Orbán: Kerényi Imre a bajtársam volt

Publikálás dátuma
2018.08.31. 16:21

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Beszédet mondott a miniszterelnök Kerényi Imre búcsúztatásán a Fiumei úti temetőben. Orbán szerint az egykori színházigazgató, majd miniszterelnöki megbízott a harcostársa volt. Annak idején Cseh Tamást is így jellemezte.
Bajtársaként, barátjaként és munkatársaként búcsúzott Kerényi Imrétől Orbán Viktor miniszterelnök az augusztus 11-én elhunyt miniszterelnöki megbízott, rendező, színigazgató temetésén pénteken a Fiumei úti sírkertben.    A kormányfő hangsúlyozta: Kerényi Imre rendkívüli művész és példás hazafi volt; rendező, tanár, szerkesztő, a magyar kultúra fáradhatatlan harcosa, írja az MTI.
Kerényi Imre már egy teljes színházi életművel a háta mögött döntött úgy, hogy a magyar közélet szorítójába lép, és a tőle megszokott lelkiismeretességgel és munkabírással a polgári körök mozgalmának szellemi vezére lesz - idézte fel Orbán Viktor, hozzátéve: „így lettem a bajtársa, és ő az enyém, és harcoltunk együtt jóban-rosszban”.
Azt hittem, nemcsak harcolni, de célba érni is együtt fogunk; mert oda fogunk érni nélküled is, de az nem ugyanaz lesz - búcsúzott Kerényi Imrétől a miniszterelnök. 

Katonadolog?

A militáns kifejezéseket és szerepvállalást kedvelő Orbán Viktor nem először használ háborúra utaló kifejezéseket búcsúszertartás során: 2009-ben, Cseh Tamás temetése után mondta azt, hogy a művész „a legjobb katonánk, a legjobb harcosunk volt”. Ezzel Kerényi Imre és Cseh Tamás életét is azonosította a Fidesz, vagyis saját politikai harcaival és célkitűzéseivel.
Orbán szavaival ugyanakkor talán maga Kerényi is egyet értene. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész aktívan politizált: a rendszerváltás előtt ugyan az MSZMP tagja volt, később – a MIÉP-nél, majd az MSZP és az SZDSZ által támogatott Demokratikus Chartánál tett kitérők után – azonban teljes mellszélességgel állt ki a Fidesz mellett, és haláláig képviselte a párt érdekeit. A kormánypárt 2002-es veresége után az utcai demonstrációk egyik szervezője és fő szónoka lett. A nevéhez fűződik a „Szent István Magyarországa és a Kun Bélák Magyarországa” szembeállítása. Szerintem címmel egyszemélyes, szatirikus politikai műsora volt a Hír TV-n. A 2010-es kormányváltás után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az új alaptörvény díszkiadásához rendelt meg kortárs festményeket. 2012-től kezdte kiadni a Nemzeti könyvtárnak nevezett sorozatot, ami szándéka szerint a magyar irodalom legjavát foglalta volna össze. 2014-től a Magyar Krónika nevű kormánypárti folyóirat elindításában vett részt.
Szerző

Tanévnyitó, Isten áldásával

Publikálás dátuma
2018.08.31. 15:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Keresztény-nemzeti tanévnyitót tartottak pénteken Esztergomban, az oktatásért is felelős miniszter üzent a diákoknak, tanároknak: legyenek jó hazafiak.
A diákoknak, tanároknak és a szülőknek is üzent Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter pénteken, a Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata által fenntartott esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskolában megtartott nemzeti tanévnyitón. - Emelkedjetek testben és lélekben. Tudnotok kell, hogy a kereszténységgel emelkedett szakrális magasságokba ősi kultúránk, ebből alakult szemléletünk, küldetéstudatunk, jogrendünk, életformánk. Mindig is magyarként élhettünk, miközben államok alakultak ki és szűntek meg körülöttünk. Szeressétek a magyar nemzetet, a hazátokat, mert belőle lettetek, benne éltek, benne teljesedtek ki – mondta a gyerekeknek. A pedagógusoktól azt kérte: a diákok szemléletét az európai keresztény és a magyar hagyományok, életmódjukat az emberhez méltó, embert nemesítő életforma irányába segítsék. Mint fogalmazott, az elmúlt évtizedek útkeresése, bizonytalanságai után 2010-től kiteljesedett politikai önállóságunk, ami a kultúra és oktatás területére is hatással van. „Kérem önöket, hogy hivatással tanítsanak. Önöknek példát kell mutatniuk hitből, hazaszeretetből, ember- és családszeretetből – mondta. 
Szóba került az új Nemzeti alaptanterv is, ám a várakozásokkal ellentétben a miniszter nem jelentette be, hogy annak tervezete mikor lesz a szakma és a nyilvánosság számára is megismerhető. Kásler csupán annyit mondott, a végső változat kialakításához a pedagógusok segítségére is számít a kormány, illetve hogy az alaptantervtől „nemzetünk ismételt felemelkedését” várják. A szülőknek azt üzente: elismerés és köszönet illeti őket, amiért „Isteni parancsból és szép emberi vágyakból új minőséget hoznak létre”. Hangsúlyozta: a szülők szövetsége a család, ami a legértékesebb szövetség, mert „belőle épül fel a nemzet, és mert benne fogan és születik meg a jövő”. Beszéde végén a miniszter arról szólt, a kormány célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását biztosítsa. Ehhez az oktatásban folyamatosan javítják a tárgyi feltételeket is, az idei évben mintegy 190 milliárd forinttal többet költenek erre a célra. A tanévnyitó lezárásaként Erdő Péter bíboros a Szentlélek Úristen áldását kérte az idei tanévre.

