Kisebbségi jogok: az EU elmozdulhat a holtpontról

Publikálás dátuma
2018.09.05 20:54

Fotó: Facebokk/
Változás történhet az uniós jogrendben a nemzeti kisebbségek kollektív jogai kérdésében. A jelenlegi szabályozás a nemzeti kisebbség kérdéskörét a tagállamok illetékességébe utalja, ezen próbál változtatni a szlovákiai Híd-Most párt Európai parlamenti képviselője, Nagy József által előkészített uniós kisebbségi jogminimum jelentéstervezete. Az EU által a tagállamoktól kikényszeríthető jogminimum elfogadása nagy előrelépést jelentene. Az EU-ban ugyanis 50 millió állampolgár tartozik valamely kisebbséghez, de a hatályos jogi eszközök nem igazán hatékonyak, mert nem kötelező érvényűek. A Nagy-jelentésről októberben szavaz az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága. Ezt követi majd az EP plenáris ülésén való szavazás. Ha elfogadják a jelentést, az Európai Bizottság feladata lesz kidolgozni az irányelvet, amelyet a tagállamoknak át kell ültetniük jogrendjükbe.
Szerző
Témák
kisebbség
2018.09.05 20:54

Véletlenül fejbe lőtte magát az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka

Publikálás dátuma
2018.12.16 21:29

Fotó: AFP/ ATTA KENARE
A veterán, aki egy katonai bázis parancsnoka is volt, gondatlanul tisztogatta fegyverét az iráni állami hírügynökség szerint.
Csak a fegyverét tisztította éppen Qodratollah Mansouri, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, az Irán és Irak közti, 80-as évekbeli háború veteránja, amikor az a fegyver elsült, és véletlenül eltalálta Mansurit. A tábornokot a fején érte a golyó, és belehalt sérülésébe - legalábbis ezt írja az IRNA iráni állami hírügynökség a Reuters szerint.
Mansuri egy észak-iráni katonai bázis vezetője volt.
2018.12.16 21:29

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21