Európai Unió;Manfred Weber;

Kérdőre vonják Orbánt az Európai Néppártban

„Kiállunk az uniós alapértékek mellett" - jelentette ki Manfred Weber frakcióvezető, aki elfogadhatatlannak tarja a CEU bezárását, és az EU legnagyobb belső ellenségeinek a nacionalistákat és az Európa-elleneseket tartja.

A 7-es cikkely szerinti eljárást meg kell indítani Magyarország ellen, ha a budapesti kormány megsérti az uniós alapértékeket – hangoztatta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője az osztrák állami televízió, az ORF hírműsorában. A német Keresztényszociális Unió alelnöke szerdán jelentette be jelöltségét az EPP listavezetésére a 2019. májusi EP-választás előtt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ő lehet az Európai Bizottság következő elnöke.

Weber kifejtette, az Európai Néppárt kedden este dönt arról, hogy a frakció miként szavazzon majd a Magyarországgal szemben a 7-es cikkel alapján megindítandó eljárásról. Utalt arra, az EPP legjelentősebb pártcsalád az Európai Parlamentben, s „kiállunk az uniós alapértékek mellett". Amikor jövő héten Orbán Viktor Strasbourgba látogat, az EPP ülésén követelni fogják tőle, hagyja működni Magyarországon a CEU-t.

„Nem tudom megérteni és elfogadni sem, hogy Európában politikai okok miatt zárjanak be egyetemeket" - mondta Weber. Hozzátette, a néppárt számára az uniós értékekről vitának nincs helye.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője kikerülte a kérdést, amely szerint támogatná-e a Fidesz kizárását pártcsaládjából. Mint mondta, rendszeresen telefonál Orbán Viktorral. Hozzátette, nem tartja jó megoldásnak a kizárásokat, mert Magyarország mellett a többi problematikus országban is megválasztott kormányok vannak hatalmon.

Weber kifejtette, a nacionalistákat és az Európa-elleneseket tartja az EU legnagyobb belső ellenségeinek, akik az egoizmus Európáját akarják.

 Az elmúlt évtizedekben a partnerség tette oly erőssé az Uniót, ennek köszönhető a jólét. Mint mondta, több olyan kormány van hatalmon Európában, amely aggodalomra adhat okot, a magyar kormányon kívül példaként említette a lengyelt, a románt és az olaszt is. Mint mondta, éppen az lenne fontos a mai Európában, hogy az egyes országok hidakat építsenek egymás közé.