Bódis: szeptember végéig lehet véleményezni a NAT-ot

Az ünnepség után Bódis József oktatási államtitkárt sikerült megkérdeznünk arról, mikorra várható az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai és társadalmi vitája. Az államtitkár lapunkat úgy tájékoztatta, a tervezet néhány napon belül megjelenik a kormány weboldalán, és szeptember végéig lehet majd véleményezni. A nemzeti tanévnyitón részt vett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke is. A Népszavának elmondta, semmi konkrétumot nem tudott meg a NAT nyilvánosságra hozásáról, de kifejezetten kérte az oktatási államtitkárságot, hogy a PSZ számára hivatalos úton is küldjék majd meg. Az elnök egyébként a szeptember végi véleményezési határidőt kicsit szűkösnek tartja. A Népszava információi szerint az a NAT-tervezet, ami nemrég a minisztérium elé került, csak egy félkész változat, a tavaly indult fejlesztés ugyanis két évre szól, ebből még csak egy telt le. Az új NAT-nak megfelelő tankönyveket sem kezdték még el kidolgozni, de a kormány tervei szerint kétféle tankönyv lesz: egy állami és egy egyházi (keresztény) szemléletű.

Szerző

Barátok közt: Tiborcz volt üzlettársa újítja fel Mészáros közterét

Publikálás dátuma
2018.08.31. 15:01
Mészáros Lőrinc, a boldog örök nyertes
Fotó: Népszava
A vártnál 1,3 milliárdnál drágább közbeszerzésnél egy, a Mészáros-üzletkörhöz köthető tanácsadó cég bábáskodott – írja a K-Monitor.
Móricz Zsigmond is kalapot emelne családias hangulatú tatabányai közbeszerzés előtt, amit a K-Monitor fedezett fel – a Rokonokban vázolt összefonódások ehhez képest tényleg kispályásnak tűnnek. Az európai Közbeszerzési Értesítőben találták ugyanis a bejelentést, hogy a tatabányai önkormányzat felújíttatja a város főterét; a tér területének harmadát birtokló céget az Index szerint Mészáros Lőrinc vásárolta meg, és itt hamarosan bevásárlóközpont épülhet.
A közbeszerzés értékét eredetileg 1,95 milliárd forintra becsülték, de a West Hungária Bau ennél 1,3 milliárd forintnál drágább ajánlattal nyerte el a tendert, maga mögé utasítva vetélytársát, a Laterex Zrt.-t. A WHB Paár Attila, Tiborcz István korábbi üzlettársának vállalkozása, a vállalat pedig jelenleg is sorban nyeri el az állami-intézményi tendereket, ők újították fel az Operaházat és a Várkert Bazárt is.  Hogy minden simán menjen, azért a Provital tanácsadó vállalat felelt a tenderen. A Provital jelenlegi vezetője Antal Kadosa, aki sajtóértesülések szerint Mészáros Lőrinc bizalmi emberének számít. Ezzel a kör bezárult. 
A  NER oligarchái között egyébként egy ideje nincs is titkolózás, hivatalosan üzlettársává fogadta Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó Orbán Viktor egyik vejét. A Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt. ugyanis stratégiai befektetőként megvásárolja a Mészáros-közeli Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját az Appeninn Holdingban.
Szerző
Frissítve: 2018.09.04. 11:49