oktatás;felmérés;pedagógusok;

2018-08-28 14:15:00

Kérdőívben nyomoznának a tanárok után

Szakmai felmérésnek álcázott nemzeti konzultációval bombáznák a tanárokat szeptemberben.

Az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány abban a kérdőívben, amit idén szeptemberben terveznek szétküldeni az ország minden egyes pedagógusa számára. A kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte és a tanárok munkaterhelését vizsgálná, de az érdekvédelmi szervezet kedden sajtótájékoztatón jelezte: a munka nem az ő eredeti elképzeléseik szerint halad.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja elmondta, kezdeményezésükre még az előző kormányzati ciklus végén kaptak pozitív választ, de az illetékes minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvég kutatócégnek kell lebonyolítania. Ebben még nem találtak semmi kivetnivalót, szakmai javaslataikat meg is küldték a minisztériumnak, ám a nemrégiben kézhez kapott kérdőívtervezet szerintük szinte minden szakmaiságot nélkülöz.

– Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából. Ráadásul a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját, amivel már az anonimitás sem biztosított – mutatott rá az érdekvédő. Hozzátette: a módszertannal sem értenek egyet, az ugyanis, hogy mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik a kérdőívet ahelyett, hogy egy tudományos alapon meghatározott reprezentatív mintával dolgoznának, torzíthatja az eredményeket. Így a felmérés lényegében csak egy pedagógusok körében végzett nemzeti konzultáció lesz.

Szűcs Tamás PDSZ-elnök emlékeztetett: az egyeztetés a kérdőívről tavaly év végén indult, az áprilisi választások közeledtével abbamaradt, majd most augusztusban gyorsult fel újra. Az elnök szerint a kérdőív-tervezet nem áll készen arra, hogy már szeptemberben szétküldjék a pedagógusoknak, a kormány azonban nem akar várni, mert még az őszi időszakban módosítani akarnak a pedagógus munkaterheket érintő jogszabályokon, és ahhoz a kérdőív eredményeit is fel szeretnék használni.

A PDSZ kezdeményezésére egyébként már készült egy hasonló kutatás, még 2010-ben, a Tárki közreműködésével. Az akkori eredmények szerint egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt, amibe természetesen nemcsak a kötelező óraszámok, hanem minden más munkatevékenység beleszámított. Szűcs Tamás szerint a tanárok munkaterhelése azóta biztosan növekedett, ezért is lenne nagy szükség egy átfogó, szakmai alapokon nyugvó, korrekt felmérésre.