta ki, hogy egy verekedés után egy férfi a kórházban halt bele sérüléseibe. Két személy ellen adtak ki letartóztatási parancsot.