Előfizetés

Luxus lett a fővárosi oktatás - Ennyit kell dolgozni egy pesti albérletért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 16:09
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A közép-európai fővárosok közül Budapesten kerül a legnagyobb erőfeszítésbe lakhatáshoz jutnia egy diáknak.
A budapesti albérletárak robbanásszerű emelkedése ismét felhívta a figyelmet az egyetemi tanulással járó költségekre - írja a Pénzcentrum.hu. A költségek fedezéséből nem csak a szülők, de maguk a diákok is kiveszik részüket: legtöbben diákmunkát vállalva biztosítják megélhetésüket
Budapest és a környező országok fővárosainak albérletárait hasonlították össze a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült kutatás során. Azt számolták ki, hány órát kell dolgoznia egy egyetemistának ahhoz, hogy fedezni tudja a lakhatást egy garzonban.
A kutatásban legalább 25 négyzetméteres, egyszobás, 1-4. emeleti, bútorozott garzonlakások árait hasonlították össze Budapesten, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Varsóban és Bécsben. Keresetként a legtipikusabbnak vélt diákmunkát vették alapul, vagyis a helyi gyorséttermi munkabérrel számoltak.
A felmérésből kiderült, a legtöbbet Budapesten kell dolgoznia egy egyetemistának pusztán a lakhatásért: 179 munkaórát.

Ezt követi a sorban Varsó, ahol 175 órányi, illetve Prága, ahol 163 munkaórából jön ki egyedül egy egyszobás lakás. Az átlagban legdrágábban albérletet kínáló Bécsben kell ellenben a legkevesebbet, mindössze havi 97 órát dolgozni egy garzonért, minthogy ott jóval magasabbak a fizetések.
Bár éppen a magas albérletárak miatt, meglehetősen ritka, hogy egy egyetemista valóban egyedül vegyen ki egy lakást, az adatok így is mutatják, milyen nehézségek állnak a Budapesten tanulni vágyó fiatalok útjában.
(Infogram: Pénzcentrum.hu)

Nem tudott megegyezni hitelezőivel az Ikarus Egyedi

MTI
Publikálás dátuma
2018.09.04. 15:34

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A vállalat közlése szerint Mészáros Csaba felajánlotta 99 százalékos tulajdonrészét, de az MKB nem fogadta el a javaslatot.
Nem sikerült megegyezni a hitelezőkkel a keddi beszállítói és hitelezői fórumon, az Ikarus Egyedi Kft. buszgyártása ezért veszélybe került – közölte a vállalat kedden az MTI-vel. Azt írták, Mészáros Csaba főtulajdonos fölajánlotta a hitelezőknek 99 százalékos tulajdonrészét, de az MKB Bank mint a legnagyobb hitelnyújtó nem fogadta el a javaslatot. Hozzátették: felszámolási eljárás esetén nem biztosítható, hogy a beszállítók hozzájutnak a követeléseikhez, a termelés megszűnése pedig veszélyezteti a már átadott járművek szervizhátterét és az onkológiai szűrőbuszok legyártását. A közlemény szerint a tárgyalások sikertelensége veszélyezteti a társaság vagyonának, termelőeszközeinek, készleteinek és tudásának egyben tartását, amit a kormány a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítéssel támogatott. Buszgyártásra továbbra is szükség van Magyarországon, az Ikarus Egyedi Kft. pedig megbízható szereplőként tudna ebben részt vállalni – tették hozzá. Az Ikarus Egyedi Kft. augusztusban közölte, hogy 2025. szeptember 31-ig visszafizeti összes adósságát, amennyiben folytathatja a buszgyártást, ezért megegyezést ajánlott a hitelezőknek. Csődvédelemért július 9-én folyamodtak, a kormánytól pedig a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítést kérték, aminek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) másnap eleget tett.

Pénzmosás miatt 775 millió euróra büntették az ING-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 14:37
Ralph Hamers egy 2013-as sajtótájékoztatón.
Fotó: NICOLAS LAMBERT / BELGA / AFP
A banknak átszámítva 254 milliárd forintos bírságot kell megfizetnie hazájában, Hollandiában.
Mintegy 775 millió euró (254 milliárd forint) pénzbírságot kellett megfizetnie az ING-nek Hollandiában, amiért a bank éveken keresztül nem végzett kellően alapos ellenőrzéseket, és így nem tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak - közölte kedden a helyi ügyészségre hivatkozva az MTI.
"Az ügyfelek éveken át lényegében zavartalanul használhatták bűnözői tevékenységre ING-bankszámláikat"

- írták a vádhatóság közleményében. Az ING 2010 és 2016 között nem hajtotta végre megfelelően a pénzmosás és a terrorfinanszírozás elleni szabályokat, nem ellenőrizte kellően alaposan az ügyfeleket és a gyanús tranzakciókat.
A felek közötti megállapodás értelmében a bírság összege 675 millió euró, erre jön még rá 100 millió a jogtalanul megszerzett pénzek után.
"Kötelességünk biztosítani, hogy működésünk megfeleljen a legmagasabb szintű sztenderdeknek, különösen a pénzügyi rendszerrel való visszaélések terén"

- nyilatkozta a bank vezérigazgatója, Ralph Hamers. Elismerte a vállalat felelősségét és elfogadhatatlannak nevezte a történteket. 
A hírre a vállalat részvényeinek értéke 2,2 százalékot esett az amszterdami tőzsdén. Az ING-nek több mint 37 millió ügyfele van a világ mintegy negyven országában.