Előfizetés

Kérdőívben nyomoznának a tanárok után

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.08.28. 14:15
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szakmai felmérésnek álcázott nemzeti konzultációval bombáznák a tanárokat szeptemberben.
Az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány abban a kérdőívben, amit idén szeptemberben terveznek szétküldeni az ország minden egyes pedagógusa számára. A kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte és a tanárok munkaterhelését vizsgálná, de az érdekvédelmi szervezet kedden sajtótájékoztatón jelezte: a munka nem az ő eredeti elképzeléseik szerint halad. Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja elmondta, kezdeményezésükre még az előző kormányzati ciklus végén kaptak pozitív választ, de az illetékes minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvég kutatócégnek kell lebonyolítania. Ebben még nem találtak semmi kivetnivalót, szakmai javaslataikat meg is küldték a minisztériumnak, ám a nemrégiben kézhez kapott kérdőívtervezet szerintük szinte minden szakmaiságot nélkülöz. – Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából. Ráadásul a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját, amivel már az anonimitás sem biztosított – mutatott rá az érdekvédő. Hozzátette: a módszertannal sem értenek egyet, az ugyanis, hogy mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik a kérdőívet ahelyett, hogy egy tudományos alapon meghatározott reprezentatív mintával dolgoznának, torzíthatja az eredményeket. Így a felmérés lényegében csak egy pedagógusok körében végzett nemzeti konzultáció lesz. Szűcs Tamás PDSZ-elnök emlékeztetett: az egyeztetés a kérdőívről tavaly év végén indult, az áprilisi választások közeledtével abbamaradt, majd most augusztusban gyorsult fel újra. Az elnök szerint a kérdőív-tervezet nem áll készen arra, hogy már szeptemberben szétküldjék a pedagógusoknak, a kormány azonban nem akar várni, mert még az őszi időszakban módosítani akarnak a pedagógus munkaterheket érintő jogszabályokon, és ahhoz a kérdőív eredményeit is fel szeretnék használni. A PDSZ kezdeményezésére egyébként már készült egy hasonló kutatás, még 2010-ben, a Tárki közreműködésével. Az akkori eredmények szerint egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt, amibe természetesen nemcsak a kötelező óraszámok, hanem minden más munkatevékenység beleszámított. Szűcs Tamás szerint a tanárok munkaterhelése azóta biztosan növekedett, ezért is lenne nagy szükség egy átfogó, szakmai alapokon nyugvó, korrekt felmérésre.

Újraindul Hír TV-n a Szabadfogás, hamarosan eldől Puzsér sorsa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 13:18

Fotó: Lakos Gábor
„Ha egyszer újra összeáll a régi csapat, akkor lesz megint Célpont” – mondta Szikszai Péter, aki szerint értelmetlen lenne újraindítani a Magyar Nemzetet.
Fel fognak újítani „néhány a jobboldali nézők számára szimbolikus műsort”, amelyek 2015 előtt is futottak – ilyen például az a politikusi nagyinterjú, amely szeptembertől pénteken este 9 órától kerül adásba, Péntek 9 néven – erről is beszélt Szikszai Péter, a Hír TV vezérigazgató-helyettese a Mandinernek adott interjúban
„Csermely Péter nem, de Gajdics Ottó visszatér a Hír TV képernyőjére. A másik műsorvezető neve egyelőre legyen meglepetés. Folytatni fogjuk a Csörtét, és már látható a Magyarország élőben című műsor is”

– közölte Szikszai.

A Szabadfogást más vendégekkel fogják újraindítani: azt mondta, vitát akarnak a műsorba, ezért jobboldalról és baloldalról is hívnak szereplőket, és remélik, hogy mindenki elfogadja a meghívást. Puzsér Róbertnek és műsorának a sorsa „egy-két napon belül kiderül”. Szikszai arról is beszélt, hogy
„ha egyszer újra összeáll a régi csapat, akkor lesz megint Célpont. De addig sem maradnak a nézők politikai riportok nélkül, hetente fog jelentkezni egy új magazinműsor, és új stábbal újraindul a Riasztás című bűnügyi műsorunk is.”

Azt mondta, az Echo TV munkatársakkal segíti őket, nincs rivalizálás, sem ellentét. A jobboldali nézőknek most két tévéjük is van, szerinte nem olyan nagy baj ez és örülnek, hogy a Hír TV „nem jutott a megszűnt Magyar Nemzet sorsára, és nem kerültek utcára az itt dolgozók”.
„Két ugyanolyan típusú tévét fenntartani nincs sok értelme. Profilváltásra lehet szükség. Ez a televízió azonban a nevében is tükrözi a profilját, ezért nehezen tudom elképzelni, hogy ne hírcsatornaként működjön”

– tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint újraindul a Magyar Nemzet és megszűnik a Magyar Idők, közölte: erről nincs pontos információja, de a szakmai véleménye ugyanaz, mint a televíziók esetében.
„Még egy konzervatív lapot indítani nem indokolt, mert valószínűleg nem lenne elég olvasója. A Magyar Nemzet mint szerkesztőség egyébként is megszűnt, nehéz lenne a semmiből újjáépíteni. Az viszont tény, hogy a Magyar Nemzet a jobboldali tábornak a Hír TV-hez hasonlóan sokat jelent.”

Szikszai Péter korábban a Népszavának adott interjúban is arról beszélt, hogy nincs szó az Echo Tv-vel való összevonásáról, de rivalizálásról sem, és közölte: azután ítélje meg bárki a Hír Tévét, hogy megnézte az adásait – erről itt olvashatnak bővebben.

Őszi érettségi – Szeptember 5-ig lehet jelentkezni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 12:05
Illusztráció: Népszava
A vizsgaidőszak október 12-én kezdődik és november 23-ig tart.
Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra. Ebben a vizsgaidőszakban az érettségizők rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgát tehetnek, előrehozott vizsgára most nem lehet jelentkezni – közölte az Oktatási Hivatal. Az őszi vizsgaidőszakban a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolák és a megyei/fővárosi kormányhivatalok szerveznek érettségi vizsgákat. A vizsgaszervezésre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok listája, valamint a jelentkezés benyújtásához kapcsolódó legfontosabb információk megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján. A vizsgaidőszak október 12-én kezdődik és november 23-ig tart. Mint írják, – az írásbeli vizsgák október 12-től október 29-ig tartanak, – az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 8., a vége november 12. – és a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 19–től november 23-ig tart.