Külügyminisztérium;Terror Háza;

2018-09-08 07:00:00

A Terror Házából érkezik a külügy fontos embere

Hiába a Külügyminisztérium egyik legfontosabb egysége a Stratégiai Tervező-Elemző Főosztály, tapasztalt szakember helyett a Terror Háza Múzeumból igazoltak egy történész végzettségű vezetőt.

Nagy az értetlenség és a felháborodás a Külügyminisztériumban a Stratégiai Tervező-Elemző Főosztály új vezetője miatt – értesült lapunk kormányzati forrásból. A külügy egyik legfontosabb osztályát egy olyan vezetőre, Baczoni Dorottyára bízták, akinek nincs diplomáciai tapasztalata, a Terror Háza Múzeum történésze volt.

Ezt a főosztályt – forrásunk szerint – jellege és fontossága miatt számos más európai ország Külügyminisztériumában közvetlenül a tárcavezető felügyelete alá rendelik, hazánkban viszont folyamatosan csökken a jelentősége. Mindenesetre tapasztalt, több külszolgálattal rendelkező – gyakran nagyköveti rangú – diplomaták szokták vezetni. 2010 nyarától, még Martonyi János miniszterségének idején például Szestay Ádám alá tartozott ez a főosztály. A diplomatát első kiküldetése a Felvidékhez kötötte, 2002-ben Pozsonyba került. Utána rövid ideig szerb referensként, majd két évet Bukarestben beosztott diplomataként szolgált. 2008-tól az Országgyűlés Külügyi Hivatalában a szomszédsági kapcsolatok kérdéskörével foglalkozott.

Baczoni nem rendelkezik hasonló pályaívvel, PhD végzettségű történész. Kerestük a főosztályvezetőt, hogy megtudjuk: miért pont rá esett a választás egy tapasztalt diplomata helyett, de Baczoni a Külügyminisztérium sajtóosztályához irányította lapunkat. Onnan azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat a kérdéseinkre.

Balázs Péter volt külügyminiszter érdeklődésünkre azt mondta: „ahol van külpolitikai ott kell, hogy legyen egy stratégia részleg is, ez pedig olyan, mint az adott ország külpolitikája.” Balázs Péter hangsúlyozta: a külpolitika egyik legfontosabb pillére a stratégiaalkotás, amellyel a napi politikán felülemelkedve, nagyobb perspektívában gondolkodva keresik az ország optimális beágyazódását a nemzetközi viszonyokba. – Osztályvezetőnek olyan tapasztalt diplomaták kellenek, akik képesek stratégiát is alkotni – fogalmazott az egykori külügyminiszter.

Mindenesetre hiába a stratégiaalkotás fontossága és a külügyesek „kiakadása”, Baczoni vélhetően élvezi Szijjártó Péter tárcavezető bizalmát. Legalábbis erről tanúskodik az az e-mail, amelyet a szervezeti egységek irányítóinak és a misszióvezetőknek küldtek szét a Külügyminisztériumban az új főosztályvezető kinevezéséről. Azt írták: „A főosztály a tevékenységével proaktív módon kíván hozzájárulni a magyar külpolitikai döntéshozatal elősegítéséhez. Mindezt a többi szervezeti egységgel szorosan együttműködve, egymás munkáját

kölcsönösen segítve szeretné megvalósítani.” A főosztály illetékességi körébe tartozik többek között a minisztérium szakmai és területi főosztályai elemző és tervező tevékenységének nyomon követése, stratégiai háttértanulmányok készítése, új innovatív szakmai, politikai javaslatok megfogalmazása.